Els incendis, un dels màxims perills de l’estiu
Reportatge d'actualitat per Belen Rivas

Amb la pujada de les temperatures i la falta de pluja en estiu, una de les coses que més preocupa són els incendis forestals. Des de l’any 2017 fins a mitjan juliol de 2023, segons les dades provisionals del Sistema Integrat de Gestió d’Incendis Forestals de la Generalitat Valenciana, a la comarca d’El Comtat s’han produït un total de 44 incendis, sent la localitat de Cocentaina la que més foc ha hagut de patir al seu termini municipal amb 12 incendis en aquests anys, seguida per Muro d’Alcoi, on se n’han produït 8. En el cas de la comarca de l’Alcoià les dades són encara més preocupants, ja que, durant aquest mateix període de temps, hi ha hagut un total de 52 incendis, estant Alcoi al capdavant d’aquesta llista, amb 18 focs. Penàguila i Castalla són els municipis que segueixen a la capital de la comarca, amb 7 incendis cadascun.
En aquest mateix organisme s’indica les possibles causes d’aquests incendis, i malauradament, la majoria d’ells són intencionats, però hi ha altres causes, com les negligències (gent que fa cremes agrícoles en èpoques de l’any que està prohibit, per exemple), o també per la caiguda d’algun llamp.
Aquesta última va ser la causa d’un dels incendis més grans que es recorden a la província d’Alacant, i que va afectar a localitats de la comarca de la Marina Alta com Pego o l’Atzúbia, i a alguns municipis d’El Comtat, com Famorca, Fageca, Tollos i Benimassot. El dia 14 d’agost de 2022, una tempesta elèctrica va ser el desencadenant d’aquest incendi a la Vall d’Ebo, que va tenir en suspens a tot el país durant dos setmanes veient com anaven avançant les flames i destruint els nostres paratges. Finalment, el dia 27 d’agost, després de patir molt i de haver de lluitar contra algunes adversitats com les altes temperatures o el vent, l’incendi es va donar per extingit. Un altre dels motius que va fer que aquest incendi fora més difícil de controlar va ser per la quantitat de material combustible forestal de la zona, que fa que les flames avancen amb més rapidesa. El foc va arrasar amb més d’13.000 hectàrees, i 1.500 persones van haver de deixar les seues cases pel perill que suposava tenir les flames tan a prop. A banda, va afectar unes 3.000 hectàrees de cultius principals d’oliveres, cireres i ametllers, causant pèrdues de 193 milions d’euros, ja que aquests terrenys tardaran a tornar a ser productius com a mínim cinc anys.
Des que va acabar l’incendi tant la Diputació d’Alacant, com la Generalitat, han estat treballant per a poder donar ajudes als municipis afectats. Per part de l’administració autonòmica es van destinar més de 865.000 euros, mentre que la Diputació impulsarà línies d’ajudes de fins a 3 milions d’euros, per a, segons van informar des de la institució provincial: “subvencionar les obres que es hagen de fer per a garantir la recuperació mediambiental d’aquests municipis“.
Per a prevenir els incendis i que tornem a viure una situació així s’ha de treballar molt, i per això des de les administracions a més de destinar partides per a cuidar els nostres paratges, també s’ha de pensar com donar una educació ambiental a la ciutadania, i sensibilitzar-la perquè respecte la natura. A principis d’anys, l’antic Govern del Botànic va anunciar que s’havia reservat una partida de més de 38 milions d’euros per a aquest 2023 per a la prevenció d’incendis, i que paral·lelament, es destinaran uns 10 milions als municipis que disposen d’un Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals. D’aquests 477 municipis valencians que tenen aquest pla ja aprovat, aquells que tinguen més espais protegits dins del seu termini, rebran més quantitats. Ara mateix hi ha 25 localitats pendents d’aprovar el document. A més a més, també es va anunciar que es reforçaria el personal per a dur a terme tasques de prevenció i extinció del foc, unes tasques que en molts ajuntaments les duen a terme voluntaris que dediquen temps de les seues vacances en vigilar el nostre entorn.
Algunes institucions com ajuntaments, governs autonòmics, o des del Ministeri de Transició Ecològica realitzen diverses campanyes de sensibilització, i amb consells per a la ciutadania per tal de prevenir incendis. Algunes d’aquestes recomanacions bàsiques són: no tirar burilles ni mistos, es prohibeix fer cremes de restes agrícoles o forestals, així com utilitzar productes pirotècnics; evidentment, tampoc es deixa fer foc. Es demana també arreplegar la brossa que es genera i deixar-la al contenidor més pròxim, i no dipositar les restes forestals al costat dels camins. Aquestes són sols unes poques de les mesures i recomanacions. També es demana que en cas de veure algun incendi, o tenir indicis, telefonar a l’112 perquè els cossos de seguretat actuen perquè així puguen actuar tan prompte com siga possible.
Comenta i participa-hi