foradia aproop

Pesentació del llibre compilació de l’obra artística de Raül Botella

• El 24 de novembre se celebra a Alcoi la presentació del llibre compilació de l’obra de l’artista alcoià Raül Botella. • En ell s’integra l’essència artística d’un creador que, malgrat la seua curta trajectòria, va ser capaç de produir una extensa obra amb un estil propi, original, divertit i crític.

El 24 de novembre se celebra a Alcoi la presentació del llibre compilació de l’obra de l’artista alcoià Raül Botella. En ell s’integra l’essència artística d’un creador que, malgrat la seua curta trajectòria, va ser capaç de produir una extensa obra amb un estil propi, original, divertit i crític.

Aquesta compilació ix a la llum gràcies a la família Botella, per descomptat, però també gràcies a la Fundación Mutua Levante, promotora de l’edició, i a altres col·laboradors, com ara l’Ajuntament d’Alcoi, l’Ajuntament d’Altea, Gràficas Alcoy i la Càtedra d’Antoni Miró de la Universitat d’Alacant.

Les obres exposades a les seues pàgines, entre les quals consten quadres, dibuixos, esbossos, caricatures, còmics, cartells i postals, entre altres, estan contextualitzades pels textos de professionals de l’art i la cultura de l’entorn de Raül. Entre ells en trobem de: Paco Agulló, Pau Grau, Ignacio Beltrán, J. Sou, Miquel Cruz, Javier Llopis, Pep Jordá, Manolo Antolí, Rosana Antolí, Francesc Bernàcer, Carlos Merchan, Kike Mira, Joan Vicedo, Luis Sanus i Raul Llopis.

També de l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, qui l’introdueix afirmant que “aquest llibre és un record inesborrable de l’artista que va ser, reflex d’una personalitat vital, humorística, amant de la seua terra i de la seua gent”.

La trajectòria artística de Raül és, en paraules de Pau Grau, la d’un xiquet “que destaca en l’assignatura de dibuix (o plàstica) perquè es lliura amb devoció als colors i les formes. I a aquell talent va anar sumant la tècnica adquirida mitjançant la seua formació, però també a través de l’observació crítica del seu entorn”.

Raül era un veí completament integrat a Alcoi, prova d’això és que “pràcticament cap activitat cultural i esportiva s’ha privat de tindre un cartell elaborat per Raül, com el de la Mostra de Teatre de 2011, la festivitat del Nou d’Octubre de 2009, les 24 Hores Esportives de 2005, l’Estiu Festiu de 2004, etc., però, principalment, l’obra seua que ha tingut una major repercussió ha sigut el cartell de Festes de Moros i Cristians del 2012”, ens recorda Paco Agulló.

Els seus temes predilectes són, de fet, Alcoi, i els seus carrers (també Altea, on passava els estius), les seues festes (sempre donant especial protagonisme al públic, la filà mirons), la seua gent, el seu dia a dia, les seues nits bohèmies… Temes representats amb un estil, com pensa Joan Vicedo, capaç de transmetre, a més del goig estètic, “una visió plena de crítica, una crítica social i política, que ens transfereix una forta càrrega positiva”.

Tot representat, segons Manolo Antolí, amb “un llenguatge estètic pròxim al còmic, que bàsicament consisteix en una base fluida de color sense contrast i en un dibuix de línia clara, que defineix els objectes, personatges i elements urbans amb un traç simple i directe, sense rectificacions, i que n’exagera o en distorsiona l’aparença per a crear-ne una semblança fàcilment identificable”.

En definitiva, “quan ens acostem a la pintura de Raül Botella, el primer que fem és somriure i després ordenar totes les idees que s’amunteguen a mesura que ens anem detenint en ella”, diu Ignacio Moraleda.

Per a la família Botella, ha sigut molt gratificant i divertit confeccionar aquest llibre, furgant “calaixos, armaris i tots els racons del seu estudi del carrer Santa Rita”: “hi havia una acumulació tan gran de treballs que, fins i tot la gent més pròxima, en desconeixíem la quantitat”.

Així, amb aquesta obra compilació, es complirà un desig de la família, que resulta ser un bé cultural i social: “s’aconseguirà que Raül i la seua diversa obra estiguen presents al llarg del temps per a futures generacions”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *