El polígon de La Canal ressuscita en ple període electoral
28 anys després de la presentació del primer projecte, la Cambra de Comerç proposa aquesta zona per a l'expansió industrial d'Alcoi · Ofensiva empresarial per a donar suport a la iniciativa, mentre els ecologistes assenyalen que es mantenen les greus limitacions ambientals

A dos mesos de la celebració d’unes eleccions municipals, Alcoi ha vist ressuscitar un dels seus debats polítics més antics: el del polígon industrial de La Canal. Aquest projecte porta 28 anys donant tombs per l’actualitat alcoiana i renaix ara de la mà de la Cambra de Comerç, secundada per una autèntica ofensiva de les institucions econòmiques i empresarials i amb l’acceptació tàcita del govern municipal del PSOE. Estem davant el quart projecte diferent que es planteja per a aquesta zona, els tres anteriors van xocar amb conflictes polítics, limitacions ambientals i sentències judicials contràries.
La idea de situar una gran àrea industrial en La Canal va nàixer en 1995, de la mà de l’alcalde socialista José Sanus. La iniciativa plantejava que aquesta zona era la més adequada, per disposar d’una gran superfície de sòl i per la proximitat a l’autovia central. La proposta del PSOE, va estar paralitzada per la primera Generalitat del PP, que va al·legar que l’emplaçament triat no era acceptable, per la proximitat del parc natural de la Font Roja i per estar sobre l’aqüífer del Molinar. Amb l’arribada al poder municipal, el PP va canviar radicalment de plantejaments. De la mà dels alcaldes Miguel Peralta i Jorge Sedano La Canal es va convertir en l’única oportunitat d’expansió econòmica per a Alcoi. Durant els seus onze anys en el govern, els populars van esgrimir aquest projecte com a bandera, encara que no van fer cap pas significatiu per a convertir-lo en realitat.
En 2014, La Canal torna a convertir-se en tema de primera pàgina. El Consell del PP aprova la declaració d’Actuació Territorial Estratègica (ATE) per a un projecte privat de l’empresa ‘La Española’ per a construir una àrea industrial en terrenys de la seua propietat situats en aquesta zona. La iniciativa es rep amb una forta contestació ciutadana i és portada als tribunals pels col·lectius ecologistes i pel propi Ajuntament. El pla de la signatura de l’empresa olivera és paralitzat per sentències desfavorables del TSJ de la Comunitat Valenciana i del Suprem, en les quals s’assenyalen greus deficiències en matèria de protecció del medi ambient.
Els duríssims pronunciaments judicials, semblen tancar per sempre la possibilitat de fer ús La Canal per a instal·lar infraestructures industrials. Des del govern municipal del PSOE s’anuncia que s’analitzaran alternatives, com la partida de Pagos o el polígon industrial comarcal mancomunat. Passen els anys i es descarten aquestes dues ubicacions, tornant-se a obrir la incertesa entorn de l’expansió industrial d’Alcoi.
Aquest període d’indefinició s’acaba quan a principis d’enguany, la Cambra de Comerç anuncia el projecte Alcoi Sud, que bàsicament consisteix a crear una gran àrea industrial en una zona de La Canal situada al costat del terme municipal d’Ibi i a uns 10 quilòmetres d’Alcoi. Després de fer-se pública la proposta, es deslliga una potent campanya de suport en la qual participen dirigents d’institucions empresarials i econòmiques.
El govern municipal del PSOE no fa cap pronunciament oficial exprés sobre el tema, encara que el seu regidor d’Indústria declara en Ràdio Alcoi que portaran el nou projecte de La Canal davant el Consell perquè s’aculla a alguna fórmula de tramitació ràpida. En aquest sentit, cal destacar una altra dada important: el desplaçament del regidor Jordi Silvestre a un dels lloc de difícil eixida (el 17) de la llista socialista per als comicis del 28M, en el que s’interpreta com una clara marginació de l’home que va ser fitxatge estrela en els passats comicis després de presidir el col·lectiu ciutadà que va canalitzar l’oposició al projecte de ‘La Española’.
Davant aquesta inesperada resurrecció, el moviment ecologista alcoià reitera el seu rebuig. Denuncien, en primer lloc, que la zona oferida per l’estudi de la Cambra de Comerç no és cap novetat, ja que coincideix amb els terrenys que va remenar el PP en 2010. Es recorda que aquest àrea va ser considerada inacceptable per un estudi sobre sòl industrial encarregat pel propi Ajuntament i que a més compta amb pronunciaments negatius de la Conselleria de Medi Ambient i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, realitzats tots dos en una època en la qual totes dues institucions estaven controlades pel PP.
La polèmica de La Canal torna al seu punt de partida. Al llarg de la pròxima campanya electoral l’opinió pública tornarà a polaritzar-se i els partits tornaran a usar el tema com a argument propagandístic. Les greus dificultats ambientals per a situar instal·lacions industrials en aquesta zona continuaran sent les de sempre i qualsevol projecte es veurà afectat per l’amenaça d’una suspensió judicial o per limitacions que complicaran el seu funcionament.
Comenta i participa-hi