foradia subscriutegrat

Humor i actualitat alcoiana a les xarxes socials gràcies a ‘Memesalcoi’

Durant el confinament de la pandèmia, aquest periodista alcoià va decidir crear un conte en Instagram on poder publicar contingut dedicat exclusivament a Alcoi. El que no sabia és que a poc a poc es convertiria en un dels comptes de referència de la ciutat a Instagram

Per a molts la pandèmia va ser un moment per a començar a fer pa, hi ha gent que va dedicar-se a fer balls o esport a casa, i altres, van decidir crear un compte d’Instagram que a poc a poc s’ha fet viral. Parlem de ‘@memesalcoi’, un conte creat per Pablo, que ja ha arribat a quasi els 7.000 seguidors, i que pot arribar a tenir un alcans mensual de 120.000 contes. A més a més, s’ha convertit en un gran grup de WhatsApp format per 922 persones. “Tot va sorgir en pandèmia, estava d’ERTO, i no m’agrada estar sense fer res. Era tot un poc trist, així que un dia vaig pensar a fer memes. Va ser el moment idoni per fer una cosa així, encara que no ho vaig pensar massa, sols necessitava ser creatiu i estar entretingut. Vaig aprofitar que vivim en una ciutat inquieta, i van començar a fer coses com ‘entraes’ amb ninos, a la Zona Nord van fer una entrada de balcó a balcó… Es van fer moltes bogeries, i aquesta va ser una forma de canalitzar tot el que s’estava fent, però; així i tot, no tenia cap intenció i no sabia que arribaria a aquest punt”.

Si fem un repàs per ‘memesalcoi’ podem veure que es tracten tota classe de temes, però sempre referint-se a la ciutat: “En Alcoi som molt particulars i hi ha moltes coses que són molt característiques, com la ‘volta als ponts’, el ‘cardat alcoià’ o frases com ‘Molt bé, però molt mal perquè venim de molt lluny’ o ‘No es pot descriure amb paraigües’. Hi ha hagut molts moments claus que donen per a fer humor, i a més a més, sabem riure’ns de nosaltres mateixos” assegura aquest creador de contingut. Per a molts, aquest Instagram no sols ha servit per a fer broma, sinó que ha sigut una forma d’informar-se: “Tot això ve derivat de la meua professió de periodista. No puc fugir d’això. Sé que no soc un mitjà de comunicació, però moltes vegades si que informe. Per exemple, el carril bici, a mi m’arriba molta informació i la veritat és que si em fan gràcia ho compartisc. És un tema que rep moltes crítiques i on la gent està molt polaritzada, i al final, eixe és el tipus de contingut que sol funcionar. La broma és el punt inicial de cada meme, però també és una forma de convidar que la gent puga reflexionar i es cree debat”. I és que Pablo, amb ‘memesalcoi’ ha aconseguit que tanta gent d’esquerres com de dretes conviuen i puguen fer humor dels mateixos temes: “És complicat d’aconseguir, però la veritat és que la gent cada vegada és més sensible al tema de l’humor, i juguem que els alcoians som molt alcoians, i tot el que signifique polèmica ens agrada. També jugue amb un humor on no em posicione mai i busque que tinga eixe component crític”.

Pel que fa a les persones que més apareixen a ‘memesalcoi’, com no podia ser d’altra forma, són els polítics alcoians, i entre ells, l’alcalde de la ciutat. Tal com comenta l’autor d’aquest conte, Toni Francés sempre ha reaccionat molt bé a tot el que s’ha fet: “Al final és una de les persones que més contingut pot generar, ja que és de les persones més visibles. Recorde que en les últimes festes la gent volia fer-se fotos amb ell, amb bon humor, i de fet, una usuària li va demanar fer un vídeo per a ‘memesalcoi’ i va accedir. A ell personalment no el conec, però si que conec a gent del seu voltant, de Compromís i del PP”, i ens confessa que ha notat que per a algun partit polític, el seu conte ha pogut servir de ferramenta: “Per a molts d’ells els ha servit per a poder mesurar el grau de polarització de certs temes i saber quina és l’opinió de la gent. A més a més, ha passat una cosa que m’he permés el luxe de batejar com ‘la memetització de la política’. Això ho vaig notar a les últimes eleccions al grup de WhatsApp, ja que vaig adonar-me que certa formació ens copiava el contingut; és a dir, nosaltres fèiem una publicació, i als dies ells parlaven d’aquest tema però des del seu punt de vista. Ja sabien que s’havia generat polèmica i que podien tractar-ho des del seu terreny. A mi això em preocupa un poc, perquè al final, els partits que actuen així estan publicant polèmiques, però eres un partit polític i tens una responsabilitat social i han d’aportar solucions, si no és contingut buit. Si ho fa un conte com ‘memesalcoi’ no és el mateix perquè no hi ha benefici d’açò, però un partit ha d’actuar amb sentit democràtic, i no ha de criticar per criticar, sinó que ha de donar solucions encara que no governe”.

Pablo assegura que mai ha pensat a tancar la pàgina per conflictes, i que, quan hi ha hagut algun problema s’ha pogut resoldre fàcilment: “Mai he pensat a tancar, però si he hagut de rectificar perquè he rebut alguna queixa. Sempre hi ha gent que vol que esborre alguna cosa, però ho he parlat amb ells i sempre hem arribat a un acord. Al final els faig entendre que el que faig és per humor, i que tots mereixem tenir la nostra opinió”.

Un dels secrets de la creació del contingut d’aquest compte d’Instagram està al seu grup de WhatsApp, on ja són 922 persones en el que aquest creador de contingut anomena “la comunitat”: “Va nàixer perquè vaig demanar stickers d’Alcoi, i a partir d’ahí la gent va començar a parlar sobre diferents temes. Tinc la sort de tenir una comunitat que ha sigut molt tolerant. En eixe grup hi ha anarquia absoluta, i encara que hi haja diferents opinions la gent es respecta i es fan bromes, i quan no ha sigut així la mateixa comunitat s’ha encarregat de solucionar-ho. La veritat és que no he hagut d’intervenir moltes vegades. Jo no volia posar normes, volia que fora un espai on la gent puga expressar-se. Si veig que baixa a les 850 persones, torne a publicar l’enllaç i entra gent nova”.

Una altra de les característiques de memesalcoi és “l’anonimat” del seu creador, que com bé aclareix ell mateix: “No m’agrada que se sàpiga qui soc, ja que el conte és sols per a fer memes, no és meu personal. La importància ha d’estar al contingut, en l’humor, i que la gent puga participar”.

Pablo dedica moltes hores a aquest compte que considera com una afició, per això vol aprofitar aquest altaveu i donar les gràcies: “Vull donar les gràcies a la meua parella pel seu suport i les seues bones idees. A Vicedo, Dafne, Vicente, Noe, Lorenzo, Miguel, Carles i Rafa, i a moltíssims altres, pels bons moments que hem passat al grup de WhatsApp”, i avisa que: “Alcoians, prepareu-vos que venen més cosetes”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *