foradia subscriutegrat

Àlex Cerradelo: “Tenim una programació molt potent per commemorar el 8 de març”

El regidor d’Igualtat, Àlex Cerradelo, ens apropa la programació amb motiu del Dia Internacional de la Dona i de la tasca que es fa des de la regidoria

Des de la regidoria d’Igualtat, junt amb altres departaments municipals i diferents entitats, s’ha preparat una commemoració del Dia Internacional de la Dona que té com a fil conductor a les dones esportistes i a donar visibilitat al tema de les possibles agressions i discriminacions masclistes a l’esport. Però, a banda, hi ha nombroses activitats en diferents àmbits per avançar en la igualtat

“Tenim una programació molt potent per commemorar el 8 de març”. Així defineix el regidor d’Igualtat, Àlex Cerradelo, tot el que s’ha programat amb motiu del Dia Internacional de la Dona 2024, un programa que arriba de la mà de la Unitat d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi, i de nombroses entitats i institucions per portar endavant les diferents activitats, i de fet aquestes han plantejat interessants propostes. Des del Campus d’Alcoi de la UPV, Col·lectiu 8 de Març, Departaments Igualtat i Il·lustració EASD Alcoi, Departament de Cultura, Acovifa, Regidoria d’Esports, Unió Ciclista Alcoi, De mare a mare, Regidories de Participació Ciutadana i Serveis, passant per la col·laboració de Jazz Club el Mussol, de centres educatius, Kayfra+, Associació de Persones Sordes d’Alcoi, Centre d’Esports, han sumat en aquesta programació.

– Estem ja en portes del Dia de la dona, en què s’ha centrat la programació per a aquest any?

Encara que al programa tenim moltes i molt variades activitats, que arriben a diferents àmbits, enguany hem treballat el Dia de la dona, el 8 de Març, amb la base d’una temàtica que ens agrada molt, com són les dones a l’esport i aquest és el fil conductor. Després del que va passar l’any passat en la Selecció Espanyola Femenina de Futbol ens sembla molt interessant donar visibilitat al tema de les possibles agressions i discriminacions masclistes a l’esport, aquí a Alcoi, i per això treballem en un servei al respecte, que va ser aprovat pel Ple municipal, i ara posarem en marxa una campanya. D’altra banda, també hi ha diferents activitats per a visibilitzar el que han aconseguit dones esportistes d’Alcoi que són referents, i comptem amb activitats amb aportació de dones de fora de la nostra ciutat, com és Irene Villa, que ha estat campiona d’Espanya d’esquí adaptat, o un partit de futbol amistós amb esportistes d’ètnia gitana del club català CF Tramontana La Mina i l’Esides, per citar dues propostes, perquè hi ha moltes més i totes molt interessants.

– El cartell recull aquest fil conductor, com és les dones i l’esport. Qui signa aquest cartell?

El cartell és obra d’Andrea Morelló Silvestre, que va ser la proposta guanyadora del concurs convocat a l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi, i és una obra que m’agrada molt, molt gràfic i divers. He de dir que va haver-hi molta qualitat entre els cartells que es van presentar a aquest concurs per fer l’obra que anuncia el 8 de Març d’aquest any, i que arriba amb el lema ‘Lluitadores’.

– Ens comentava que si bé l’esport és el fil conductor, hi ha activitats variades. Podries avançar-ne alguna?

És difícil destacar, perquè com comentava hi ha moltes i molt interessants, però podem parlar, per exemple, d’una proposta de disseny que de la mà de l’artista Gloria Segura visibilitza a les dones alcoianes que són un referent en diferents àmbits, com l’artístic, científic, econòmic, sanitari i fester, entre altres, i es disposaran uns vinils en diferents punts de la ciutat. A més, tenim taller sobre repartiment equilibrat de tasques familiars, taula redona sobre dones gitanes referents, cursa, col·loquis, cine, teatre, música, taller de defensa personal, lectura de manifest i manifestació, conferències… en definitiva moltes activitats amb motiu del 8 de Març.

– En parlar d’igualtat tenim el tema de la Festa de Moros i Cristians. Com valora el moment en què es troba?

Aquesta nova ordenança avança en la igualtat de la dona en la Festa, però és cert que arriba molts anys tard. Aquesta tasca la va iniciar fa anys Fonèvol i han estat determinants per arribar a aquest resultat, com també cal destacar la tasca d’algunes filaes que han fet bandera i han treballat amb força per avançar. Per això, a Fonèvol i a aquestes filaes els vull donar l’enhorabona. En qualsevol cas, encara s’han de fer més passos endavant.

– De manera general, quines són les principals línies d’actuació de la regidoria d’Igualtat?

El paper de la regidoria és posar en marxa polítiques públiques que garantisques complir amb la normativa existent i treballar per la igualtat de gènere, tant dins de l’Ajuntament com en la societat alcoiana. La política de gènere s’ha d’aplicar en totes les actuacions que es posen en marxa des de les diferents àrees, i vetllem perquè així siga. Des de la regidoria organitzem el Dia Internacional de la Dona (8 de Març) i el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones (25 de Novembre), i una tasca important és la que es fa a les escoles, tant amb motius dels dies internacionals, com al llarg de l’any, que oferim diferents accions perquè els centres puguen sumar-se. És fonamental l’educació en igualtat des de la infància, la sensibilització als escolars. Ara vam posar en marxa una campanya amb motiu de Sant Valentí contra els estereotips romàntics. Dins de la població adolescent, moltes vegades no s’identifica la violència de gènere en conductes com pot ser el control, la gelosia, la manipulació… i acaben normalitzant unes actituds violentes, i aquesta campanya vol donar alternatives en la manera de vincular-nos i viure un amor basat en els límits, el respecte i la igualtat, que serà més autèntic. I ara més que mai, amb actituds que la dreta i la ultradreta estan mostrant, queda ben clar que ser feminista és tindre drets igualitaris, que dones i homes tinguem els mateixos drets.

– Per acabar, portes des de juny al govern municipal, com a vicealcalde, regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Consum i Polítiques LGTBI i Igualtat. Com està sent aquesta nova etapa?

És una etapa molt interessant i emocionant. Treballar per intentar solucionar els problemes dels teus veïns i veïnes, per millorar la teua ciutat, és una tasca bonica, encara que també és complicada i dona vertigen, perquè dona esglai no respondre com cal a la confiança depositada. Però és una etapa molt bonica. 

En aquest enllaç es pot consultar tota la programació.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *