Tecnologia 5G i càncer
Mirada al món per Ester Jordà

Després d’uns dies bombardejats amb els meravellosos invents presentats al ‘Barcelona Mobile World Congress’ vaig llegir un article en l’última revista d’Ecologistes en Acció, que com a poc, espanta.
La indústria de les telecomunicacions occidentals s’ha muntat bé el negoci. El primer que ha fet és fer-se amb el poder dels organismes reguladors que fixen els límits per a les radiofreqüències. Com? Col·locant en ells professionals de la indústria. Així ha passat amb la FCC (Comissió federal de Comunicacions dels EUA) els presidents de les quals van treballar per a empreses de telecomunicacions. O amb la Comissió Internacional de Protecció contra la Radiació no Ionitzant (ICNIRP), organisme privat referent per a la Unió Europea. De fet, fa poc un informe del Partit Verd en el Parlament Europeu denunciava el conflicte d’interessos dels seus integrants i la seua escassa qualificació. El president és un psicòleg i la resta de físics han obtingut finançament per a les seues investigacions d’empreses de telecomunicacions.
Amb aquest panorama de gran desplegament de noves tecnologies l’OMS (Organització Mundial de la Salut) a través de la IARC, que assigna els nivells de carcinogenicitat, acaba de classificar a les radiofreqüències com de “revisió preferent” (fins ara eren classificades com 2B) I és que estudis recents han trobat que tant les radiofreqüències de camp pròxim (mòbils) com les de camp llunyà (antenes de telefonia) són capaces de provocar tumors malignes en rates mascle del mateix tipus histològic que els tumors trobats anteriorment en persones.
Existeixen centenars d’articles sobre aquest tema. Per exemple, hi ha un publicat a l’octubre de 2022 en “Environmental Health”, de la “Comissió Internacional sobre els Efectes Biològics dels Camps Electromagnètics” (ICBE_EMF) que aporta abundants proves científiques sobre les evidències de mal per a la salut de persones i vida silvestre produïdes per radiofreqüències en nivells per davall dels llindars actuals. Els efectes adversos inclouen entre altres mal cel·lular, mal a l’ADN, miocardiopatia, carcinogenicitat, mal reproductiu i efectes neurològics. I això sense comptar altres centenars d’estudis que documenten els potencials efectes perjudicials per a la vida silvestre que afecten l’orientació, la migració, el cicle reproductiu, la cerca d’aliments…
Però quan ens enfrontem al 5G les coses empitjoren, existeix un informe de Fiorella Belpoggi de l’Institut Ramazzini que conclou que les radiofreqüències són probablement cancerígenes (2A) i amb clares conseqüències per a la reproducció. De fet, recomana una reducció dels límits i una moratòria en el desplegament d’ones mil·limètriques 5G ja que el 5G conduirà a una radiació dramàticament major que podria estar en nivells inacceptables d’exposició humana a la radiació electromagnètica.
Vist tot això, es van presentar més de 400 signatures de científics reconeguts sol·licitant una moratòria a la UE en el desplegament de la tecnologia 5G i 6G fins a 6 ocasions i quines han respost? S’han remés al fet que compleixen les directrius de la ICNIRP (que com hem dit, és controlada per les empreses de telecos).
I Espanya? La nova Llei General de Telecomunicacions eximeix de qualsevol llicència prèvia a les “cèl·lules xicotetes 5G”, que poden ser desplegades amb opacitat en qualsevol lloc públic o privat, obviant els drets d’informació i participació pública.
Però això sí, tindrem cobertura per al mòbil. La pregunta és a quin preu?
Comenta i participa-hi