foradia cdturisme

El premi ‘Jo Dona 2023’ de Pego reconeix la trajectòria de Joaqui Lull Bordes

A més, amb motiu d'aquest premi, s'ha preparat una exposició amb el treball fotogràfic de Lull 'Dorothea' que s'inaugurarà el dia 3 de març a la Casa de la Cultura de la localitat

Març és un mes que està marcat per la celebració del Dia de la Dona, i durant aquests dies es preparen diferents activitats i esdeveniment per a reconéixer els drets de les dones. En Pego, un d’aquests actes serà la celebració del XIII edició del premi ‘Jo Dona’, que enguany ha recaigut en la fotògrafa Joaqui Lull Bordes. Des de 1986 ha exercit la seua feina en Pego, i segons explica la regidora d’Igualtat, Merxe Bolta: “Es tracta d’una pionera, qui va obrir les portes a les dones en una època i en un món, el de la fotografia, en el qual la major part dels que l’exercien eren homes”.

Lull dedicava part del seu treball a la càmera de vídeo realitzant reportatges socials, tasca que inusualment feia una dona en aquella època perquè “les càmeres pesaven molt”, ha apuntat la premiada. Tan ‘estrany’ era veure treballar a la càmera a una dona que els comentaris eren habituals: “Sempre hi havia alguna xarrada al respecte com que no podia en la càmera”. Així i tot, Joaqui ha assegurat que al llarg de la seua carrera professional, mai ha notat cap discriminació, “molts dels comentaris eren sempre positius”, i comenta que els temps han canviat, ja que “per sort ara les dones ja tenen molta més presència al món de la fotografia, especialment la d’estudi i maternitat, on el 80% dedicades a aquestes especialitats són dones”.

El seu bon fer amb la càmera va cridar l’atenció de la televisió valenciana, Canal 9, qui en aquells anys volia ‘fitxar’ a la seua plantilla més dones, “vingueren a buscar-me, tot i que era una proposta molt bona, vaig desestimar l’oferta perquè preferia apostar pel negoci que tenia amb Manolo”, la seua parella.

Des dels seus inicis, Joaqui sempre ha tractat d’estar a l’última pel que fa a la formació, entre altres títols, compta amb un postgrau d’Imatge Digital a la Universitat de València. “Cal estar actualitzats i formats per a poder donar els millors resultats als clients”. Ella mateixa ha confessat que aquest guardó “és un honor” i que “dona molta alegria que reconeguen la teua feina. Però, d’altra banda, tant de bo no fora necessari aquest tipus de reconeixements”.

“Joaqui és una gran artista, l’ànima de ‘Manolo Fotógrafo’. Ha estat una pionera qui ha obert camí a moltes dones i crec que és necessari reconéixer-ho, així com la impecable trajectòria professional”, apunta Bolta.

Després de l’acte de lliurament del Premi el dia 3 de març, a les 19:30h, i del lliurament del premi al cartell guanyador del Dia de la Dona, s’inaugurarà l’exposició fotogràfica ‘Dorothea’, en el qual es podran veure 20 retrats a 35 dones: “Són dones del poble, que tot i que les diferències d’edat, i de professió, són dones empoderades”, ha explicat l’autora. El títol de la mostra, tal com relata Joaqui, s’ha escollit, ja que la fotoperiodista Dorothea Lange, va ser un dels seus referents dins del món de la fotografia. Aquesta vesprada dedicada a les dones, estarà amenitzada pel Quartet de Corda de València.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *