foradia subscriutegrat

Entrevista a José M. Moltó neuròleg alcoià

• El neuròleg alcoià realitza amb el geriatra Jordi Santonja i l'ajuda del Campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València una APP mòbil per estimular als malalts d'Alzheimer • L'aplicació està pensada per a tabletes i s'adapta al nivell de cada malalt • Reuneix les distintes tècniques d'estimulació

neuroleg

L’aplicació per a tabletes que estem desenvolupant pretén estimular al malalt d’Alzheimer”

L’ Alzheimer és una demència, una malaltia del cervell en la que es veuen afectades algunes funcions corticals i repercuteix en l’activitat quotidiana del malalt. No sols es perd la memòria, es veuen altres alteracions cognoscitives com la comprensió, el seny, la paraula, el càlcul, el pensament o l’orientació, etc. Unes 700.000 persones estan afectades en Espanya per aquesta malaltia, per cada individu, almenys dues persones de l’entorn es veuen afectades, en total 1.500.000.

El passat 21 de setembre se celebrava el Dia Mundial de l’Alzheimer amb un gran nombre d’activitats preparades per la Asociación de Familiares y Amigos de Enfermos d’Alzheimer de Alcoy y Comarca (AFA Alcoy). La investigació és clau per a facilitar la vida dels malalts.

El neuròleg alcoià José M. Moltó, investigador de Fisabio (Fomento de la Investigación Sanitaria y Biomédica de la Comunitat Valenciana)  amb el geriatra Jordi Santonja i dos tècnics del Campus d’Alcoi de l’ Universitat Politècnica es troben desenvolupant una APP per a tabletes que pretén reunir les diverses tècniques d’estimulació per al pacient a través de jocs, música i fotografíes, entre altres.

-Hi ha més Alzheimer que dècades enrere?

No és que hi haja més Alzheimer, és que es tracta d’ una malaltia que apareix amb l’edat i ara vivim molts més anys. La longevitat s’ha incrementat molt i aquesta és una malaltia relacionada amb ella. També és cert que detectem a més joves, però no hi ha evidencies que hi haja més afectats ara, sinó que tenim més ferramentes i facilitat per a detectar la malaltia i per tant podem fer eixe diagnostic molt abans.

– L’Alzheimer és la demència més coneguda, és la que més afecta la població o hi ha altres que no han assolit tanta popularitat?

Efectivament és la demència més coneguda i és la que més afecta la població, però hi ha moltes més sí. Es parla sempre de l’Alzheimer per que és la més extensa.

– Com podem facilitar la vida a les persones amb aquesta malaltia?

Mitjançant l’estimulació. Ha sorgit molta cosa relacionada amb l’ajuda del cuidador, no sols per al malalt. Necessitem afavorir que tinguen activitat i que estiguen el més estimulats possible.

és un projecte que m’il·lusiona i que pot ser molt útil en el dia a dia de les persones”

– Com facilita l’aplicació que esteu desenvolupant la vida dels malalts i del seu entorn?

L’aplicació té diverses pantalles que són com petits jocs que el que pretenen és mantenir les activitats bàsiques de la vida diària. Hi ha evidències i experiències de que si estimules virtualment alguna cosa, després això ajuda al malalt a recordar-ho i posar-ho en pràctica en la vida diària. Hi ha moltes evidencies d’aquest fet sobretot quan s’ha produït un dany cerebral.

– En què la diferencia d’altres aplicacions sobre la mateixa temàtica?

La nostra aplicació és una espècie de joc. El que hi ha fet son programes d’ordinador en què la forma d’interactuar no és fàcil per a la persona, lo altre son làmines o informació. La nostra aplicació és ambiciosa per que ofereix escenes de la vida quotidiana del pacient a mode de joc i uneix totes les ferramentes que s’empren per a estimular-los en una sola aplicació.

– Com funciona? Quins serveis ofereix?

L’aplicació té diverses pantalles que van adaptant-se al nivell que necessita cada malalt. La idea és que juguen en la tableta, el mòbil és massa menut perquè una persona d’estes característiques puga interactuar. Podem trobar escenes en la dutxa, o en un armari en les que han de guardar la roba en la perxa. L’aplicació també permet posar música de fons mentre es juga, basant-se en la musicoteràpia, amb cançons que els inspiren o recorden moments de la seva vida i que els estimulen. També es permet guardar imatges de quan eren joves o fotografies de la família perquè puguen observar-les. Tot ajuda en l’estimulació. Es tracta d’un projecte d’una gran ambició que m’il·lusiona i que pot ser molt útil en el dia a dia de les persones que pateixen Alzheimer.

– Com se li ocorre llançar l’aplicació?

La idea no és meva. Parteix d’un company de la Politècnica que ja té en marxa un programa per a ensenyar matemàtiques a xiquets amb discapacitat. Es crea un grup de treball molt complet format per Jordi Santonja, Elena Arteaga, Marta Muñoz, Luisa Blasco, Jorge Horta, Jordi Llinares, Manuel Llorca i jo mateixa. L’aplicació està en plena fase de desenvolupament, es possible que puguem tindre un primer prototip a finals d’any, principis del següent.

– Que destacaries d’ella?

Sense dubte la facilitat en gastar-la i lo completa que volem fer-la basant-se en la teoria d’estimulació cognitiva.

Font: Mireia Pascual./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *