foradia cdturisme

L’Associació de Sant Jordi planteja un pas endavant cap a la igualtat de dones i homes en la festa

En l'Assemblea celebrada durant la setmana passada es va plantejar una modificació parcial de l'ordenança festera, concretament, en els punts que afecten als dissenys dels trages, així com els requisits per representar càrrecs festers

El dimecres passat, l’Associació de Sant Jordi va celebrar l’assemblea ordinària abans de Mig Any per tal d’organitzar aquest mes tan especial per a la festa alcoiana, però, a més a més, es va aprofitar l’ocasió per a parlar d’altres temes. I és que, la comissió de modificació parcial de l’ordenança ha presentat a la Junta directiva, a les 28 filaes, i als majorals, una proposta per a canviar una part d’aquest document, concretament, aquella que afecta la uniformitat dels dissenys dels vestits oficials de cada filà, i als personatges festers, que entrarà en debat en els pròxims mesos en la institució.

En la proposta es planteja fer un pas endavant cap a la igualtat de les dones i els homes en la festa i que es puga admetre, amb total “llibertat a les filaes”, l’admissió de la possibilitat de mantenir els dos dissenys oficials (el femení i el masculí), o que els dos puguen ser exactament iguals, sense cap distinció, cosa que permetrà fer esquadres mixtes. És a dir, que d’aquesta manera, si el disseny és el mateix per a tots no es podrà prohibir que les esquadres siguen mixtes, però si que es prohibiran si els dissenys no són exactament igual en la seua totalitat.

Ara, cada filà tindrà la possibilitat d’optar per una de les dos opcions, fent valdre la voluntat democràtica de cada assemblea, i si ho decideix podrà modificar els seus dissenys.

Un altre dels punts que es va tractar, però continuant amb la igualtat en la festa, va ser l’opció de les dones de fer càrrecs festers. Des de la comissió s’ha proposat crear un article en el qual es parlarà de quin tipus de disseny hauran de portar per a representar aquestes figures de la festa, i han argumentat que: “els càrrecs representen als personatges que van formar part de l’època de les disputes medievals entre moros i cristians, i per això, estan obligats a mantenir un estil militar i un estatus social de l’època, recreant, tot cas, la historicitat dels càrrecs que representen”, i continuen explicant que els assessors artístics i històrics de l’Associació, seran els encarregats, com s’ha fet fins ara, de donar el vistiplau als dissenys d’aquests personatges de la festa, i vetlaran perquè “el càrrec fester represente fidelment la imatge històrica del personatge que representa”.

Homes i dones podran representar tots els càrrecs, expecte en el cas de Sant Jordiet i de Mossén Torregrossa que com han explicat des de l’entitat: “Seran representats per persones que s’identifiquen amb el personatge subjecte a la tradició que representen i als valors que els rodegen”.

Aquesta comissió ha estat treballant en modificar l’ordenança, mantenint les tradicions, personatges i simbolismes, però també integrant a totes les persones. “La comissió ha entés que estem davant un moment crucial per a reforçar i avançar amb els temps, i l’Ordenança de la Festa, és un element que ha de contribuir a enfortir les relacions interpersonals en el marc de la integració, el respecte, la convivència de tots i consolidar la participació popular” i asseguren que: “Des de l’Associació de Sant Jordi ha de fomentar-se la tolerància i erradicar qualsevol classe de segregació i discriminació”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *