foradia subscriutegrat

Gandia exhumarà i identificarà a assassinats pel franquisme

La Diputació de València ha donat suport al consistori de la capital de la Safor per a dur endavant aquest projecte en el qual s'identificaran els 23 dels 67 cossos recuperats fins ara

La regidora de Memòria Democràtica, Alicia Izquierdo, ha anunciat que la Diputació de València col·laborarà econòmicament en el procés d’exhumació de les restes de les 67 persones assassinades pel franquisme al cementeri de Gandia. Izquierdo ha comentat que: “De moment, hi ha 23 cossos exhumats sense identificar i necessitàvem l’ajuda econòmica urgent de la Diputació de València, després que el govern autonòmic haja dit públicament que no té gens d’interés a continuar col·laborant”.

La responsable de Memòria Democràtica, Natàlia Enguix, ha visitat les foses del cementeri, i ha estat acompanyat per la regidora i també per la presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme, Núria Martín. Allí, Enguix va comentar que: “Encara queda molt per fer; és un procés complicat tècnicament, però, no impossible. Nosaltres, des de la Diputació volem ajudar-los econòmicament per a identificar els 23 cossos trobats. I després continuar amb l’exhumació de la resta de cossos. La Diputació estarem sempre al costat de les associacions i dels ajuntaments en aquest procés que volem que siga pacífic i democràtic, que tanque ferides”. A més a més, va reconéixer la tasca de l’associació i de les administracions anteriors: “Des de la Generalitat, amb la consellera Rosa Pérez… La Diputació, perquè tot va començar el 2015 amb la presidència de Jorge Rodríguez… Nosaltres agafem el testimoni i continuem amb aquesta tasca tan important”.

Per la seua part, Martín, va afegir que: “Han fet falta molts estudis i investigacions, col·laboracions d’historiadors, testimonis de familiars… Fins a arribar a hores d’ara, amb les foses obertes per estar judicialitzat; hem pogut recuperar 23 cossos (dels 67 documentats). Ara, el que més ens interessa a curt termini és l’estudi biològic i el coteig de l’ADN, valorat en 45.000 euros per poder identificar els nostres familiars i donar-los una dignitat”.

Pel que fa als treballs que s’estan fent, s’han exhumat 23 cossos amb evidents signes de violència i continuen havent-hi 44 sense poder extraure’ls, entre altres factors, perquè damunt hi ha una filera de nínxols.

En aquests moments s’està a l’espera del procediment judicial obert per saber com continuar d’acord amb la llei de Memòria Democràtica. “Ja que ho hem trobat, no anem a parar d’explotar totes les vies tècniques per fer-ho possible; sabem que és un procediment lent, dificultós i delicat, no volem ferir sensibilitats, però cal reparar la dignitat i la memòria de les persones assassinades i donar resposta a les famílies, que mereixen un descans digne per als seus éssers volguts assassinats durant els primers anys de la dictadura”, ha explicat Alicia Izquierdo.

Fins que puguen continuar els treballs la fossa s’ha tapat “amb un tractament tècnic adequat des del punt de vista arqueològic perquè siga reversible a l’espera de poder continuar amb les excavacions quan siga possible i traure tots els cossos”, ha continuat la regidora, que a més a més, ha donat les gràcies a les famílies per la seua comprensió: “Ens van traslladar que entenien que, atés que el procés seria llarg, que es taparen per facilitar l’accés als nínxols”.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *