Memòria històrica alcoiana a l’assemblea pública de Guanyar
• Proposta: que els símbols de la dictadura franquista que encara romanen als carrers d’Alcoi siguen retirats. • Alcoi és molt ric en patrimoni històric • Cal potenciar i explotar tot el patrimoni històric posant en marxa mecanismes de difusió i pedagogia.
Guanyar Alcoi va celebrar ahir una assemblea oberta en la qual alguns dels seus portaveus van comentar els punts de l’ordre del dia del pròxim ple de l’Ajuntament d’Alcoi. Després d’explicar algunes qüestions i d’interactuar amb els assistents en diverses reflexions, es va donar pas als ponents invitats per a parlar sobre la memòria històrica alcoiana.
El motiu d’aquesta sessió és la moció que la plataforma presentarà al ple segons la qual proposa que els símbols de la dictadura franquista que encara romanen als carrers d’Alcoi siguen retirats.
En primer lloc, va intervenir l’historiador Ricard Bañó. Entre les idees que va exposar, va assenyalar el fet que encara hi ha una elevada quantitat de morts alcoians de la Guerra Civil que no han eixit a la llum. Una Guerra Civil provocada per les forces franquistes que van donar un colp d’estat al legítim govern democràtic republicà. En aquest sentit, va descriure la moció que plantejarà la plataforma Guanyar com “una llei molt justa cap als nostres, els democràtics”.
A més a més, com que Alcoi mai ha commemorat als morts republicans però sí als franquistes, va proposar que la ciutat d’Alcoi realitze un homenatge a les víctimes dels bombardejos de la guerra civil alcoians.
Seguidament, va prendre el torn de paraula l’historiador Néstor Llopis. Una de les idees que va destacar és la necessitat de fer valdre el ric patrimoni històric alcoià, tant el material com el simbòlic, ja que tots aquests vestigis de la història “són béns que ens identifiquen com a poble i que si no els protegim, desapareixeran“.
Va emfatitzar el fet que Alcoi és molt ric en patrimoni històric, tant per les seues infraestructures, documents i objectes, com per la seua experiència històrica. Mostra d’això són els museus, l’Arxiu i el paratge natural. Però va incidir en què, per tal que la gent conega els fets històrics de la ciutat, cal potenciar i explotar tot el patrimoni històric posant en marxa mecanismes de difusió i pedagogia.
En la mateixa línia de recuperació, conservació i divulgació de la història alcoiana, Salomé Moltó va comentar la seua labor de recol·lecció de veus i experiències del passat històric alcoià, entre elles la dels centenaris encara vius Vicente Segura i Gracieta Boronat. Tal com demostra als seus llibres, Alcoi va viure una època daurada abans de la Guerra Civil, una època en la qual els treballadors de la ciutat van ser els responsables de la gestió de tots els mitjans de producció alcoians: indústria, alimentació, finances, serveis…
En paraules de la professora de francés i apassionada de la història, “aquesta experiència històrica alcoiana va ser un èxit de gestió econòmica, política i social”.
Per aquest motiu, perquè la història siga coneguda i reconeguda, cal aprofitar els recursos i realitzar treballs d’investigació i divulgació.
Comenta i participa-hi