foradia subscriutegrat

Jordi Peidro: El Capità Moro ja visualitza com serà el moment de fer l’Entrada a Alcoi

És fester de la Filà Mudéjares des del bressol i ens comenta com viu aquesta llarga espera fins a les Festes

A Jordi Peidro, fester des del bressol de la filà Mudéjares ja que és membre d’una família fundadora, no li havia passat pel cap ser capità de les Festes. Sempre ha participat en les activitats de la filà, però fer un càrrec ja eren paraules majors. “De fet, l’any 1993, vaig demanar a la filà si podia lluitar contra Mossén Torregrossa, perquè em feia molta il·lusió i pensava que, si no tenia eixa oportunitat, no la tindria mai, perquè mai havia pensat a fer un càrrec”.

Però el temps va anar passant i va començar a sentir això de “Visca el Capità” per part dels seus amics i dirigit a ell. “Que convidava a una cervesa… sentia Visca el Capità, i la cosa anava movent-se”. La seua dona, Pepa, és també festera dels Mudéjares, i molt festera, així que des del primer moment va veure amb bons ulls açò de fer un càrrec. Van eixir en l’última Alferesia de la filà Almogávares, Pepa va ser Dama, i va poder viure molt a prop el que suposa un càrrec, vivint-lo de manera molt festera i emotiva. Un suport que també té per part dels seus fills, la seua mare, germanes i germà, filà… en definitiva, que família, amics i filà són un a l’hora de portar endavant aquesta Capitania. I amb tot açò, va pensar que “si faig un càrrec, aquest és el moment”.

Però Jordi no volia votacions en la filà per decidir qui seria el Capità, així que va temptejar si hi havia altres possibles candidats, no hi havia, i això ja va ser determinant per ser el càrrec que estrenarà l’Entrada pel bàndol moro. “Aquest càrrec és de dos, de Pepa i meu, crec que s’ha de donar importància a la parella”, i per això faran la seua entrada a Alcoi junts, així com els seus fills. Quan es va decidir que tiraven endavant corria desembre de 2019 i acabava de guanyar un premi de còmic de Diputació que havia d’entregar al febrer. “Hi havia temps de sobra, així que vaig pensar que al març ens posàvem a xarrar del càrrec, jo tenia idees, però sense plasmar i no em preocupava perquè teníem temps de sobra… i ve la pandèmia”.

I després d’aquesta llarga espera, ja està ací. Queda un mes quan fem aquesta entrevista i la feina i els actes s’intensifiquen. “Has d’estar en forma”, comenta amb molt bon humor, “tenim un calendari d’actes important, més la feina de cadascú i tota la que es deriva de l’organització de la Capitania”. Reconeix que és molt complicat organitzar-ho tot, i junt amb família i amics, assenyala que “la filà és fonamental. És un càrrec que es fa per una filà i ha d’estar molt present”. Però malgrat tot açò, està tranquil, de moment no està nerviós, la qual cosa li permet gaudir d’aquest compte enrere.

El seu grup més pròxim per portar endavant el càrrec està format per una trentena d’homes i altra de dones, que amb el Capità i la Favorita agafen els noms de Sidi, Qa’id i Alssid. En preguntar-li quin estil tindrà la Capitania, ens avança que “hem democratitzat el tema dels dissenys”. I és que se’ls va comentar a cadascú dels acompanyants com es visualitzaven, quin vestit els agradaria… i cadascú ha plantejat el que li agradaria, agafant referents que es poden tindre del cinema i les novel·les. Jordi els ha anat plasmant perquè cadascú tinga eixe vestit que tenia en la seua ment, eixe que imagina, mantenint una coherència i una línia. Creaciones Germanísimo és el responsable de portar-los a terme, “des del primer moment vaig tindre clar que Germán era la persona que podia treballar aquest tema. Jo ho tinc visualitzat i la imatge m’agrada”. Jordi Peidro és dibuixant, guionista, novel·lista i encara que per a la Festa ha fet coses molt puntuals, ara la seua creativitat segur que li ha servit. Portar endavant un càrrec “és un cost important”, per això van valorar si es podia assumir i en ser la resposta que sí, van anar endavant.

La música també tindrà un protagonisme molt marcat en aquesta Capitania, “i serà una banda sonora, un atreviment, de la mà d’Àngel Lluís Ferrando, qui ha creat les composicions que ens acompanyaran”. En total seran cinc bandes les que acompanyen la Capitania, més la de l’esquadra especial i la de la filà. Així, en total eixiran a l’Entrada al voltant d’un miler de persones, contant els músics, i la posada en escena ens aproparà l’eixida d’Al-Azraq de Granada, per iniciar l’última campanya, fins al seu final a Alcoi. Amb això, es dona continuïtat a la història que els Mudéjares conten en els seus càrrecs, ja que l’any passat l’Alferesia ens parlava de l’exili d’Al-Azraq a Granada.

Ja molt prop de les Festes, dedica aquest càrrec a tots els que participen, als qui l’acompanyen i a totes les persones que ja no estan, com el seu pare i amics Nando i Àlex, així com al poble d’Alcoi. I és que li agradaria que a la ciutat d’Alcoi li quedara “un xicotet record d’un grup de Mudéjars que un any van intentar impactar-los, emocionar-los, divertir-los… i que això es recordara un poquet, amb estima, perquè estem fent-ho amb molt d’afecte. Passar a la història ja són paraules majors, és molt difícil”. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *