foradia elgrat

Les Piscines del Preventori

El paisatge que hui presenta el Preventori és desolador, sense el Bar obert per a ús del públic i sense les piscines en funcionament • No tothom pot anar-se’n de vacances a la platja, i l'oferta de piscines a Alcoi, és molt reduïda

Parlar del Preventori com a alcoians, moltes vegades ens omple d’orgull. Primer perquè vam ser els alcoians, els nostres pares, els que que contribuïm amb els donatius a la construcció d’aqueix lloc, on tants xiquets amb malalties -moltes d’elles derivades de la manca d’alimentació adequada de la postguerra civil espanyola-, van poder anar al Preventori i gaudir de les seues instal·lacions i del seu entorn en plena natura. Molts d’ells van aconseguir sanar i millorar el seu estat precari de salut. Més tard, i com sabem, ha passat a ser un Centre Geriàtric regit per la Generalitat, on els majors interns allí gaudeixen també d’un entorn especial.

Però hui toca parlar d’un altre espai d’aqueix lloc, “Les Piscines del Preventori”, que durant molts anys han possibilitat a molts alcoians combinar a gaudir del lloc privilegiat on es troba el nostre Preventori, i a més per un preu molt mòdic, el poder donar-se un bany amb aigua natural del riu Uixola, que naix poc més amunt d’on es troben les piscines. Tot això, el seu preu assequible i la salubritat de les seues aigües naturals, feien per a molts amants de la natura i també per a la gent més humil d’Alcoi, poder accedir hi durant l’estiu i gaudir d’unes piscines que pertanyen a la fundació “Mariola La Asunción”, però que han sigut sempre d’ús públic.

Al llarg dels anys ha anat manifestant-se una sèrie d’objeccions de tipus sanitari al no reunir-se determinades exigències que la normativa legal exigeix a aquests espais, que ja existeixen en el nostre entorn, com són els Banys del Riu Algar, a Callosa d’En Sarrià, i com el Barranc de l’Encantà, a Planes, considerats com a “aigües debany continentals”, al no reunir els requisits de les piscines pùbliques o privades, però que estan perfectament homologades i en ple funcionament.

Ja a primeries del passat estiu, les piscines del Preventori varen estar tancades per un problema en les canonades de les piscines, que va ser solucionat amb la intervenció de l’Ajuntament d’Alcoi, que encara que no fora de la seua competència -no són de propietat municipal-, va intervindre per a evitar que no es pogueren obrir al públic, i els nombrosos alcoians que les gaudeixen pogueren fer-ho com tots els estius, obrint-se a mitjans de juliol, una vegada esmenats els problemes d’autorització sanitària de la Conselleria i les citades avaries de les canonades.

Enguany ens trobem una vegada més amb la notícia que les instal·lacions no es van obrir per no reunir hi les condicions necessàries per tal fi, i a més, hi ha hagut problemes amb la persona que portava el servei de manteniment bàsic de les instal·lacions, w.c., servei del quiosc de beguda, i control del seu funcionament. En qualsevol cas, la Fundació Mariola La Asunción, amb el suport de l’Ajuntament, ha d’intentar solucionar qualsevol qüestió de tipus legal per a poder posar a funcionar les piscines, dotant-les dels serveis sanitaris, de seguretat i d’altres que requereix la normativa i exigisca la Conselleria, amb almenys els mateixos serveis que hi eren fins ara.

No tothom pot anar-se’n de vacances a la platja, i l’oferta de piscines a Alcoi, és molt reduïda: la del Poliesportiu de la Zona Nord, la coberta per a socis de l’Escorxador, la Municipal i la de Batoi. Barris com Santa Rosa, per exemple, amb 23000 habitants, no compten amb instal·lacions esportives, ni piscines ni res. Hi ha molts alcoians que encara gaudeixen de l’entorn del Preventori, fins i tot i malgrat haver tancat el bar, que oferia un servei durant tot l’estiu a qui pujara a sopar i passar una agradable vetllada a l’estiu.

L’any passat, vam veure en declaracions del Regidor de Medi Ambient, Jordi Martínez, com parlava d’homologar les piscines del Preventori amb un “projecte específic” per al seu ús “com a bany continental”, com les citades delBarranc de l’Encantà i de Callosa d’En Sarrià, participant l’Ajuntament i ajudant a la fundació Mariola La Asunción, per a poder complir amb els requisits legals que exigeix la normativa essencialment sanitària, i comptar amb un ús històric i tan beneficiós per a molts alcoians, com són les piscines del Preventori.

Però tot el parlat ha quedat en paper mullat, i més ara passades les eleccions, ja al juliol, veurem qui se’n recorda de solucionar un assumpte que perjudicarà a tantes famílies alcoianes per la manca d’implicació de la institució municipal, tot i que no ser de la seua propietat, s’ha interessat amb anterioritat amb l’assumpte, com ho va fer l’any passat amb els arranjaments pertinents per a tractar de donar un servei més als alcoians que, majorment per motius econòmics, no poden anar a la platja o realitzar un viatge, amb tanta precarietat després de l’última crisi. Per a moltes famílies allò d’eixir de vacances ha passat a l’oblit, o simplement el voler gaudir d’aqueix espai natural tan especial i del qual sóm privilegiats els alcoians.

El paisatge que hui presenta el Preventori és desolador, sense el Bar obert per a ús del públic i sense les piscines en funcionament. Aquest espai tan alcoià no pot continuar en aqueix estat tan abandonat i lamentable per part de l’Ajuntament d’Alcoi i el seu nou equip municipal. Acaben de passar les eleccions i és moment d’anar complint programes i fer coses de debò per a la ciutadania, i no podem esperar com altres vegades a l’últim any electoral per a fer obres. Aquesta del Preventori és primordial. Veient el que va passar l’any passat, l’Ajuntament d’Alcoi ha tingut temps perquè enguany s’obriren les piscines quan toca, abans d’encertar el dur estiu que ja tenim damunt.

Des d’aquest Espai NO+Precarietat, i igual que altres grups polítics o socials d’Alcoi ho han reivindicat, sol·licitem a l’Alcalde i a l’Ajuntament d’Alcoi s’impliquen perquè les piscines del Preventori es tornen a obrir, fent les gestions necessàries per a complir els requisits mínims i fer el mateix que es va aconseguir realitzar l’any passat, i així aconseguir que estiguen al servei dels alcoians en ple estiu.

Esperem que l’Equip Municipal estiga a l’altura i faça el possible per a la seua obertura.

Font: Espai NO+Precarietat de L’Alcoià-El Comtat./


2 Responses to Les Piscines del Preventori

  1. Arbre Agulló i Guerra ha dit:

    M’he criat al preventori, d’amagat de la mare pujaven cada dia a l’estiu, al voltant 1960 tota l’adolencencia, és per a mi un lloc mític. També feiem menjars familiars a les taules de pedra, els records són plens de sentiments positius. Sempre que he anat he pujat a l’estiu com l’hivern al bar em retrobava a casa, a la ciutat ja havia perdut el referents, no em trobava. Als meus 60 vaig fer una paella per tota la família a la taula gran de pedra, una felicitat. CREC QUE ES DEU CONSERVAR I MILLORAR ÉS UNA JOIA QUE TENIU.

  2. Rosa Maria Sáez ha dit:

    Como Alcoyano pido que vuelva abrir el preventorio ,ya que no todos podemos ir de vacaciones y además el preventorio sin la piscina pocos podrán disfrutar de la zona de respiro y es muy triste que tengamos que ver está situación y por mi parte decir que el año pasado pusieron impedimentos a quienes cuidaban la piscina y el lugar,no se el motivo pero si fuera por el agua ,deciros que hay agua de sobra para poder llenar las piscinas y antigua mente justo enfrente del bar había dos piscinas,espero que se solucione lo antes posible ,yo he podido comentar pero hay muchísimos alcoyanos que no tendrán la oportunidad y hablo por todos alcoyanos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *