foradia subscriutegrat

Sol.liciten a Conselleria que l’estació torne a mesurar la contaminació de l’aire

• La Carrasca-Ecologistes en Acció demana a la Conselleria de Medi Ambient que torne a mesurar la contaminació per partícules • L'estació de mesurament de la qualitat de l'aire instal·lada a Alcoi que va deixar de mesurar aquestos contaminants en 2014, una mostra més del desinterés de l'anterior Govern valencià del PP; en els anys anteriors, els nivells de partícules fines (PM2,5) incomplien les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut • El grup ecologista sol·licita a l'Ajuntament que exigisca també que es recupere la vigilància d'aquestos contaminants

Estacio contaminació Alcoi

Alcoi disposa actualment d’una estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica, que està situada en la plaça del ciclista Blas Domingo Llidó, al barri de la Zona Nord, i que forma part de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica, gestionada per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que l’estació de control de la contaminació atmosfèrica que té instal·lada a Alcoi torne a mesurar la contaminació per partícules, com ho havia estat fent fins a desembre de 2013. Així mateix, ha demanat a l’Ajuntament d’Alcoi que se sume a la seua petició i exigisca també a la Conselleria la recuperació del mesurament d’aquestos contaminants.

Fins no fa massa, aquesta estació mesurava, entre d’altres contaminants, les partícules en suspensió, amb diferenciació entre les que tenen un diàmetre menor de 10 micròmetres (les anomenades PM10) i les que el tenen inferior als 2,5 micròmetres (anomenades PM2,5 o partícules fines). Però a partir de 2014, s’ha deixat de mesurar aquestos contaminants com a conseqüència de les retallades en els pressupostos destinats al medi ambient.

El grup ecologista considera que el retrocés que s’ha produït en la vigilància de la contaminació és una mostra més del desinterés de l’anterior Govern valencià per la protecció de la nostra salut i de la natura, i espera que els nous responsables de la Conselleria canvien aquesta política i siguen receptius a la seua petició.

Les dimensions de les partícules PM2,5 fan que puguen penetrar molt profundament en el sistema respiratori, fins a les zones d’intercanvi de gasos als pulmons, cosa que les fa especialment perilloses.

Aquest retrocés en la vigilància de la contaminació és molt important, ja que Alcoi presenta unes concentracions preocupants de partícules fines (PM2,5) que, si bé no superen els límits legals, sí que estan clarament per damunt dels límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que es basen en les evidències científiques sobre els greus efectes d’aquest contaminant sobre la salut. A més, La Carrasca-Ecologistes en Acció destaca el fet que l’estació de mesurament està situada lluny de zones de trànsit motoritzat, que són la font principal d’emissió d’aquestes partícules, per la qual cosa la situació en zones més transitades deu ser encara pitjor.

Justament en 2013 l’OMS va traure a la llum una revisió sobre els efectes de la contaminació atmosfèrica en la salut, fonamentada en els estudis científics realitzats a partir de 2005, any en què va publicar l’actualització mundial de les seues directrius de qualitat de l’aire.

Els resultats d’aquesta revisió són contundents: hi ha un nexe causal entre l’exposició a les partícules PM2,5 i la mortalitat i morbilitat cardiovascular i respiratòria; s’estableix també una relació clara amb malalties com ara l’arterioesclerosi i les malalties respiratòries infantils, i a més es detecten possibles vincles amb la diabetis i amb problemes en la funció cognitiva i el desenvolupament neuronal.

El col·lectiu remarca la gran importància de comptar amb un bon diagnòstic de la qualitat de l’aire per a poder implantar mesures destinades a reduir eficaçment la contaminació, que necessàriament han de passar per fomentar en la ciutat els desplaçaments a peu, amb bicicleta i amb transport públic, i alhora restringir progressivament l’ús de l’automòbil.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *