Carles Ripoll “l’educació no es pot veure com un gasto”
Aprofitem que l’IES Pare Vitòria està d’aniversari, 85 anys de vida docent i 50 de l'edifici, amb la finalitat que alguns dels seus docents ens conten la seua visió sobre l’actualitat educativa i sobre l’actualitat general • En el pobles és Savi parlem d'educació i actualitat amb Carles Ripoll Llicenciat en filosofia i realitzant les pràctiques del màster educatiu al Pare Vitòria

Carles Ripoll./
Carles Ripoll és Llicenciat en filosofia, amb màster en filosofia contemporània i realitzant les pràctiques del màster educatiu.
Per a què serveix l’educació?
L’educació serveix, primerament, per a combatre la ignorància. Perquè amb la ignorància és més fàcil controlar a les persones i enganyar-les. Educació com un antídot o medicina per a que no s’aprofiten de tu. A més, no pot haver-hi democràcia sense pensament crític. En qualsevol cas, ha de servir per a formar-nos en el que ens agrada. Sempre que siga útil també per a la societat.
Què penses de la nova reforma educativa del govern, el 3+2?
Va a encarir més els estudis, seran menys públics. I a les classes mitjanes els serà més complicat accedir als estudis superiors. Per tant suposarà més ignorància.
I sobre les revàlides de la LOMCE?
Entenc que és una mena de selectiu que s’aplicarà en diverses etapes de la vida educativa. Haurien de tindre-se’n en compte més criteris d’avaluació a banda dels exàmens. El treball del dia a dia. I més focalitzat al que cadascun li agrada.
Com es pot motivar als xavals per a que estudien en un context en el qual les expectatives de futur, encara que estudies, són prou complicades?
L’expectativa de futur és una cosa fonamental per a la motivació dels alumnes. L’altre dia me’l comentava un xic dels que menys estudia de classe: “això no m’aprofita per a res”. Eixa motivació no es té. Tots els xavals tenen interessos, i eixos interessos es poden combinar amb els estudis. Cal identificar la vocació dels xavals i aplicar-la al dia a dia educatiu. Per tant, per a fomentar la motivació d’estudiar cal individualitzar més l’educació. Però clar, per a això, fa falta més inversió, més professors…
La secretaria d’Estat d’educació ha dit recentment que la universitat no és sostenible. Tu què penses?
Entre l’educació i la producció hi ha una relació fonamental: un país millor educat és un país més productiu. De totes maneres, jo pense que l’educació no es pot veure com un gasto. Igual que no es pot veure un gaste la cura de les persones. Si diguérem ara tanquem totes les escoles, estalviaríem, però seríem un país que no podria tirar cap endavant.
Comenta i participa-hi