foradia pressupostparticipatiualcoi

Alcoi forma part del projecte amb aigües residuals, Covid Water

Aquest estudi realitzat per FACSA, des del mes d'abril, busca restes de la Covid-19 en les aigües residuals urbanes

La Covid-19 continua en les nostres vides, encara que la situació ja no siga tan greu com fa uns mesos, no ens podem relaxar, perquè desgraciadament podrien produir-se rebrots.

És per això que l’empresa de tractament d’aigua FACSA, està realitzant un estudi a les aigües residuals per a buscar restes del coronavirus. La ciutat d’Alcoi forma part d’aquest projecte innovador que ajuda a detectar possibles rebrots.

Segons ha explicat el director de FACSA, José Claramonte, l’objectiu més ambiciós del projecte és trobar una ferramenta que puga servir per a prevenir nous rebrots, a on es pot veure a través dels seus estudis, si hi ha una tendència d’evolució del virus en la població. Es tractarà d’una ferramenta informàtica amb intel·ligència artificial, que juntament amb altres dades, com les facilitades per Sanitat, o sobre condicions climatològiques, ajudarà que es puguen activar mecanismes de prevenció als municipis.

José Claramonte ha assenyalat que les primeres conclusions que han arribat amb aquest estudi és que a partir de les aigües residuals si que es pot detectar el virus gràcies al fet que es pot veure el material genètic. A més, ha volgut deixar clar que aquest material no porta càrrega vírica, és a dir, que no es pot contagiar.

També s’ha arribat a la conclusió de què les depuradores poder eliminar el virus d’aquest material genètic, ja que a l’hora d’entrar l’aigua si que es pot detectar material genètic amb virus, però quan l’aigua ix de la depuradora per tal de ser abocada al mar, rius, o per a tornar-se a utilitzar, ja no du cap indici de Covid.

Fins al moment, aquest estudi s’ha realitzat en 40 instal·lacions, entre elles les d’Alcoi. Toni Francés, alcalde de la localitat, ha volgut destacar que aquest estudi aplica les noves tecnologies per a poder detectar la Covid-19 i poder prevenir la malaltia. Però, que aquest projecte va més enllà, ja que dóna la possibilitat de poder anticipar-se a un rebrot.

A més a més, Francés, també ha indicat que si es detecta un increment de coronavirus a les aigües residuals, és a dir, que hi ha un increment de contagis, l’Ajuntament es pot coordinar amb temps per tal de prendre mesures abans que l’expansió siga major.

L’alcalde d’Alcoi ha qualificat aquesta ferramenta com a “innovadora i necessària en la lluita contra la Covid“.

Fins ara, aquest projecte no té cost per a l’Ajuntament, però una vegada es finalitze l’estudi i ja hi haja conclusions clares, es podrà incorporar als serveis del consistori, per a poder comptar amb aquesta ferramenta d’una forma continuada, per a poder estar preparats per a un possible rebrot o per a qualsevol situació que puga vindre en un futur.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *