foradia subscriutegrat

El Grup de Danses Carrascal, una de les peces fonamentals del nostre Nadal

Des de fa quasi quaranta anys, aquest grup ha estat difonent la nostra tradició, i precisament en aquestes dates és el moment de l'any que la ciutadania més gaudeix dels seus balls, gràcies a la seua participació en la Trilogia del Nadal i altres actes. Juani Plaza, la seua presidenta conta orgullosa els seus inicis i com és aquest grup hui dia

Si pensem en actes tan importants com Les Pastoretes, el Bàndol Reial o la Cavalcada mai se’ns oblida la presència del Grup de Danses Carrascal. El seu vincle amb el Nadal d’Alcoi comença quasi abans de la seua fundació, i és que, en l’any 1984, quan encara no estava constituït aquest grup, ja van participar ballant a les Pastoretes. Juani Plaza, presidenta de l’entitat i membre del Carrascal des dels seus inicis, ha explicat que en eixe moment era un xicotet grup de xiques que assajaven il·lusionades per a poder eixir en aquest acte, i que sols un any després ja va nàixer oficialment el grup. A poc a poc van anar fent-se grans i van convertir-se en una peça fonamental per al Nadal, ja que van introduir canvis significatius al Bàndol Reial. Com bé conta Juani: “En l’any 1993 vam fer un nou format del bàndol. Vam presentar una proposta a l’Ajuntament i la van acceptar, i des d’eixe moment vam començar a eixir ballant i amb el poble. Després, en l’any 1996 vam incloure als personatges del Tirisiti, que van eixir del barracó de La Glorieta i es van unir al bàndol”.

Després de quasi quatre dècades de vida, el Grup de Danses Carrascal ja compta amb uns 120 ballarins i ballarines de totes les edats, a més de persones que són sòcies de l’entitat, i l’únic dia que els podem veure a tots reunits és en Les Pastoretes, que enguany se celebrarà el dia 1 de gener a les 18h: “Eixe dia eixim tots. Primer els menuts, infantils, i els juvenils, i després tots els adults, i el grup central. L’any passat estava tot el carrer Sant Nicolau ballant la dansà d’Alcoi o de la Font Roja”.

Són dates en les quals s’ha d’assajar molt per a eixir al carrer, però per a la presidenta de l’entitat són dies molt especials: “El dia 3 fem un assaig en l’Àgora, on també està la banda dirigida per Moisés Olcina. Aquest assaig es fa sobretot per ‘La Burreta’. El que ballem aquest dia és el Fandango de Xixona, però adaptat amb la lletra de ‘Ja venen els Reis d’Orient’. Aquest dia també estan les persones que ens acompanyen de poble, amb els seus instruments de percussió”. De segur que molta gent s’ha preguntat com poder eixir de poble participant en el Bàndol, i Juani soluciona aquest dubte: “Pot ser qualsevol. Sols han de vindre uns dies especials i els repartim la roba. Després s’assaja en l’Àgora i els donem un distintiu perquè s’ha de pagar una quota que destinem a una entitat benèfica. I ja el dia 4 participen amb alegria, il·lusió, i molt abrigats. Eixir és una vivència molt especial”. I és que aquest dia, no sols participen en l’acte de ‘La Burreta’, des de la vesprada acompanyen al mític personatge, el Tio Piam, que des del Teatre Principal, amb l’eixida dels personatges del Tirisiti, va pregonant als carrers d’Alcoi l’arribada de l’Ambaixador i de Ses Majestats els Reis Mags.

El dia 5 de gener, durant la Cavalcada podem tornar a gaudir dels nostres balls tradicionals, però Juani assegura que: “Eixe dia el protagonisme és per als Reis Mags, però és cert que estem orgullosos de participar en la nostra Cavalcada que és immensa, preciosa i la més antiga d’Espanya”.

Aquest grup no sols fa actuacions en aquestes dates, i és que durant tot l’any tenen diferents representacions, per exemple, la seua presidenta ha comentat que recentment han estat a la Vila Joiosa, i que estan presents en altres actes com l’esdeveniment de l’Aplec Excursionista dels Països Catalans que se celebra entre el 2 i 6 de desembre. A banda els més menuts participa en la inauguració dels Betlems de Santa Maria, i hi haurà una actuació de tot el grup d’adults ballant al Mercat de Nadal: “Sempre tenim moltíssimes activitats i procurem que tots els grups participen, des dels més xicotets als més grans”, com per exemple, l’espectacle de final de curs en el qual ixen ballant tots els seus membres.

Per a ser membre del Grup de Danses Carrascal Juani recomana anar els divendres a demanar informació, i puntualitza que no hi ha places limitades per a cap grup: “Ara després de Nadal podran apuntar-se els més menuts. Els majors, és millor a principi de curs, sobre octubre”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *