foradia subscriutegrat

Diana Cortés: “Ja tenim un renom i la gent està enviant-nos treballs meravellosos”

El Festival Animalcoi torna un any més a reunir en Alcoi a professionals importants del sector de l'animació al cinema i als videojocs. La directora de l'esdeveniment, Diana Cortés, ha estat contant com s'ha estat treballant per a preparar la que serà la tercera edició del festival

  • Com han sigut els preparatius per a aquesta tercera edició?

La veritat és que han sigut laboriosos, perquè les dates són les que són, i són un poc complicades de cara a Nadal per tal d’organitzar-ho tot, però, la veritat és que estem molt contents perquè comptem amb gent superinteressant que ve enguany i això és molt bo per a poder veure tot el que s’està fent en animació.

  • Els videojocs han agafat un poc més de protagonisme en aquesta edició. Per què és important donar-li més espai a aquest sector?

És un sector que implica entreteniment, però, al mateix temps, interacció per part dels joves, encara que als majors també els agrada molt. Els videojocs van nàixer fa molts anys i tot el món recorda els tetris, i eixe tipus de jocs, però és que cada vegada hi ha una major aposta per l’animació, per l’estètica i per viure mons que al final siguen un altre tipus de contingut narratiu, perquè poden considerar-se com unes noves sèries, ja que no sols jugues, sinó que et conten una història. Això implica que hi haja molta més gent darrere d’un videojoc, i això fa que siga molt més atractiu per a la gent. També volem ressaltar, que és un nínxol de treball important perquè hi ha il·lustradors, programadors, concept artists, animadors… Per tant estem parlant d’un producte a nivell de les pel·lícules o de les sèries, ja que hi ha gent que podria estar hores mirant-ho, igual que hi ha gent està hores mirant una sèrie.

  • Però, així i tot, continuarà eixa part més cinematogràfica del festival, no?

Si, per descomptat. Tenim estrenes de pel·lícules importants per a l’animació espanyola d’enguany, i també dos franceses. Estarà ‘El sueño de la Sultana’ que ha estat en camí de la Concha de Donosti, i va guanyar un premi en aquest festival. És molt estrany que una pel·lícula d’animació arribe a aquest tipus de festivals. Té una animació meravellosa i un tema fantàstic sobre les dones en la Índia, i com una dona fa pràcticament un segle va escriure sobre la necessitat d’un canvi en la societat. També tindrem la pel·lícula de Pablo Berger, ‘Robot Dreams’, que ha anat a molts llocs, i s’estrenarà ací en Animalcoi. És una història encantadora sobre un robot i un gos. Eixe dissabte hi haurà també una sessió infantil, de ‘Yuku y la flor del Himalaya’, en valencià, que és fantàstica per a veure en família, amb molts valors i amb una animació diferent del que estem acostumats. A banda, la gent també podrà gaudir de les sessions que farem on projectarem els curts del concurs.

  • A banda de les projeccions, que altres activitats importants es duran a terme en aquesta edició d’Animalcoi?

Doncs, hi haurà conferències en el CADA. Hi haurà una xarrada sobre la música en els audiovisuals, de la mà del compositor d’Unicorn Wars, Joseba Beristain. També la xarrada de Carmen Córdoba, que està de camí al Goya pel seu curt ‘Amarradas’ que el tindrem en Animalcoi, i ella explicarà la seua experiència en l’animació. Així mateix estarà una de les animadores de ‘El sueño de la sultana’, Maria Manero. Ve molta gent important del sector de l’animació, i a més a més presenten alguns dels seus treballs a Alcoi. Enguany es farà una sessió de presentació de projectes, on es podrà veure tot el que ve. Es presentaran els projectes a professionals perquè els donen consell. Són unes sessions molt interessants on hi ha productes molt bons dels quals estic segura que l’any pròxim els tindrem a les nostres pantalles.

  • Respecte a novetats?

La principal és que tenim el tema dels videojocs, i això farà que el dissabte es faça Jugalcoi i una mostra de videojocs independents, i la gent podrà venir a jugar de forma gratuïta.

  • Durant el festival també es donen els Premis Animalcoi, que solen tenir molt bona acollida. Quina és la xifra d’enguany?

Tenint més de 300 curts de 71 països diferents a elegir entre els tres premis que es donen. Estem molt contents, perquè és cert que el primer any, en pandèmia, quan les bases eren més obertes, va haver-hi molts, però van arribar moltes coses que no eren d’animació. Aleshores enguany són 300 curts i quasi tots tenen premis i nominacions. La gent està esperant les nostres bases per a presentar-se als premis. Això vol dir que ja tenim un renom i que la gent està enviant-nos treballs meravellosos. De fet, tenim premiats de tot el món.

  • Has recordat que el festival va nàixer en pandèmia. Animalcoi ja és un esdeveniment consolidat?

Si, totalment. Fa quatre anys perquè la primera edició la vam dividir en dos. La primera edició en pandèmia va fer-se de forma telemàtica, així que oficialment són tres, encara que se n’han fet quatre. El festival ja està totalment consolidat.

  • Un dels èxits d’aquesta consolidació en la ciutat ha sigut que s’ha volgut apropar la programació a la ciutadania.

Correcte. La idea inicial té dos vies. Una és que tot el món, des dels més menuts fins als més majors tinguem en compte que l’animació no és sols Disney, sinó que és una ferramenta per a parlar d’educació, de publicitat, per a fer espectacles… I, a més a més, demostrar que no hi ha sols un tipus d’animació, sinó que són milers les formes de fer animació. L’altra part és per a demostrar el potencial que té aquesta ferramenta.

Sempre fem sessions escolars perquè els xiquets puguen veure animació, i m’agradaria recordar que tot és gratuït, així que la gent pot venir a les sessions. És un bon lloc on conéixer un sector que està movent el món.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *