Joves investigadors del Campus de Gandia de la UPV, premiats per la Societat Espanyola d’Acústica
Les investigacions en acústica premiades tenen aplicacions en l'enginyeria tèxtil i en el coneixement de l'univers

Roberto Atiénzar i Dídac Diego Tortosa, investigadors del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, han sigut premiats per la Societat Espanyola d’Acústica (SEA) pels seus treballs en l’àmbit de l’acústica. Tots dos han obtingut dos dels tres Premis Andrés Lara a Joves Investigadors, atorgats enguany en el Congrés INTER-NOISE; Atiénzar i Diego ja van ser reconeguts en l’edició 2018 amb aquest guardó, el primer com a guanyador del Premi Andrés Lara i el segon com a accèssit
Els projectes desenvolupats per aquests joves investigadors tenen aplicacions en àmbits molt dispars: el treball de Roberto Atiénzar, titulat ‘Quantificació de l’efecte acústic del dopatge en teixits tèxtils de cotó usant microcàpsules’, està connectat amb l’enginyeria tèxtil; el de Dídac Diego, ‘Sistema de posicionament acústic submarí per al monitoratge dels mòduls òptics en KM3NeT’, s’aplica al coneixement de l’univers a través dels neutrins.
Tant Roberto com Dídac s’han format al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, cursant l’Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació, So i Imatge, el Màster en Enginyeria Acústica i, actualment, a través del doctorat.
Millora acústica de les qualitats dels teixits tèxtils tècnics amb la finalitat de reduir els nivells de soroll
El treball multidisciplinari presentat per Roberto Atiénzar, que combina l’enginyeria tèxtil amb l’enginyeria acústica, analitza el comportament acústic de nous teixits tècnics. Amb aquest treball podem determinar que les microcàpsules poden ser útils per a controlar les propietats d’absorció sonora dels teixits, obrint així un nou camp al condicionament acústic ‘a la carta’, explica Roberto Atiénzar.
Acústica per a la investigació de l’univers
Per part seua, Dídac Diego Tortosa col·labora amb el seu treball en el desenvolupament del telescopi de neutrins submarí KM3NeT, situat en el mar Mediterrani. Aquest telescopi utilitza Mòduls Òptics Digitals (MOD) per a localitzar neutrins a través de la detecció de la llum de Cherenkov de partícules relativistes que es produeixen en la interacció.
Comenta i participa-hi