foradia pressupostparticipatiualcoi

Alicia Izquierdo: “el sector del motor està molt viu a Gandia”

• Comentem amb Alicia Izquierdo, regidora de Gandia, alguns dels projectes que està duent a terme els detalls de la VII Fira del Motor.

Alicia Izquierdo Sesé és regidora de Polítiques Econòmiques i Innovació en l’Ajuntament de Gandia. Alicia treballa també com a professora de Filosofia. Va estudiar Humanitats i es va especialitzar en Ètica i Empresarial i Responsabilitat Social Corporativa. També té un postgrau de Gestió de Comerç. Comentem amb ella alguns dels projectes que està duent a terme els detalls de la VII Fira del Motor.

– Esteu preparant la VII Fira del Motor, per al 4 de maig

És un projecte que naix en l’anterior legislatura, amb el Govern del PP. Quan vam entrar nosaltres en el Govern ens vam plantejar si calia continuar fent-la o no. Les coses que no funcionen s’han de deixar de fer i les que funcionen s’han de continuar. Vam elaborar un estudi del seu impacte econòmic, i va resultar positiu. En aquest moment, en Gandia en tenim 17 concessionaris, són molts. Perquè altres ciutats han hagut de tancar concessionaris des de la crisi.

– És un sector molt viu

El sector del motor està molt viu a Gandia, perquè també s’ha de tindre en compte els tallers. És un sector que dóna moltíssima faena. Mou molts diners. I la Fira del Motor també mou molts diners.

– Quines característiques tindrà la Fira d’enguany?

Són 20.000 metres quadrats oberts al públic. Som la tercera Fira del Motor en rànquing de vendes, després d’Alacant i València. Oliva també té una Fira de Motor molt important, la d’Oliva, però està més especialitzada en el vehicle d’ocasió, tractors i vehicle de faena, és una especialitat que no toquem, i que no tenim intenció de tocar. Enguany tindrem aproximadament 600 vehicles en exposició en el carrer. La plaça de l’Ajuntament la dediquem exclusivament a motos. Enguany tenim 6 estands de motos, amb una novetat, un d’ells dedicat a la moto elèctrica. Cada any intentem introduir novetats. També portem enguany un concessionari de vehicles d’alta gamma, espectaculars.

– Molt de públic pot assistir en termes generals?

Parlem de tres dies en els quals es desborda el centre de la ciutat. L’any passat vam contar una presència de 17.000 persones. És moltíssima gent.

– Això redunda també en benefici de l’hostaleria

Ixes al carrer i veus les terrasses completes, el carrer major està a rebentar de gent. Això traduït en xifres no es pot calcular. Hem enfocat la Fira de manera molt familiar. Com les famílies passegen per la ciutat poden gaudir d’animacions infantils, tallers, castells unflables… Enguany també tenim els Vermuts de la Marquesa, que consisteix a oferir concerts de música en directe cada matí de dissabte, en el Jardí de la Casa de la Cultura.

– Molta activitat

Ací tenim molta activitat als carrers durant tot l’any. Ara comencem també la Fira de l’Esport, el tercer any que es fa, i és espectacular. Estem parlant de més de 70 estands vinculats a la pràctica esportiva i la vida saludable, amb la col·laboració de la totalitat d’associacions esportives i clubs esportius de la ciutat.

– Més aportació per al comerç local, veritat?

Sí, i ho fem en altra zona de la ciutat. Així diversifiquem l’activitat comercial. Al llarg de l’any tenim diferents mercats. El dijous en la zona d’El Grau, tenim el mercat tradicional, i un altre els diumenges, que és espectacular, amb més de 200 parades.

– Per què penses que cal fomentar el comerç local?

El comerç local dóna vida. A ningú li agrada passejar per un carrer on totes les botigues estan tancades, perquè es veu desolat, sense ambient.

– S’ha notat molt a Gandia el tancament de comerços locals des de la crisi?

Sí que es nota. Ací, per exemple, en la zona del Centre, els locals no són barats. I després tenim moltes multinacionals i franquícies assegudes. Per això ja no podem parlar d’un comerç tradicional (a excepció de pastisseries, alimentació o botigues específiques). El que procurem fomentar és que la gent compre dins de la ciutat i no fora.

– Estem en una nova fase del sistema empresarial, que també resulta un drama per al comerç local, no?

No tant. Vivim entre dues aigües, perquè una franquícia aporta una locomotora comercial, tot el món vol un Corte Inglés al seu costat, perquè t’aporta milers de comercials que mai aconseguiries d’altra manera. El problema és que les franquícies es mouen per motius molt específics, econòmics. El comerç urbà té més valors: són negocis dels veïns nostres, la qualitat en el tracte i l’atenció sol ser molt més personal, és més emocional. Però cal tindre en compte que qui treballa en un centre comercial també són veïns.

– Canviant de tema, és interessant l’auditoria municipal que vau realitzar només entrar en el Govern, en 2015, va ser un exercici de neteja.

Formava part dels cinc compromisos del pacte de Govern. Una auditoria de les tres legislatures anteriors: la legislatura del PSOE governant amb el Bloc, la del Govern del PSOE amb un partit que es deia Plataforma per Gandia (una escissió del PP en aquell moment) i la legislatura de majoria absoluta del PP. No va quedar cap partit fora de l’auditoria, a excepció d’EU, que no havia governat mai. Els resultats eixiran a la llum molt prompte.

– També gestiones polítiques econòmiques d’innovació, comenta’ns alguns projectes

Estem treballant moltes coses en l’àmbit de responsabilitat social corporativa, estem treballant amb les empreses de la comarca, treballant els segells de qualitat, el respecte mediambiental, diversitat i igualtat, inclusió laboral, agricultura ecològica… Estem avançant moltes coses innovadores.

– Quins reptes de futur teniu des de la teua regidoria

Un dels objectius principals que tenim és acabar el mercat del Prado, és un forat negre perquè va ser una idea boja que va tindre l’anterior alcalde. Al final no va ser un mercat municipal, ni de productes ni de cafeteries ni de res. A més no es podia gestionar des de l’àmbit municipal. Les parades anaven tancant-se, la gent no pagava els diners… Va ser tot un drama. Fa ara tres mesos que és municipal, ara ens queda com a repte revitalitzar-lo i gestionar-lo públicament. Són 400 metres quadrats que convertirem en una sala polivalent. Ja hem presentat el projecte. La idea és realitzar una sala d’exposicions de comerç per a realitzar fires, per exemple de formatges, de vins, d’olis, de calcer…

 

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *