foradia subscriutegrat

La flauta màgica: Presentació del nou llibre de Mercè Climent

Dijous 30 d'octubre, al Centre Cultural Ovidi Montllor, tingué lloc la presentació oficial de la nova novel·la infantil/juvenil de Mercè Climent, La flauta màgica. L'acte fou presentat per la germana de l'autora, Joana Climent. En un ambient molt familiar, al hall del Centre Cultural s'aplegaren un bon nombre de persones per descobrir com és el llibre.

flauta magica

Presentació La flauta màgica a l’Ovidi Montllor./

La flauta màgica és el títol d’una de les òperes de Mozart, l’única que està escrita en alemany. S’estrenà a Viena, al teatre FreihausTheater auf der Wieden, el 30 de setembre del 1791, gairebé dos mesos abans de morir l’autor. Es tracta d’un “singspiel” que és un tipus d’òpera cantada en alemany on s’intercal·len algunes parts parlades. A més a més, és una obra molt crítica amb la societat i la vida de l’època en què fou escrita.

El llibre de Mercè Climent, doncs, és una adaptació de l’obra de Mozart a xiquets d’entre 10 i 12 anys, traduïda al valencià. Amb açò, l’autora pretèn, d’una banda, fer que els xiquets d’eixes edats puguen gaudir d’una gran obra artística com és ‘La flauta màgica’ adaptada perquè ells la puguen entendre, imaginar i viure i, d’altra banda, que nasca en ells l’interés, com a mínim, per esta òpera o, directament, per l’òpera en general.

En esta novel·la, com que està adaptada per a una edat concreta, l’autora ha suavitzat algunes escenes de l’obra original per eliminar-ne la violència i el racisme, perquè el llibre puga servir, alhora, de model per als futurs lectors.

portada la flautaSegons van contar Mercè i Joana Climent a la presentació, esta era l’òpera que més escoltaven en la seua infància, així doncs, amb l’adaptació de l’òpera a la novel·la, l’autora evoca uns records d’infantesa que vol transmetre als xiquets d’ara. Ja al mateix pròleg, Mercè crea un ambient d’intriga i d’interés per l’obra: presenta els diferents personatges (TaminoPaminaPapagenoPapagenaSarastre, la Reina de la Nit, Monostatos…) contant, més o menys, com són cadascun d’ells i deixant entrevore quin és el seu paper a l’obra sense explicar què hi passarà unes pàgines més enllà. Així, el lector, té la necessitat de llegir l’obra per assabentar-se de tot el que passa en cada un dels actes de l’òpera.

Al mateix acte, a banda de l’ajut d’un Power Point per explicar el tema de La flauta màgica i fer una mena de comparació entre l’obra original i la novel·la, també van posar algun fragment de l’òpera en vídeo, un d’ells, ben famós: quan la Reina de la Nit canta a la seua filla, Pamina.

La novel·la de Mercè Climent serà presentada en diferents pobles i col·legis d’ara en avant i, a més a més, hi ha exemplars de l’obra en llibreries com Exlibris, que s’encarregaren de dur-ne uns quants per vendre’n al Centre Ovidi.

Font: Yaiza Ferrer i Alonso./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *