lasarga subscriute elgrat

Cap a la reedició del Pacte del Botànic

• Els resultats electorals autonòmics ofereixen amples possibilitats de reeditar el Pacte del Botànic, que requeriria el suport del PSOE, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida • Cal destacar els mèrits que ha dut a terme el Pacte del Botànic durant aquesta legislatura, alguns dels quals han sigut objectius.

Els resultats electorals autonòmics ofereixen amples possibilitats de reeditar el Pacte del Botànic, que requeriria el suport del PSOE, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, partits que han mostrat la seua voluntat per a fer-ho.

L’estratègia de Ximo Puig d’avançar les eleccions autonòmiques, fent-les coincidir amb les estatals, ha donat resultats: ha fet guanyar al PSOE 4 diputats més dels que va aconseguir en 2015, sumant un total de 27. A Compromís l’ha perjudicat, ja que ha tret 17, dos menys dels del 2015, que van ser 19.

Per altra banda, les enquestes no s’equivocaven quan vaticinaven una caiguda important de Podem, que, en confluència amb Esquerra Unida (partir que no ha tingut representació durant l’última legislatura), ha obtingut 5 diputats menys dels que va aconseguir en 2015 sense confluència, que eren 13.

El Partit Popular, en la línia dels resultats estatals, experimenta una caiguda estrepitosa: de 31 diputats passa a tindre 19. Ciutadans, per la seua banda, suma 5 més que en 2015, un total de 18.

Una altra de les novetats és l’entrada de la ultradreta les Corts Valencianes: Vox aconsegueix, partint del no-res, 10 escons. El seu efecte més previsible, atenint-nos al seu programa i discurs, és la de la generació d’inestabilitat i crispació, tant a la institució com al territori.

Ara falta veure com es concreta, si ho fa, la reedició del Pacte del Botànic, que requereix el suport d’un mínim de 50 escons. Els tres partits que han de signar-ho, PSOE, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, han manifestat la seua voluntat per a fer-ho. A partir d’ara començaran les reunions i els contactes entre les formacions.

La novetat seria que Podem no oferiria el seu suport quedant fora del Govern, com ha fet durant la legislatura que va arrancar en 2015, sinó que entraria a formar part activa del Botànic.

Cal destacar els mèrits que ha dut a terme el Pacte del Botànic durant aquesta legislatura, alguns dels quals han sigut objectius. Entre ells destaca que la corrupció ha deixat de ser un problema enquistat al País Valencià.

També s’han llançat mesures socials (on destaca la Renda per la Inclusió), polítiques eficaces de creació de treball (com Avalem Joves); impuls de PIMES amb ajudes econòmiques i iniciatives; foment i promoció d’energies renovables; millores per als col·lectius més desfavorits (com les persones dependents); recuperació de serveis públics com la radiotelevisió autonòmica; major ús i promoció del valencià; valors i sensibilitats humanistes (on destaca la tolerància a la diversitat); ajudes a desenvolupar els municipis (com les inversions en els polígons industrials o les millores als centres educatius); i iniciatives de coordinació amb els ajuntaments per a donar resposta a necessitats locals.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *