foradia cdturisme

Per què descendeix la població a l’Alcoià i El Comtat?

• Són diferents els factors que poden intervindre en aquest descens, però el factor comú és la manca d’oportunitats per a les noves generacions • N’hi ha noves experiències a la zona en quant la innovació industrial, basada en la implementació de les noves tecnologies a les empreses i les fàbriques

Continua la baixada de la població de l’Alcoià i El Comtat. Les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística són clares al respecte: la despoblació està afectant notablement a pobles i ciutats, que veuen com el seu cens de residents cau any rere any, des del començ de la crisi econòmica, en 2008, fins al dia d’avui.

Són diferents els factors que poden intervindre en aquest descens, però el factor comú és la manca d’oportunitats per a les noves generacions de realitzar un projecte de vida a la terra on han nascut.

Des dels anys 70’ i 80’, els països emergents van començar a desenvolupar un model industrial (basat en l’explotació dels treballadors) que va suposar una competència inassumible per a la indústria espanyola. La indústria espanyola, i en concret la de les nostres comarques (nucli històric industrial), va ser incapaç de renovar-se, en bona part per la deixadesa política, ja que no es va implantar cap programa d’investigació i desenvolupament ni cap mesura de protecció.

Pel que fa a l’agricultura, sector bàsic per a l’entorn rural, tampoc ha sigut objecte de desenvolupament per part dels darrers governs. De fet, les polítiques centrals van propiciar la concentració del sector en unes quantes marques, companyies i famílies, abandonant a la seua sort els petits nuclis agraris.

Durant les dècades dels 90’ i 00’ el model de producció promocionat per les institucions públiques, basat en la bambolla immobiliària i l’especulació, va suposar un moment bollant en el sistema econòmic, que va frenar temporalment l’impacte social i econòmic de la desindustrialització.

Avui dia, esclatada la bambolla immobiliària, les conseqüències d’abandonar la indústria i l’agricultura (sectors productius bàsics), es concreten en un estancament econòmic notable. I es poden comprovar directament a aquesta taula: descens poblacional massiu.

N’hi ha noves experiències a la zona en quant la innovació industrial, basada en la implementació de les noves tecnologies a les fàbriques i empreses. És el cas d’Ibi, per exemple, on la seua indústria gaudeix de molt bona salut. No obstant això, els beneficis de la indústria 4.0 per a la societat tenen uns límits massa propers: les noves tecnologies eviten grans quantitats de mà d’obra, deixant elevades xifres d’atur (durant el mes de gener se situa en 2.147 persones).

El model econòmic que s’està implantant a tot l’Estat espanyol no ajuda, sinó tot el contrari: veiem que els guanys de les grans empreses i els grans directius continuen creixent de manera quasi exponencial, mentre que els autònoms, pimes i treballadors veuen com el cost de vida augmenta de manera desproporcional. El resultat és una desigualtat desorbitada i, amb ella, un empobriment general.

Dins d’aquest panorama, les úniques vies per a tancar la tendència despoblacional passen, entre altres, per: repartiment general de la riquesa, impuls i ajudes a l’agricultura, a les pimes i als autònoms, programes de desenvolupament de noves experiències industrials i augments adquisitius a les famílies i les persones.

Font: Rodrigo Paños./


3 Responses to Per què descendeix la població a l’Alcoià i El Comtat?

 1. Pere Candela ha dit:

  En un tema tan importante, es lamentable el enfoque dogmático que adopta el autor, desde un punto de vista macropolítico intervencionista de pensamiento único preconcebido.

  Los datos son los datos, pero tanto el análisis de las causas como la búsqueda de posibles soluciones, han de llevarse a cabo sin prejuicios y con un mínimo de rigor, ausente en el texto.

  El reducirlo a que la culpa “es siempre del otro”, no va a poner luz sobre las causas y el dejar las soluciones en manos del intervencionismo estatal está muy lejos de cómo, a lo largo de su historia, estas tierras han construido su tejido socio-económico-empresarial.

  Cuando hemos avanzado, ha sido cuando todos juntos, por encima de colores, hemos remado en la misma dirección. Cada uno dentro del papel y de la responsabilidad que ha decidido asumir. Discutiendo duramente, pero llegando a pactos y soluciones positivas.

  Con afirmaciones tan peregrinas del tipo que redistribuyendo la riqueza se llegue al aumento de la población de estas comarcas, no creo que lleguemos muy lejos.

 2. Rodrigo Paños ha dit:

  Bon dia, Pere:

  Abans que res, agrair-te el teu comentari. Crec que el debat és molt important.

  Ara bé, acuses amb paraules molt greus un text que es fonamenta en anàlisi de grans autors com Néstor Novell, Josep Sorribes, Vicenç Navarro, Josep Fontana, Juan Torres i molts altres…

  Efectivament, el text defensa que l’intervencionisme estatal és un factor fonamental per a millorar la perspectiva de futur que ens deixa un món globalitzat on més d’una tercera part de la població està condemnada a l’exili i l’exclusió social.

  La redistribució de la riquesa és determinant per a això: perquè si tots els diners se’ls emporten les multinacionals, els rics i els bancs, les famílies es queden empobrides, les petites empreses i autònoms es queden sense clients i augmenta l’atur, l’economia submergida i la precarietat en general.

  N’hi ha molts altres factors a tindre en compte, però jo he assenyalat algunes fonamentals.

  Ho podem debatre, però millor fer-ho amb respecte.

  Gràcies.

  Una salutació.

 3. Toni ha dit:

  Pere Candela!!

  Veig que soles saps despotricar i no aportes ninguna solució, fijat que tampoc saps interpretar una gràfica demogràfica.

  La realitat clar: és la que és, nem com els carràncs.

  La veritat d’Alcoi quan va ser una ciutat industrial… després seria de serveis… ara diuen intel.ligent… i no sabem per on anem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *