foradia subscriutegrat

Què volen aquesta gent?

Pixant fora de lloc per Àlex Agulló

Acabe de llegir una informació que m’ha deixat més coent que tres alls i una ceba i m’ha retornat a un tema recurrent: recorde que a primeries escrivia xerrant sense miraments de la TECNOLOGIA PU(N)TA (TP), més endavant vaig fer servir l’acrònim TT (TECNOLOGIA TÒXICA) i avui la meua subjectivitat em porta a una nova accepció de TT: TECNOLOGIA TERRORISTA. Sona dur, però sincerament pense que es queda curt. Al terrible món de les “face news” (notícies enganyoses o falses) o del ciberterrorisme (més prompte que tard es publicarà algun llibre sobre el ciberterrorisme en la guerra a Ucraïna), aquestes setmanes s’està parant atenció sobre la INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL (AI). Fins i tot gent que sense el més mínim escrúpol en fer servir la TP i la TT per enriquir-se, o per controlar el món, com Elon Musk i similars, han demanat públicament una moratòria, de com a mínim sis mesos, en el desenvolupament de la intel·ligència artificial.  Eixes persones sense escrúpols per continuar acumulant i acumulant, de sobte se’ns presenten com innocents filantrops!   

Sense cap pretensió em clavaré en camisa d’onze vares i em dedicaré a especular amb les meues quimeres: 

– Serà que la Xina va al davant dels EUA i els està rosegant la boina en el tema de la intel·ligència artificial? S’ha comentat en alguns mitjans informatius del nostre entorn “amic”; però en aquesta guerra tecnològica sense contemplacions tampoc hi ha cap fre a les falsedats, a la intoxicació informativa. I el cinisme no té límits. Per exemple, fa una temporada estan escampant tota la merda que poden sobre l’APP xinesa Tik tok i la seua intenció d’espiar-nos, d’arreplegar informació sobre nosaltres i sembla que, als defensors del neoliberalisme, això els està fent el pulmó agre.  

Assumint la meua ignorància supina, estic bocabadada des del primer moment. Tik Tok és potencialment perillosa perquè ens pot espiar. Com si a la seu de l’ONU no fora més que habitual l’espionatge, començant per les converses privades del secretari general, António Guterres i continuant per representants de països hostils o aliats. Com si des de les plataformes americanes (Facebook, You tube, Google, Twitter…) no ho estigueren fent des de fa anys. És a dir que si la Xina ens espia està malament i si ho fan els EUA no?    

– Tindran remordiments i s’estaran replantejant que no són desitjables els possibles efectes perversos que se’n poden derivar de la incorporació de la intel·ligència artificial a les seues empreses?  

Quina fiabilitat pot tenir la demanda d’una moratòria per parts de les elits econòmiques que, amb el suport de les noves tecnologies, eixe 1% més ric està acaparant quasi el doble que el 99% restant de la humanitat? 

– Xe, que no tot val i estaran pensant en nosaltres i, per protegir-nos de males intencions, simplement caldrà esperar que regulen millor la IA.  

Gràcies a la seua desinteressada tutela, tant de bo, no tarden massa a aconseguir que se censuren preguntes poc recomanables. Per exemple, llegia fa no res que a la pregunta de com esclavitzat la humanitat, la intel·ligència artificial, més sabuda que les rates d’església, responia que simplement caldria controlar sistemes clau com el subministrament de l’energia, l’aigua, el menjar, la producció de medicaments i controlar la distribució de la informació. 

Amb tota la ingenuïtat del món, tracte d’anticipar-me a eixe escenari utòpic de control global i comence a escorcollar: mire la lletra petita dels envasos d’aigua per descobrir qui són els propietaris, compare el preu amb el preu d’un litre de gasolina; li pregunte a la màquina pels grans accionistes de les principals empreses energètiques i ja amb la mosca darrere de l’orella, acabe de preguntar-li per laboratoris de medicaments, per saber qui controla els mitjans d’informació i… recollons!  Si eixos que estan demanant la moratòria estan darrere de tots aquests sistemes clau! Si ja tenen el control a les seues mans! I també el de la fabricació d’armament per si de cas!  

 Aleshores on està el problema? Què volen aquesta gent? El problema està en la pregunta o està en la injustificable situació actual? El desfici els el genera la seua actuació quotidiana o simplement el seu problema es limita a aconseguir que la gent no coneguem que estan fent? 

Destarifat com de costum i pixant fora de lloc, jo a la meua, així que apanyeu-vos informació seriosa i ni cas d’unes conclusions que més que serioses, són patètiques: 

  • A efectes de llocs de treball la robotització pot generar/està generant problemes molt greus d’excedents de mà d’obra. I entre les possibles solucions que un model matemàtic fiable pot aportar, està la redistribució del treball i, sobretot, la redistribució de la renda derivada del treball. Parlant clar i català, que és insostenible el sistema actual i no té cap justificació eixa acumulació desaforada de milers de milions per part d’una minoria, mentrestant s’incrementa el nombre de famílies, amb treball o sense treball que pateixen problemes severs per a sobreviure. 

Queda molt bé allò d’anar repetint que les elits són qui generen riquesa, el problema és com la redistribueixen: A la gran majoria de països del món, la renda del treball, comparada amb el PIB, ha anat perdent més de tres punts percentuals les darreres dècades i la tendència s’ha accelerat a partir de la pandèmia.   

  • La possibilitat d’accés a la IA encara incrementarà més les diferències amb la resta de la societat i de països. I si li preguntes a la “màquina sabuda” qui podrà pegar a fugir quan l’habitabilitat del planeta comence a fer-se insostenible… o més directament encara, pregunta-li quina és la quantitat mínima de centenars de milions que necessites per a formar part d’eixa elit que aspira a sobreviure més enllà de la crisi climàtica. 
  • I si la moratòria que demanen els senyorets i senyoretes d’ací, deriva de la por a la competència xinesa, cap problema, uns i altres continuaran controlant-nos igual. I qui t’assegura que, com a bons germans, les ments més privilegiades i les butxaques més plenes, no es repartiran el pastís mundial, una altra vegada, mentre nosaltres ens preguntem… com és possible que la “màquina sabuda” controla més informació sobre mi que jo mateixa? 

Això sí, per si de cas no vols caure de tos, no li preguntes

Font: Àlex Agulló./


Una resposta de Què volen aquesta gent?

  1. Arbre Colibre de la Pau ha dit:

    Tinc la ferma convicció, que la Humanitat ha de tornar a la simplicitat i la sabiduría tradicional dels natius que viuen autosuficients, aimares, inques… les Illes del pacífic. La resta ens faran desaparèixer. Les filles cal que aprenguin a cosir, cuinar, plantar aliments, conèixer les herbes curatives, construir amb pedra i fang, carpintería …aquests tindrán possibilitar de sobreviure, els altres sabrán molt de moda, d’utilizar aparells, internet, pero no sabran i produir aliments.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *