foradia subscriutegrat

La Xarxa FP d’Alcoi en 4t lloc en el nombre de mobilitats totals a Europa

Alcoi perteneix des de 2012 a la Xarxa FP, una associació europea sense ànim de lucre que reuneix 35 ciutats de 15 països • L'evolució de la pandèmia serà la que determine si es reprenen les mobilitats en el que queda d'any o es deixen per al següent

Alcoi se situa en el 4t lloc en el rànquing general de mobilitats(*) de tota la Xarxa FP, sent superada per Barcelona, Zwolle i Munic, ciutats que superen el nombre d’habitants d’Alcoi. Així mateix, la nostra ciutat supera a Madrid, i altres ciutats d’Europa.

(*) Accions de mobilitat, és a dir que alumnat de la nostra ciutat, realitza les pràctiques en empreses d’altres ciutats europees i alumnes d’altres municipis les realitzen en empreses d’Alcoi. També hi ha mobilitats de staff, és a dir, de professorat o equip directiu.

Cada any centenars d’estudiants i equips europeus de professors d’FP participen en accions de mobilitat, realitzan pràctiques en empreses d’altres ciutats europees i alumnes d’altres les realitzen en empreses d’Alcoi. També hi ha mobilitats de professorat o equip directiu.

La Xarxa FP de ciutats té l’objectiu de promoure una infraestructura entre les administracions locals, les empreses i els centres de Formació Professional.

Alcoi perteneix des de 2012 a la Xarxa FP, una associació europea sense ànim de lucre que reuneix 35 ciutats de 15 països, organitzan pràctiques en empresa i visites d’estudi per a estudiants d’FP, així com estades per a professors en ciutats europees.

Durant el 2019 s’han realitzat un total de 157 mobilitats, 77 corresponents a enviaments i 80 a acolliments, tant d’estudiants com de staff dels centres educatius de la ciutat.

D’aquests 77 enviaments, apuntar que 57 mobilitats han sigut d’estudiants i els destins d’aquests joves en les ciutats que formen l’organització, Oulu i Rovaniemi (Finlàndia), Viborg i Herning (Dinamarca), Munic i Berlín (Alemanya), Brussel·les (Bèlgica), Roma (Itàlia), Tartu (Estònia), i Lisboa (Portugal).

Respecte als 20 enviaments restants, corresponen a mobilitats de professors, professionals de l’FP o membres de Staff dels centres educatius de la ciutat que han visitat les ciutats d’Oulu i Rovaniemi (Finlàndia), Herning i Viborg (Dinamarca), Tartu (Estònia) i Roma (Itàlia).

Per altra banda, Alcoi va acollir durant el 2019, a un total de 61 estudiants, 37 d’ells en visites d’estudi a centres educatius de la ciutat i 24 per a realitzar les seues pràctiques formatives en 15 empreses diferents del municipi d’Alcoi.

Aquests estudiants provenien de Roma (Itàlia), Oulu (Finlàndia), Tartu (Estònia) i Viborg (Dinamarca), sent les seues especialitats formatives les següents: Hostaleria / Restauració, Turisme, Auxiliar d’infermeria, Estètica, Forn de Pa/Pastisseria/Rebosteria, Robòtica/Automatització, Administració, Informàtica, Fotografia/Art i Gymnasium/Batxillerat.

Quant a acolliments de staff, Alcoi ha rebut a 19 socis, principalment professors de la ciutat finesa d’Oulu, incloent-hi la visita de la seua Mobility Manager, Mrs. Kati Jauhinanen.

Cal remarcar que s’ha aconseguit l’objectiu marcat per l’Ajuntament d’Alcoi d’incrementar el nombre d’enviaments d’estudiants i staff que cada any tenen la possibilitat de viure aquesta experiència.

Pràcticament la totalitat dels centres d’FP de la ciutat col·labora amb XARXA FP Alcoi sent l’IES Cotes Baixes el centre que més mobilitats gestiona en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi, seguit de CIP FP Batoi, EASD Alcoi, Col·legi Sant Roc, IES Pare Vitòria i Col·legi Salesians Joan XXIII.

El tercer pilar d’aquest projecte són les empreses del municipi. Referent a això convé remarcar la importància de l’estreta col·laboració de les empreses amb l’Ajuntament d’Alcoi per a fer possible que els alumnes que acull la nostra ciutat puguen realitzar els seus períodes de pràctiques en empreses del municipi.

Durant l’any 2019, Xarxa FP es manté prop de les 800 mobilitats.

Per a “Xarxa FP Alcoi”, aquest exercici també ha sigut un bon any en l’organització, perquè ha superat per segon any consecutiu les 150 mobilitats, mantenint-se així entre les 4 ciutats més actives de l’organització, sent la tercera ciutat que més estudiants ha mogut de tota la xarxa i duent a terme l’11% del total de les mobilitats totals efectuades en XARXA FP 2019.

Quant a les mobilitats d’Alcoi durant el 2019 enfront d’altres ciutats, podem observar la següent taula, que reflecteix la posició de les 5 primeres ciutats, de la totalitat de ciutats que formen la Xarxa FP, sobre la base de les mobilitats totals realitzades:

Com s’observa, Alcoi se situa en el 4t lloc en el rànquing general de mobilitats de tota la Xarxa FP, sent superada per Barcelona, Zwolle i Munic, ciutats que superen el nombre d’habitants d’Alcoi. Entre altres la nostra ciutat supera a Berlín, Breda, Brussel·les, Granada, Hamburg o Madrid.

Després de l’excel·lent evolució del projecte Xarxa FP Alcoi en els últims anys i l’impacte que ha tingut a la ciutat, la previsió de mobilitats per a l’any 2020 era molt positiva.

Alberto Belda, Regidor d’Ocupació, Empresa i Formació d’Alcoi, va assistir a una reunió al costat de Magui Candela, Mobility Manager de Xarxa FP Alcoi, per a aportar documentació, donar unes pautes i acomiadar als primers 26 alumnes de cicles formatius que marxaven a viure una experiència Erasmus.

Aquests alumnes pertanyien als següents centres formatius de la ciutat: IES Cotes Baixes, CIP FP Batoi, Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi i Col·legi Sant Roc, i estaven llestos per a realitzar els seus sojorns en les següents ciutats membre de Xarxa FP: Oulu i Kuopio (Finlàndia), Viborg i Vejle (Dinamarca), Tartu (Estònia), Roma (Itàlia), Skellefteâ (Suècia), Lisboa (Portugal), Breda (Països Baixos) i Berlín (Alemanya).

De les més de 60 mobilitats d’enviament d’estudiants previstes per a l’any 2020, únicament van arribar a “trepitjar sòl estranger” 3 alumnes de cicles formatius: Victor Solbes en Oulu (Finlàndia), Laura Jordá en Skellefteâ (Suècia) i Aaron Vidal a Breda (Països Baixos).

Tots ells es van veure obligats a cancel·lar les seues pràctiques i tornar a Alcoi precipitadament abans que es tancaren les fronteres a conseqüència de la crisi generada per la Covid-19.

Estava previst a més acollir durant l’any 2020, grups d’estudiants i professors de diferent procedència com Herning i Viborg (Dinamarca), Oulu (Finalandia) i per primera vegada de Breda i Zwolle (Paises Baixos).

Tanmateix, va ser necessari cancel·lar mobilitats de staff que anaven a establir les bases per a iniciar col·laboracions dels nostres centres amb escoles i empreses d’altres països. Destaquem la cancel·lació d’una mobilitat de staff a Praga en la qual anaven a participar personal docent i directiu de diversos centres d’FP d’Alcoi.

S’esperaba que 2020 fóra un bon exercici i es tenien tancades moltes mobilitats tant d’enviament com d’acolliment, d’estudiants i staff, però la crisi derivada per la Covid-19 va obligar a la seua cancel·lació.

La Covid-19 indubtablement, va tindre conseqüències en l’àmbit acadèmic i d’experiència vital per als estudiants així com un cost d’oportunitat per a centres i empreses d’Alcoi suposant a més, una repercussió econòmica a la ciutat.

S’està contemplant la possibilitat que alguns alumnes reprenguen aquelles mobilitats que no van poder realitzar o que, en alguns casos, puguen realitzar-les com a egressats en comptes de com a estudiants.

Hui dia i en funció de l’evolució dels rebrots que s’estan produint de la Covid-19, és difícil preveure què ocorrerà en l’últim quadrimestre de l’any, s’albira un panorama d’incertesa.

La majoria de ciutats membre de Xarxa FP, han manifestat que seran crucials les pròximes setmanes per a determinar si reprenen les mobilitats al setembre (amb mesures restrictives) o les posposen a l’any 2021.

Serà doncs, l’evolució de la pandèmia la que determine si es reprenen les mobilitats en el que queda d’any o es deixen per al següent exercici.

El regidor d’Ocupació i Educació, Alberto Belda, destaca que “La pandèmia ha frenat l’activitat en 2020, no obstant això hem de destacar la bona evolució de la ciutat dins de la Xarxa FP. El progrés en el nombre de mobilitats és un fidel reflex de l’aposta decidida de l’Ajuntament d’Alcoi per la internacionalització de la Formació Professional en el municipi així com per la col·laboració del Departament de Promoció Econòmica amb els centres d’FP del municipi i la implicació d’empreses locals que s’han sumat a aquest projecte”.

“Cal destacar que XARXA FP Alcoi ha consolidat el projecte que va iniciar fa 6 anys i treballa coordinadament amb els centres d’FP de la ciutat en el seu camí cap a la internacionalització el que redunda en millores educatives i més oportunitats laborals per als nostres joves. Que les empreses alcoianes cada vegada valoren de manera més positiva l’experiència d’acollir alumnes estrangers que s’integren amb els seus treballadors i que en definitiva, aquestes mobilitats d’acolliment (siguen d’estudiants o professors) contribueixen a ‘posar en el mapa’ europeu al municipi d’Alcoi i tenen un impacte econòmic a la ciutat, ja que cada persona que rebem realitza una despesa en allotjament, transport, oci, alimentació, etc.”, concloïa, Belda.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *