El Botànic aprova un decret pioner per a frenar l’especulació dels fons voltors en l’habitatge
El Consell aprova el decret llei que permet a les administracions locals comprar habitatge de protecció pública a través del dret de tanteig i retracte

El ple del Consell ha aprovat el decret llei que dóna preferència a les administracions en poder adquirir immobles per destinar a habitatge públic mitjançant el dret de tanteig i retracte. Aquest decret pioner a l’estat espanyol és per a combatre amb garanties les especulacions dels fons voltor des dels municipis.
Així des d’ara els ajuntaments també podran adquirir habitatges procedents d’execucions per impagament de la hipoteca o aquelles que es transmeten en grans operacions immobiliàries, augmentant el parc públic per a poder donar resposta a les situacions d’emergència de l’habitatge.
Tot això amb l’objectiu de crear una xarxa d’habitatge públic que contribuïsca de manera eficaç a garantir aqueix dret.
L’objectiu és tindre la ferramenta necessària per a “evitar que les cases de la gent acaben sent propietat de fons voltor, frenar l’especulació i poder donar, així mateix, solucions de l’habitatge a les persones que les necessiten”, segons ha explicat el vicepresident segon i conseller d’habitatge i arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.
El portaveu de Podem a l’ajuntament d’Alcoi, Cristian Santiago, afirma que és una ferramenta que “marcarà un abans i un després en les polítiques públiques d’habitatge, ens permetrà combatre amb garanties als fons voltor des dels municipis i ampliar el parc públic municipal d’habitatge”.
Aquesta norma te 4 pilars fonamentals:
- – L’ampliació, per primera vegada, dels supòsits en els quals es pot exercir eixe dret de tanteig i retracte, que permet adquirir “habitatges que va perdre la gent en el seu moment per culpa dels deutes hipotecaris” o les que són objecte de grans operacions immobiliàries.
- – Frenar les pràctiques especulatives i crear una xarxa d’habitatges públiques amb vocació de permanència.
- – La participació dels municipis en les polítiques d’habitatge i per a açò el decret-llei preveu mecanismes per a crear o ampliar el parc públic municipal d’habitatges d’aquelles localitats que ho desitgen mitjançant l’exercici dels drets d’adquisició preferent al seu favor o la cessió dels mateixos.
- – Es preveu la cessió de l’ús temporal dels habitatges a favor d’entitats sense ànim de lucre que realitzen funcions d’inserció de col·lectius en situació de vulnerabilitat.
El tanteig i retracte permet que, davant la notificació de venda per part de qualsevol propietari o propietària d’un habitatge protegit o inclòs en les denominades transmissions singulars, la Generalitat o entitat local del municipi en la qual estiga situada, puga exercir el dret de compra d’aquest immoble de manera preferent.
Comenta i participa-hi