foradia subscriutegrat

Toni Miranda: “En el cartell està implícit el tema de fer ‘memes’”

En la vesprada del dissabte 1 d'abril la plaça d'Espanya d'Alcoi acollirà el primer acte oficial de les festes de Moros i Cristians de 2023. Es tracta de la presentació del cartell, un esdeveniment que tindrà com a protagonista al fotògraf alcoià Toni Miranda, que està treballant de valent per a poder portar-nos un cartell a l'altura de la nostra festa

 • Estem ara ja a una setmana de descobrir el cartell… Estàs nerviós?

No. Sols un poc quan et diuen alguna cosa. Et passen mil coses pel cap, però ara, el tema ja està pensat, estem desenvolupant-lo, i ja, és un poc com que “la suerte está echada”.

 • A banda de ser ja un dels autors del cartell de festes, que això ja et farà un vincle molt important amb els Moros i Cristians, tu abans d’açò, quina relació et lligava amb la festa?

Jo he estat moltíssims anys fent fotos en festes, i moltes d’elles s’han utilitzat com a publicitat que fa l’Ajuntament per al turisme per a promocionar les festes d’Alcoi. I a més, com ja he dit, he estat molts anys fent fotos, però fa uns pocs anys va decidir, que anava a prendre un descans, i la meua família i amics ixen en la Filà Asturians.

 • En octubre vas rebre l’encàrrec de fer el cartell d’enguany. Com va ser aquest moment?

Em va cridar Carol Ortiz, la regidora de Festes, i em va fer la proposta de si volia ser l’autor, i la veritat és que no ho esperava res, i la veritat és que va ser una sorpresa molt xula. Les cames em van tremolar un poc, va ser molt ‘guai’.

 • Supose que eixos nervis seran perquè és una responsabilitat crear la imatge que ens acompanyarà durant totes les festes, no?

Que pensen en tu per a fer aquest tipus de treball, aquest encàrrec és un honor. Ací en Alcoi, no sé en altres llocs, no s’ho pren la gent amb tanta importància, però ací és un premi molt gran que et donen també per la teua trajectòria. Així que la veritat és que molt content.

 • Parlant un poc més del que serà el cartell, des del primer pensaries com fer-ho i quina seria la idea perfecta. Com ha sigut aquest procés?

Com dius, el cap al principi pega mil voltes perquè a més, no ho esperava. Amics com Antonio i José Piñero que ho han fet anteriorment, em deien que a mi em tocaria, però era una cosa que no creia. A partir de fer-me l’encàrrec vaig pensar en gaudir el procés de creació. I el que he fet, això sí que es pot contar, ha sigut fer una investigació molt gran, des del primer dia. Hem fet un estudi amb una sèrie de preguntes que hem fet a més 500 persones, per saber les seues expectatives, i en totes eixes expectatives el que estem fent és transformar-ho en unes utilitats, i eixes utilitats en imatges, o en una imatge. Això serà el cartell. Està creat a partir de molta gent que m’ha contestat una sèrie de preguntes, i encara queden algunes entrevistes per fer.

 • És a dir, que hui dia, que falta un mes, encara no està el cartell finalitzat?

Si, fins al dia abans del cartell que crec que estarem pegant-li voltes a moltes coses.

 • Això sona a què s’ha fet molta feina…

Sí. Ja et dic s’ha fet un treball molt gran, però la veritat és que ho hem gaudit moltíssim.

 • Ara la gent tindrà més ganes de descobrir-ho.

Serà un cartell que qui em coneix no se sorprendrà. Espere que agrade.

 • Tu eres fotògraf, i de normal la gent espera més una pintura per al cartell.

Si, en principi és el concepte que tot el món pensa, que el cartell ha de ser una pintura, però en realitat, jo pense que no, poden ser més coses. Qualsevol mitjà artístic pot representar les festes d’Alcoi. Sols que fins ara, sí que s’ha fet fotografia, el primer va ser Paco Grau, i després Colomer, que van representar el cartell així. No és que jo siga una novetat.

 • Una vegada descobert el cartell, el primer que fa la gent és comentar. Estàs preparat per a escoltar comentaris bons i roïns?

El que pense és que eixe dia tot el món opina, i això està molt bé. Sense importar si la gent entén o no, perquè al final cada persona té el seu gust i opció de poder dir el que pensa, que això està molt bé. A la gent que li agrade, doncs hauré arribat a eixe tipus de gent, i a la que no, pense que també el donar eixe tema de conversa està bé també, perquè la gent parlarà del cartell i potser durant una estona oblide els seus problemes. Seria com una via de fugida.

 • Ara, a més a més, amb l’ús del whatsapp i altres xarxes socials el cartell correrà com la pólvora, i, a més a més, molta gent potser farà memes…

Ah clar, per descomptat. A més, en el cartell està implícit el tema de fer memes. Està assumit, i la veritat és que està guai, perquè és com una sàtira al que has fet, com si foren les Falles. Els memes formen part d’açò.

 • Com esperes que siga eixe moment de descobrir el cartell a la façana de l’Ajuntament?

Molt xulo. Espere eixe dia, perquè per a mi personalment també és molt especial, perquè és el meu aniversari de boda. Em vaig casar un 1 d’abril, i ara podrem celebrar aquestes dos coses. Serà una doble festa, l’aniversari, i el dia que vaig presentar un cartell de festes.

 • I damunt enguany cau dissabte, que la gent omplirà la plaça d’Espanya.

Sí, la gent s’arrimarà a veure’l més.

 • Ja per acabar, però sense desvelar res. En una paraula com definiries el cartell?

Novedós.

Font: Belén Rivas./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *