foradia subscriutegrat

Alejandro opina sobre l’ús fraudulent que ha fet Facebook de les dades personals

• Internet “resulta més pràctic que la televisió, on cada cadena està comprada per determinats poders". • Amb les xarxes socials és més senzill evitar la manipulació mediàtica

Els avanços tecnològics estan canviant el nostre món i la nostra manera de relacionar-nos amb ell. Internet és un exemple ben clar en aquest sentit: una eina que ens permet accedir a una enorme quantitat d’informació i comunicar-nos de manera instantània amb qualsevol persona de qualsevol lloc del món.

Dins del món d’Internet, destaquen les xarxes socials com a ferramenta de comunicació massiva; i entre elles, la més popular és Facebook. La majoria de persones de la nostra societat fan ús d’aquestes.

Recentment hem viscut un fet que ens obliga a prendre més consciència del poder que té una empresa com Facebook i de l’ús que fa d’ell: el cas de Cambridge Analytica ha posat en evidència que aquesta plataforma ha transgredit la norma de respectar les dades privades i personals dels seus usuaris. I, pitjor encara, ho ha fet a favor de la campanya política que va guanyar les últimes eleccions, la de Donald Trump.

Ha quedat clar que tot el que sap Facebook sobre els seus usuaris, i no és poc, pot ser utilitzat per tal de crear propaganda personalitzada i manipular la nostra manera de pensar sobre determinats temes i conduir, així, la nostra conducta cap a determinades accions.

Analitzem amb les nostres veïnes i veïns d’Alcoi aquest fenomen.

Alejandro és un xic de Villena que està estudiant a l’EASD d’Alcoi. Ens comenta que utilitza Internet diàriament per a informar-se d’assumptes d’actualitat, ja que “resulta més pràctic que la televisió, on cada cadena està comprada per determinats poders. Internet ens facilita tindre una visió més ampla dels temes”.

Des del seu punt de vista, amb Internet i les xarxes socials és més senzill evitar la manipulació mediàtica, ja que n’hi ha més diversitat de veus i de plataformes que opinen i informen.

El fet que les grans corporacions com Facebook facen negoci amb les nostres dades privades i personals “es produeix des del moment que et registres en qualsevol plataforma”. Malgrat això, el cas de Cambridge Analytica ha evidenciat que s’ha fet de manera il·legal i descontrolada, un fet que “pot ser que siga inevitable en el futur”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *