foradia subscriutegrat

La Nit dels fatxos: Nadal, festa i tradició a Onil

Cada 24 de desembre, Nochebuena, al municipi

Onil està situat al nord de la província d’Alacant, en la comarca de l’Alcoià, i envoltat pel Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, El Parc Natural de la Serra Mariola i el Paisatge Protegit Serra del Maigmó i Serra del Sit.

Cada nit de Nadal, o més coneguda popularment a Onil com “la nit dels fatxos” es roden estos rams d’espart encesos i en moviment circular pels seus portadors per oferir d’una manera simbòlica calor al “Jesuset de Nadal” en el seu naixement.

El nadal està associat a Onil, en l’interior de la serra alacantina, a una mil·lenària tradició. Es tracta d’una invasió de rams d’espart encesos i en moviment, que són ondats pels seus portadors per a oferir calor simbòlic al ‘Jesuset de Nadal’ en el seu naixement.

Els “fatxos” estan fets a mà amb espart verd i sec agafat dies abans de la Nit de Nadal en la “Serra d’Onil”. L’espart sec, conegut com “totxa”, és el component essencial del “fatxo”, mentres que l’espart verd servix per a lligar el ram i finalitzar-ho amb un trenat a manera de corda per on es podrà agafar, per a encendre-ho per la punta seca i rodar-ho fins que es consumisca.

Esta tradició va començar com una celebració pagana; si analitzem este costum amb visió retrospectiva pareix clar el seu parentiu amb els focs solsticials d’hivern, amb el foc imitatiu del cercle solar i amb el sentit cultural del foc dels remots cerimonials ignics. Posteriorment esta celebració pagana es va convertir en festa religiosa cristiana a Onil, amb el foc com a element purificador i simbòlic, transforman-se en l’actualitat en l’inici de les festes nadalenques d’Onil.

Els fatxos són una tradició ancestral que ha arribat fins als nostres dies , quasi perduda durant una època i recuperada amb força des de fa dècades pel Centre Excursionista Colivenc, gràcies als seus tallers d’elaboració, també durant la cel·lebració es realitza un concurs de fatxos artístics, on també es dona un premi al fatxo més gran, al més petit, a la persona més major que rode fatxos i a la més menuda.

En la nit del fatxos s’erigeix a Onil un sentiment de concòrdia i amor meravellós al voltant del majestuós Palau del Marquès de dues Aigües, on els fatxos són l’instrument cultural que transmet des de l’essència d’un poble les seves voluntats positives. Amb el dibuix del foc en moviment, de centenars de fatxos sota la foscor, apareix un complex cúmul de sentiments, d’amor a un poble i a les seues tradicions, de fantasia, d’emoció i d’identitat que embaladeix a Colivencs i visitants.

A més de altres activitats nadalenques, el dia 4 l’Herald dels Reis Mags recollirà les cartes dels més xicotets, perquè així l’endemà Melcior, Gaspar i Baltasar facen la seua aparició en una Cavalcada que se celebra des de fa més de 80 anys. Tots dos esdeveniments han rebut la declaració de Festa d’Interés Turístic.

El Museu de la Nina d’Onil compta amb l’habitació dels Reis Mags, situada en la segona planta. La nit del 5 de gener els Reis d’Orient passen la nit en aquest enclavament L’endemà, a les 12 hores, es realitza un acte benèfic, ‘El despertar dels Reis’, on els xiquets han de portar un regal, sense obrir, que els hagen portat la nit anterior, Un regal que es dona a una ONG o entitat solidària que comtarà com tots els anys amb uns padrins de luxe.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *