foradia subscriutegrat

Per un Alcoi més saludable

• Alcoi, igual que altres molts municipis, té un problema reial d’excés de trànsit urbà: els vehicles circulen a tota hora per tot arreu • Els carrers d’un centre urbà sense tant de trànsit i més amable s’omplirien de passejants i d’activitats que donen vida sana i dinamització als comerç

L’excés de trànsit urbà dels vehicles és un factor que degrada la qualitat de vida de la població. Estem parlant d’una de les primeres causes de contaminació de l’aire que respirem, la qual influeix en la nostra salut. I en aquest sentit, cal recordar que a Alcoi i Ontinyent, per exemple, ja superem els nivells que marca la Unió Europea.

La contaminació acústica és altra de les conseqüències nocives del trànsit urbà, afavorint l’estrés i dissuadint a les persones de gaudir de l’activitat al carrer, dels comerços i locals.

Crec que Alcoi, igual que altres molts municipis, té un problema reial d’excés de trànsit urbà: els vehicles circulen a tota hora per tot arreu. És evidentment que n’hi ha casos on el transport en vehicle per la ciutat és ineludible. Però crec que tots estarem d’acord en el fet que un poc més de consciència cívica en aquest sentit i la generació de nous hàbits no estarien de més.

De fet, de vegades el trajecte urbà que realitzem en cotxe és ridículament curt, el podríem fer directament a peu. Així, a banda de contribuir a la salut de la nostra urbs, obtindríem els beneficis de l’exercici físic que comporta caminar i estalviaríem despeses de combustible i desgast del vehicle. També podem utilitzar més el servei d’autobús. I ací cal remarcar la necessitat de tindre un servei de comunicació que connecte els municipis i les comarques del voltant. Una altra opció és l’ús dels vehicles personals de nova generació, com els patinets o els monopatins elèctrics.

El Govern actual ha decidit recentment implantar i fomentar en la ciutat, de manera molt encertada des del meu punt de vista, el carril bici. Dins d’uns mesos, quan acabe la seua execució, ens oferirà la possibilitat de traslladar-nos per quasi tota la ciutat.

Aprofundint en aquesta línia de desmassificació del trànsit urbà, encara que en principi siguen impopulars, crec que s’haurien de posar en marxa més polítiques que desincentiven l’ús del vehicle per la ciutat i que conviden a passejar. Una d’elles, a títol de pluja d’idees, podria ser la de peatonalitzar diversos carrers, per exemple els del barri del Centre, el més emblemàtic de la ciutat. Es podria començar per la plaça d’Espanya, que, amb tant de trànsit, en lloc de ser una plaça al servei de les persones, pareix una rotonda al servei dels vehicles.

Segur que els carrers d’un centre urbà sense tant de trànsit i més amable s’omplirien de passejants i d’activitats que donen vida sana a la ciutat i dinamització als comerços i locals. En altres ciutats, com és el cas de Gandia, les autoritats van apostar en el seu moment per fer un centre urbà per a les persones, i no per als vehicles; i a mitjà termini podem comprovar que l’èxit és inqüestionable. Per què no a Alcoi?

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *