foradia subscriutegrat

Susana Reig: “tot el món ha de provar els tostons i l’aigua-llimó negra de Cocentaina”

• Els dies grans de les festes de Cocentaina són de l'11 al 14, però són nombrosos els actes que se celebren abans. Entre els dies 5 i 10 • La regidora vol “convidar a tots els pobles i a tota la gent a participar a les festes de Cocentaina

La regidora de Festes i Tradicions de Cocentaina s’anomena Susana Reig. Exerceix el càrrec des d’ara fa dos anys, una experiència “enriquidora, que paga la pena viure-la”. Hem parlat amb ella perquè ens comente alguns detalls dels principals dies de festa del poble.

Els dies grans de les festes de Cocentaina són de l’11 al 14, però són nombrosos els actes que se celebren abans. Entre els dies 5 i 10, per exemple, se celebren, entre altres, Els Comptes, concerts de música festera, berenars, concursos, jocs infantils i l’elecció dels Majorals i Majorales del 2018.

Arriba la Nit de l’Olla, donant inici a les Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Hipòlit. Dia emotiu pel cant popular de l’Himne, però també per les desfilades i l’olleta contestana.

El dia de l’Entrada arranca amb la Santa Missa Matinal a les 6:30, i continua amb la Primera Diana. A continuació l’Ambaixada del Contraban. A la vesprada l’emotiva desfilada dels bàndols moros i cristians. I a la nit, la Revetla.

El dia 13 és el torn de la Segona Diana, on destaca la Presentació d’Armes, “som l’únic poble on es realitza aquest acte, que és molt bonic”, ens recorda Susana.

I per últim, el dia de l’Alardo, amb les Guerrilles, les Estafetes, l’Ambaixada de les Tomaques i el Trasllat de Sant Hipòlit del Raval a la parròquia El Salvador.

“El Dia de l’Olla ve molta gent a passar-ho amb nosaltres, però el Dia de l’Entrada és el més nombrós, és un dia en el qual Cocentaina s’ompli de gent”. Per altra banda, Susana destaca que tant La Diana com La Retreta són dos dels actes més populars de la festa.

Personalment, Susana ha tingut sempre favoritisme pel Dia de l’Olla, “per veure les desfilades, els tratges i els boatos… Però des que sóc regidora m’agrada més la Primera Diana: veure els festers amb els tratges impol·luts des del balcó de l’Ajuntament és una experiència molt emotiva”.

Per acabar, la regidora vol “convidar a tots els pobles i a tota la gent a participar a les festes de Cocentaina, tot qui vinga se sentirà com a casa”. I recorda que totes les persones que visiten el poble han de provar dos productes gastronòmics típics de Cocentaina com són: l’aigua-llimó negra i els tostons, “que, a més, ara és la seua època”.

Font: Rodrigo Paños./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *