foradia pressupostparticipatiualcoi

Patricia Blanquer: “Ha quedat molt clar que hi ha molt poca diferència entre el PP i Vox”

El dilluns 29 de maig, després de tota la resaca de les eleccions municipals i autonòmiques, Pedro Sánchez, president del govern d’Espanya, va anunciar l’avanç de les generals al mes de juliol. Patricia Blanquer, Diputada per la Provincia d’Alacant, ha explicat com encaren els socialistes el camí a la Moncloa

  • Les eleccions generals tocaven en desembre, però després de les autonòmiques i municipals, Pedro Sánchez va anunciar un avanç en la data. S’esperava aquest anunci?

No s’havia plantejat en cap moment i no ho esperàvem. Va ser el president del Govern el que va entendre que s’havien de convocar eleccions, i això és una qüestió que li correspon a ell. Va decidir avançar-les perquè així els espanyols puguen triar quin model volen d’Espanya i d’Europa.

  • Les principals ciutats i moltes comunitats autònomes, han canviat de color polític. Això dificulta a l’hora de governar des d’un govern central?

No. De fet, jo crec que aquest govern ha demostrat que ha sabut governar amb comunitats autònomes amb diferents colors polítics. Ha demostrat que pot haver diàleg i acords entre diferents forces polítiques, però, el soroll generat a les últimes eleccions, i sobretot, la dreta mediàtica ha estat forçant  unes eleccions generals i no tenia cap sentit continuar amb aquest soroll. Les diferents forces polítiques defenen diferents models del nostre país, i d’Europa. Hi ha opcions que estan en contra de la lluita contra el canvi climàtic, o no reconeixen la violència masclista. És a dir, que pense que és més per a reforçar la posició del país, o canviar-la. Hem aconseguit rebre 1.600 milions d’euros en fons europeus, subjectes a unes condicions com la lluita contra el canvi climàtic, la digitalització, la cohesió social i territorial, la igualtat de gènere… Una sèrie d’objectius que condicionen que rebem o no eixos fons. Si no estàs d’acord amb eixes mesures, es posen en perill aquestes inversions d’Europa. 

  • L’extrema dreta no ha presentat programa polític, de fet era el mateix per a tots els municipis, i tampoc han presentat mesures. Heu fet alguna anàlisi de per què ha crescut tant aquesta tendència?

Realment el que s’ha incrementat és el bloc de la dreta. Vox en termes generals ha perdut vots, però el bloc de la dreta ha guanyat vots, i per tant ha tingut millors condicions per a governar. El que ens ha passat, en termes generals, és que l’opció més a l’esquerra nostra, com Podem, no ha aconseguit els nivells d’acceptació, i per tant el nostre bloc ideològic no ha aconseguit sumar. En la Comunitat Valenciana el PSOE ha obtingut més vots, és a dir, no partim d’una situació de fracàs, sinó que és la configuració de les forces polítiques que fa que el bloc de la dreta haja tingut millors resultats que el progressista. Les polítiques que hem fet han estat acceptades. És cert que no tot el que hem fet ha estat bé, però en general, els resultats econòmics i les mesures que s’han adoptat crec que han tingut un suport de la ciutadania.

  • Parlava de sumar. Precisament, Yolanda Díaz ha aconseguit que totes eixes formacions polítiques a l’esquerra del PSOE estiguen aglutinades en Sumar. Açò ajudaria a millorar els resultats?

És important a l’hora de la pèrdua dels vots, ja que hi ha un mínim que si no aplegues, tots eixos vots després no tenen representació. Que hi haja una opció que aglutine diferents opcions polítiques sempre pareix indicar que això farà que tinguen representació i que puguem sumar les forces progressistes. És important per a defendre un projecte com el que hem fet en aquesta legislatura amb polítiques socials que defensen qüestions com la cohesió social, la cohesió territorial, i la lluita contra les desigualtats.

  • Al País Valencià el PP està consentint idees de Vox com el negacionisme del canvi climàtic, la pèrdua dels drets per al col·lectiu LGTBI, o el no reconeixement de la violència de gènere. Creieu que la gent està “veient-li les orelles al llop”, per tant, adonant-se que es pot retrocedir en drets i llibertats?

Clar. Espere que així siga. El Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere és una competència nacional, i per tant és crucial tenir un govern d’Espanya que frene aquestes polítiques negacionistes. Ha quedat molt clar que hi ha molt poca diferència entre el PP i Vox. Cada vegada és més complicat distingir que és cada cosa. En la Comunitat Valenciana no han tardat ni un segon a eliminar la lluita contra la violència de gènere, o de la defensa dels drets de molts col·lectius. Espere que algunes persones que pensaven de forma distinta s’adonen, en especial, la gent que es va quedar a casa, perquè hem detectat que hi ha molta gent que s’ha quedat a casa.

  • Fora d’Espanya pareix que totes les mesures que s’han pres, tenint en compte situacions com la pandèmia, la Guerra d’Ucraïna o el volcà de, són molt millor valorades que ací. Molts es queden amb frases com ‘Que te vote Txapote’…

Hi ha hagut molt de soroll. La dreta d’aquest país fa molt de temps que actua com una pluja fina, incorporant missatges en la societat. S’ha de tenir en compte que la gent ha patit amb la pandèmia, amb la pujada dels preus i clar, moltes vegades la gent és més emocional que racional. Mai he entés que entrara el tema d’ETA en la campanya. El PSOE amb qui ha pactat és amb Podemos, que és amb qui hem governat; no hem pactat amb Bildu, sols hem coincidit en algunes qüestions com l’augment de les pensions, però també ha votat en contra, juntament amb el PP, de la reforma laboral. És a dir, que això significa que han pactat? Hem de fer un major esforç per explicar les coses que fem. Mai havíem tingut una crisi tan forta, i mai s’havien utilitzat tants recursos per ajudar a la gent. Aquestes són les coses que hem d’explicar, perquè si la gent no va perdre el seu treball durant la pandèmia va ser gràcies als ERTOS. Entenem que hi ha gent que ha tingut mala sort, i han de tirar la culpa a algú, i això influeix en el vot. 

  • Mirant un poc de cara al futur. Quines són les propostes que té el PSOE per a una pròxima legislatura?

Volem reforçar totes les apostes que s’han fet en aquesta legislatura. Hi ha moltes coses que s’han començat, però que la gent encara no ha pogut veure, com per exemple la línia Alcoi-Xàtiva, on el ministeri va anunciar 150 milions d’euros per a la rehabilitació d’aquesta línia. Els nostres eixos principals són la lluita contra el canvi climàtic, la digitalització, la connectivitat del territori, i mesures que ajudaran a la gent a tenir una situació de prosperitat millor. Ara treballem en la reindustrialització de cara a aconseguir l’autonomia estratègica agroalimentària, tecnològica, industrial perquè ens vam adonar en pandèmia, que quan es produeix una situació adversa hi ha productes que poden fallar, i per tant Europa ha de tenir la seua pròpia autonomia per a poder donar cobertura a les necessitats. Això afectarà a tot el que suposa formació. Hem fet noves lleis i s’han de desenvolupar i executar. Treballarem per la sanitat, la mobilitat sostenible, l’educació, la reindustrialització, turisme intel·ligent, o la intel·ligència artificial des d’un punt de vista més humà, en el qual siga una ferramenta per a l’ésser humà.

Hem aprovat lleis importants per a les empreses com la llei de ‘Crea y Crece’ que suposarà tenir menys tràmits administratius per a crear noves empreses. Hem pres mesures per a l’atracció de talent. A més, tot el que suposa la lluita contra el canvi climàtic com una transformació de la nostra indústria, cap a una indústria més sostenible amb projectes estratègics per a desenvolupar als pròxims anys. Estem parlant del projecte estratègic dels xips, en el qual és tan rellevant aquestes matèries primeres per al futur. Açò és una qüestió que no totes les forces polítiques defenen. Les altres opcions no sabem que és el que volen fer, però el que sí que han dit és que estan en contra d’aquestes línies de treball. Hi ha una cosa important, que és la defensa del sistema públic de pensions on hem defensat reformes per als pròxims anys que s’hauran de desenvolupar per garantir poder cobrir les pensions i que estiguen actualitzades a l’IPC. Crec que açò és bàsic donar-ho a conéixer a la ciutadania de cara al futur.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *