Foradia parentesisajudalcoi

La supressió de les Diputacions… un pas enrere per al món rural

Per Ester Jordà

poblets la dipu

Ens sorprenia fa un dies l’acord entre el PSOE i Ciutadans en referència a l’investidura de Pedro Sànchez com a president del govern.

A mi, personalment, defensora del món rural davant les grans ciutats devoradores d’identitats i grans consumidores de recursos naturals i màquines insostenibles, és l’eliminació de les Diputacions provincials un dels punts que més m’espanten d’eixe acord.

Este punt ha segut un gol clavat per Rivera a Sànchez ja que des de fa anys la reforma de l’administració local és una bandera que vesteix Ciutadans des de quan sols era un partit d’àmbit autonòmic. I no és sols una exigència de Brussel·les, també saben a Ciutadans que amb la supressió de l’autogovern dels xicotets municipis acabaria amb les identitats dels pobles, i per tant, amb els nacionalismes.

Qualsevol que haja visitat Catalunya estos últims anys haurà pogut apreciar com el nombre de banderes independentistes ha augmentat exponencialment. El perill és que no sols als bancals o a cases particulars poden vores sinó que als pobles més menuts la bandera independentista està agafant un paper rellevant, quasi com l’oficial. A pobles com Miravet la bandera estrelada de la plaça del poble és gegant, més gran que la tradicional barrada.

les tradicions que ens recorden els nostres orígens (normalment millor conservades i pures a xicotets pobles)”

Però és just carregar-se les tradicions que ens recorden els nostres orígens (normalment millor conservades i pures a xicotets pobles) per tal de lluitar contra el nacionalisme i seguir les ordres de la Unió Europea?

La supressió de les Diputacions provincials, que en certa manera poden ser herència del franquisme, no lleva que són un recolzament bàsic per als municipis de menys de 20.000 habitants. Si elles cauen (i amb elles els serveis que realitzen) l’autogovern dels pobles menuts estan condemnats a la desaparició i amb això els serveis bàsics. S’eliminaran els centres de salut rurals i escoles, els serveis socials i les brigades d’obres…

A Holanda fa uns anys ja es van eliminar municipis concentrant milers d’alumnes rurals en macroescoles on l’identitat de cada poble es dilueix en la massificació. Ja s’han acabat els treballs dels escolars per a conèixer els costums, paraules o tradicions de cada poble. I oblidem-se de les clàssiques manualitats quan arriben les festes i, per suposat, de la rivalitat entre els pobles veïns.

Diuen que el motiu és per estalviar diners, que els ajuntaments menuts són deficitaris, però aleshores no s’enten perquè deixaran d’existir les mancomunitats també. Ja hi han governs autonòmics del PSOE que s’han manifestat en contra i l’assumpte promet continuar en l’agenda política durant uns mesos.

En fi, l’acord del PSOE i Ciutadans ha segut pregonat com un èxit de la democràcia quan busca, precisament, restringir-la (aplaudiments).

Font: Ester Jordà


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *