foradia subscriutegrat

Taller d’entrenament mental i memòria, amb Àlex Agulló

• “Taller d’entrenament mental” és el títol de les sessions que Àlex Agulló dirigeix setmanalment al centre de persones grans del carrer Oliver d’Alcoi • Els resultats són molt positius, ens comenten les persones presents, totes les quals disposen de nombrosos recursos per a practicar

Taller d’entrenament mental” és el títol de les sessions que Àlex Agulló dirigeix setmanalment al centre de persones grans del carrer Oliver d’Alcoi. Aquest és el quart any que es realitza i l’èxit és tal que n’hi ha llistat d’espera per tal de formar part d’ell.

L’objectiu és estimular la memòria a través de jocs, activitats i dinàmiques de grup. I el fet és que, a més de la memòria, es treballa la creativitat, la lògica, les relacions socials i el benestar mental general. Ho hem pogut comprovar de primera mà en una de les sessions.

Un dels exercicis que hem realitzat és el següent: cada participant busca al periòdic una paraula llarga que comence amb la mateixa lletra que el seu nom. A continuació es realitza una roda d’intervencions: la primera persona diu el seu nom i la paraula, la segona diu el nom i la paraula de l’anterior i el seu nom i la seua paraula, la següent ha de dir els anteriors i els seus, i així consecutivament.

Quan acaba l’exercici, es reflexiona col·lectivament sobre la seua utilitat i el procés de realització: en aquest cas l’objectiu era exercitar la memòria, i per a fer-ho, tal com comenta el professor, un bon recurs és l’associació entre conceptes: en aquest cas concret, si vinculem la paraula al nom de la persona, el memoritzem amb major facilitat.

Tot seguit, per parelles, hem d’inventar una història on apareguen les paraules que han eixit anteriorment. L’escrivim. En 12 minuts, totes les històries estan preparades, les llegim. El resultat és creatiu, original i divertit.

“El professor que tenim, que és molt bo, ens ofereix activitats que ens ajuden a trencar els nostres hàbits i rutines i, així, generem nous circuits neuronals per a estar sempre atents i presents en el moment”, ens comenta un dels participants.

 Els estudis neurocientífics ho demostren empíricament: parar atenció en el moment present és un estat mental que aporta beneficis a la nostra salut psicològica; a més de treballar la memòria i l’espontaneïtat, genera, a mig terme, benestar i felicitat.

Molts dels exercicis que proposa Àlex tenen aquesta funció: fixar-se en els detalls d’on estem, escoltar quan parlen altres, parar atenció als nostres processos mentals… Els resultats són molt positius, ens comenten les persones presents, totes les quals disposen de nombrosos recursos per a practicar i exercitar la ment durant el seu dia a dia. Perquè, no ho hem d’oblidar: “ací fem l’entrenament, però el partit es juga durant tota la setmana”, comenta Àlex.

Per exemple”, comenta altra participant, “jo anava sempre a casa pel mateix camí, pels mateixos carrers. Àlex ens va comentar els avantatges de fer coses diferents, per exemple, de canviar l’itinerari; ho he fet, he provat altres itineraris i carrers i he descobert noves coses en les quals mai havia parat atenció”.

Altre dels aspectes importants que hem de mencionar és l’ambient de treball de la classe: encara que es treballa de manera eficaç i rigorosa, és distés i despreocupat. I això està relacionat amb altre dels beneficis de les sessions: el desenvolupament de les relacions socials: “ens ho passem molt bé, ja ens coneixem totes les persones participants i som com una família”.

Aprofitem per a comunicar que Àlex Agulló escriurà uns exercicis periòdicament que publicarem al periòdic El Gratis. A través d’aquests, tindrem l’oportunitat de treballar la memòria i altres aspectes mentals i psicològics. Una iniciativa molt pràctica i il·lusionant, animeu-vos a participar!

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *