foradia pressupostparticipatiualcoi

Júlia Company: “Seguirem treballant per la indústria; és un sector de futur”

La directora general de l’IVACE, a la Generalitat Valenciana, visita les nostres oficines de EL GRAT per parlar d’indústria, energia i aspectes relatius que afecten a les nostres comarques.

La directora general de l’IVACE, a la Generalitat Valenciana, Júlia Company, visita les nostres oficines de EL GRAT per parlar d’indústria, energia i aspectes relatius que afecten a les nostres comarques. El polígon mancomunat previst a l’Alcoià i el Comtat, i la resta d’ajudes previstes, centren una entrevista que comença parlant dels objectius més generals de l’IVACE per concloure en el parc tecnològic de Rodes d’Alcoi.

  • Comencem plantejant i recordant els objectius de l’IVACE, amb les Agències de desenvolupament.

Nosaltres som un ens públic però l’objectiu és millorar la competitivitat de les nostres empreses, sobretot, de les pimes, aquelles que més necessitats tenen. Per això tenim competències en tema energètic, d’internacionalització, innovació, digitalització i sòl industrial. Eixes són les quatre grans àrees. Si una empresa necessita incrementar el nombre de mercats on està, pot demanar assessorament a l’IVACE, informant de les ajudes que tenim. Volem ser un centre de referència per les empreses que vulguen millorar.

  • Fent especial incidència en el tema de la internacionalització.

Sí. Dos dels pilars fonamentals de les nostres empreses són la innovació i la internacionalització. Hem passat una crisi molt greu on el mercat es tancava; aquelles que ja estaven a l’exterior han ‘aguantat’ millor. Normalment, les empreses que estan internacionalitzades són les més innovadores.

  • Per tant, el tema del Brexit és decisiu, ara.

A Espanya va a afectar-li, i a la Comunitat Valenciana, on la influència vindrà depenent de la decisió que s’adopte. El problema més gran ara és la incertesa, que crec que està durant massa temps. Les empreses necessiten ‘certeses’ per a acomodar les seues estratègies empresarials al moment que viuen. Sempre és millor que hi haja acord, encara que fos dolent, és millor que el ‘no acord’. El pitjor escenari que barallem és aquest últim. Hem posat en marxa una oficina especial dedicada al Brexit, on les empreses poden dirigir-se per qualsevol preguntes.

  • Parlant de xicotetes i mitjanes empreses. Una nova cita amb el Focus Pyme.

A mitjans de novembre, el 21 en aquesta ciutat, encara que el Focus central no es farà a Alcoi, sinó a Elx. Enguany ens centrarem en el tema de l’economia circular. Pensem que les empreses han d’entrar-hi, ens preocupa la lluita contra el canvi climàtic.

  • Com a directora general de l’IVACE, tasques que actualment desenvolupes.

Des de la direcció general d’Indústria té més competències legislatives, d’ordenació, de permisos, mentre que a l’IVACE es donen més incentius als quatre objectius que hem detallat, i ací no tenim competències normatives.

  • Parlant d’ajudes, les destinades als polígons.

Durant quatre anys hem tret ajudes de polígons. De cara a l’any que ve, si s’aprova el pressupost, volem anar un pas més enllà: mantindre eixes ajudes a la millora, però volem que els polígons siguen autosuficients en el tema energètic. És un tema complexe: probablement serà una ajuda bianual, perquè necessita l’elaboració, primer, del projecte, i després l’execució, no es pot fer en un any.

  • Què passa amb el tema del polígon mancomunat?

Abans de l’estiu, la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat ens va demanar la possibilitat de crear un polígon mancomunat a la comarca. Des d’IVACE hem començat, amb els tècnics de l’Ajuntament de Muro, on s’ha assenyalat que anirà, a estudiar la possible ubicació. Ens hem comunicat ja amb les entitats que podrien veure’s afectades per la construcció d’aquest polígon, com podria ser Iberdrola, Confederació Hidrogràfica, etc. Ara resta començar a treballar en un document que acredite la viabilitat del polígon i la tramitació urbanística del projecte. La ubicació, marcada per ells, serà el Sector PI 2 Benàmer. Quan? No és una tramitació curta. Com a mínim, dos o tres anys podríem tardar.

  • El govern de Ximo Puig, per tant, segueix en la ferma idea de recolzar la reindustrialització.

Des que vam arribar, un dels objectius més clars va ser la reindustrialització del País Valencià. Vam entendre que havia estat un dels sectors econòmics més oblidats i que havíem de fer una aposta per portar-ho avant. És un sector de futur, productiu, que genera ocupació de qualitat, que és allò que perseguim. I que és usuària de la innovació.

  • Virtuts que, al respecte, ofereix un territori com són les comarques centrals valencianes.

Mirar al passat solament s’ha de fer per aprendre dels errors. És cert que el nivell d’industrialització a les comarques centrals havia baixat, com la resta del País Valencià i d’Espanya. És cert que en aquest territori tenim tradició d’apostar per la indústria i és cert que ara hi ha una ‘palanca’ en aquest sentit. Les comarques centrals és un territori apropiat per a començar de nou amb la indústria, factor fonamental en la seua economia, que ha tirat d’ella.

  • Mostra són, entre altres, Aitex, l’Institut Tecnològic del Tèxtil, en un dels sectors més importants en aquesta línia.

El tèxtil ha tingut un paper protagonista al llarg de la història d’aquestes comarques. Volem que seguisca tenint-lo, a través d’Aitex o de la pròpia universitat, jo crec que es mantindrà. A través de la innovació. És cert que empreses tèxtils hi ha menys, però les que hi ha són més fortes. Estem intentant precisament superar estos sectors tradicionals, com el tema del tèxtil, tal volta, parlant de moda.

  • Parlant d’evolució, també vas destacar el paper de la robòtica en una ciutat com Alcoi.

Les noves tecnologies juguen un paper fonamental aplicades al sector, com puga ser el del tèxtil, però també el calcer. Estem treballant molt per ací. La robòtica és fonamental: en Alcoi té un gran recorregut, seria equiparable al que va ser la maquinària a la ciutat durant la revolució industrial. No és suficient crear productes innovadors; hem de tenir la maquinària.

  • Quines ajudes ofereix actualment IVACE?

Al mes de setembre va eixir el programa de ‘Dinamiza’, dirigit a associacions d’empresariat, pel tema d’Indústria 4.0. Les ajudes en l’àrea d’Innovació estan relacionades amb el tema de la digitalització, el tema energètic, per a la instal·lació de punts de recàrrega, i per a la adquisició de vehicle elèctric. El pressupost ve de l’IDAE, Institut per a la Diversificació i Estalviament de l’Energia, una entitat similar a l’IVACE, però del Ministeri de Transició Ecològica, i estaran obertes probablement fins a final d’any.

  • Parlant d’energia. Què podem dir del pla de cogeneració de la Comunitat Valenciana?

Hi ha sectors que són consumidors d’energia, com el taulell, o el tèxtil. El problema que tenen estes empreses és que el cost de l’energia és molt car, moltes vegades, tenint un cost per damunt del personal. Això és inassumible quan estàs competint amb empreses d’arreu del món, on l’energia és prou més barata. Fins ara, les empreses tenien una bonificació, però està a punt d’esgotar-se. Estem fent un estudi per fer un càlcul d’allò que necessiten renovar la seua maquinària i incorporar una més eficient energèticament.

  • Com s’aborda el tema de la pobresa energètica?

Des de l’IVACE no tenim competències en aquest tema, però sí és cert que anem a fer un estudi sobre les micromesures que es poden dur a terme en aquest assumpte. Però és una competència d’altres conselleries, sobretot, després del Botànic II.

  • Algun projecte en què estiga treballant l’IVACE o vaja a fer-ho en un futur.

Actualment estem en un moment de redefinició, readequació, de les nostres polítiques, però sí ens agradaria treballar en els centres de serveis integrals de les empreses de tecnologies, on Europa està. Són centres on les empreses poden acudir per trobar allò que els convé. En l’altra àrea, la d’Energia, ens agradaria dur a terme el que són les comunitats locals d’energia. Intentarem, a partir del proper any, tindre ajudes perquè es constituïsquen.

  • Com valores el tema Rodes, el parc tecnològic previst a Alcoi?

La informació que tinc és dels mitjans. He escoltat que hi ha una combinació d’actuacions. He de dir que si vol instal·lar-se un centre per a la innovació, no sempre casa bé en altre tipus d’actuació. Crec que s’hauria de consensuar el contingut d’eixe espai. Estem interessats, però cal definir el contingut.

Font: Marta Gisbert./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *