foradia pressupostparticipatiualcoi

Alcoi redueix la quantitat de residus

Segons expliquen des del consistori, les dades indiquen que cada vegada s'utilitzen menys envasos de plàstic i que es recicla millor

En l’any 2022 s’han arreplegat un total de 22.736,448 tones de residus a Alcoi, reduint-se la xifra en 1.265,76 tones respecte a l’any 2021. El consistori ha informat que es continua amb la tendència de reducció de residus que no es reciclen, és a dir, el que va al contenidor gris, de restes, i asseguren que “aquest tipus de residu es penalitzarà cada vegada més, tant per part de les administracions autonòmiques com les nacionals, amb els nous plans integrals de residus”. En total s’han recollit 5,85 tones menys en aquest contenidor respecte a l’any passat.

També han explicat que la tendència és la de reduir any rere any aquest tipus de residus, i que, aquest contenidor, el gris, té un cost econòmic: “Però el cost no sols és econòmic, sinó també mediambiental. Les restes pels quals es paga s’enterren en abocadors, es cremen o van a cementeres amb els problemes mediambientals que això genera”.

Pel que fa a la resta de contenidors, el groc, verd i blau, van a diferents plantes en Sant Vicent, Villena, Benidorm i Elda, i l’Ajuntament d’Alcoi cobra depenent del nombre de tones recollides. Així i tot, des del govern local volen puntualitzar que: “Encara que es produeix el benefici econòmic es treballa per la reducció de residus, especialment els plàstics. A més, cal recordar que fins i tot amb aquesta compensació que aconsegueix l’Ajuntament, el rebut del fem no és suficient per a cobrir tot el servei, per aquest motiu, encara que cada any es recicla més, no es pot baixar l’import del rebut, perquè el cost del servei és molt superior al que paga la ciutadania”.

Un altre dels objectius és treballar per a reduir l’ús d’envasos a través de diferents campanyes, i el consistori indica, que segons les dades està funcionant, ja que han baixat les tones d’envasos de plàstic, i han augmentat les de vidre, tèxtil, oli usat, càpsules de café, fusta, residus d’aparells elèctrics i electrònics, matalassos, fusta i pneumàtics, entre altres.

En aquests últims anys, també s’ha implantat el contenidor marró per a les restes orgàniques, i en aquest 2022, aquest contenidor ha arreplegat un total de 286,9 tones, una xifra molt similar a la de l’any anterior, encara que amb un lleuger descens que segons diu l’Ajuntament: “potser estiga motivada per la posada en marxa de les comportadores individuals, comunitàries i el programa de compostatge en instituts per part del Consorci”.

Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica, ha volgut recordar que: “Aquest govern està clarament compromés en reciclar cada vegada més i separar les màximes fraccions possibles, contribuint a l’economia circular i per això estem desenvolupant un programa molt potent d’educació ambiental per a conscienciar del tractament dels residus”.

I és que, la matèria orgànica es transforma en compost, que costa menys diners en tractar, i a més a més, s’evita que siga enterrada com es fa amb les restes, i com explica el regidor “és una de les millors formes per a combatre el Canvi Climàtic. El compostatge manté els materials fora dels abocadors, aporta nutrients al sòl, atrau i reté l’aigua de pluja i redueix la producció de gasos en els abocadors que, al cap i a la fi, són gasos d’efecte d’hivernacle molt potents. Totes les restes orgàniques que depositem en el contenidor marró van a una planta de compostatge que el passat any va certificar el seu abonament per a poder utilitzar-ho per a compost”.

Des de l’Ajuntament també s’ofereix a la ciutadania el servei gratuït de recollida de voluminosos al qual simplement s’ha de telefonar al 900 101 843 i demanar la cita perquè passen per la porta de casa a recollir qualsevol objecte que no es llance als contenidors com a mobles o electrodomèstics.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *