foradia subscriutegrat

Virginia Bolufer i la Filà Ligeros es tornen a unir en un càrrec

La ballarina i coreògrafa alcoiana, i membre d'aquesta filà, traurà al carrer tres ballets per a aquesta capitania. Una d'aquestes coreografies ha estat pensada per la seua filla, Virginia Cebrián

Any rere any un dels moments més esperats a l’hora de veure les entrades és comprovar com els diferents ballets alcoians innoven amb les seues coreografies, per així, acabar d’arredonir el gran espectacle que es forma als carrers del centre de la ciutat. Una de les pioneres a l’hora d’innovar ha sigut el ballet de Virginia Bolufer, que ja en l’any 2007, amb la capitania de la Filà Ligeros, va deixar sense paraules a tot el món amb eixa recordada palmera. Enguany torna a eixa filà que va fer que aquest ballet fora inoblidable per a sempre i li preguntem si aquest any ens tornarà a sorprendre: “M’han deixat innovar, però ara costa moltíssim més. Cada vegada és més complicat, perquè el cap es bloqueja de veure tanta cosa. De vegades imagines coses noves, però no hi ha mitjans per a poder fer-ho. Així i tot, sempre ho intentem. He de dir que la filà s’ha portat molt bé amb mi, m’han deixat total llibertat per fer el que vulga i la veritat és que estic molt contenta”.

En 2022, amb l’alferesia, va preparar dos coreografies, però ella va eixir de dama acompanyant al seu amic Rafael Aracil. Després d’aquestes festes la Filà va voler tornar a comptar amb ella: “El primer tro em va preguntar si podia fer dos ballets, i li vaig dir que sí. Més tard la favorita també em va preguntar, i em vaig animar i vam decidir fer-ho”. En total durant aquest càrrec podrem veure un total de 50 ballarines del seu grup. Molta gent per a organitzar assajos, però enguany Virginia ha rebut una ajuda extra: “Tinc la sort de que un dels ballets l’ha fet la meua filla Virginia. És la primera vegada que fa una coreografia, i m’ha ajudat moltíssim. Perquè quadrar el tema dels assajos és molt complicat que tot el món puga. Ella es va animar, i la veritat és que se li ha quedat molt bé. Virginia va començar a ballar molt jove, el seu primer ballet va ser Cavall de Foc, en 2010, però abans, ja va eixir en el ballet d’acompanyament en els Ligeros. No és perquè siga la meua filla, però és molt artista. Ha treballat molt, i m’ha demanat consell, encara que li dic sempre que ha d’estar tranquil·la i que està millor que si l’haguera fet jo”.

En el mes de gener, mare i filla es van posar mans a l’obra a començar tots els preparatius per al que veurem en uns dies, i des de fa quasi un mes ja han començat a assajar en el carrer: “Enguany estava tot molt clar, aleshores, de seguida que vam poder eixir al carrer, que si no després si no avancem ens boneguen”, diu entre rialles, i afirma que l’ajuda de la seua filla ha sigut molt important: “Gràcies a ella estic molt tranquil·la. Sempre hi ha alguna cosa, perquè ja comence a despertar-me a les nits i pensar, però això és inevitable”.

Pel que fa a la vestimenta que portaran, és molt important destacar, que els ballets necessiten portar roba adaptada al que ens volen transmetre, però a més, que siga còmoda per a poder ballar. “Dos dels ballets tenen dissenys de Juan Climent, els de la filà. Per al ballet que va amb la favorita els dissenys els ha fet la meua germana, Maria Bolufer, que ja ha treballat amb nosaltres i sap perfectament el que volem. Amb Juan Climent també estic molt contenta perquè és una persona que li dius el que vols i s’adapta a tot. Els dissenyadors han d’entendre que necessitem estar còmodes per a ballar. Estic molt contenta amb el treball de Juan Climent i de la meua germana”, conta la ballarina alcoiana.

Queden pocs dies per a poder veure amb què ens sorprendrà Virginia, tant la mare com la filla, i no podem evitar preguntar si per ser membre de la Filà Ligeros, tinga especial il·lusió per fer aquests balls, a la qual cosa ens contesta: “Tots són especials, però, sí que és cert que participar en la Filà Ligeros em fa especial il·lusió, no vaig a mentir. Els tres ballets s’han fet amb moltíssima il·lusió, i amb ganes de què agrade. Per a nosaltres són molt especials i espectaculars”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *