794.243 alumnes inicien el curs amb un augment de 438 euros la inversió per alumne
Vicent Marzà Conseller d'Educació, Cultura i Esport ha presentat les claus del curs 2020-2021, que arrancarà el dia 7 de setembre amb 794.243 alumnes en aules segures

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, acompanyats per l’equip directiu de la Conselleria, han presentat les claus per a aquest curs 2020-2021 que començarà el dilluns 7 de setembre, amb 794.243 alumnes que aniran a aules segures.
La previsió és que enguany comence el curs amb uns 4.000 alumnes més que en l’any passat.
Segons ha destacat el conseller, “l’educació és un element imprescindible per a generar igualtat d’oportunitats, sobretot en l’actual context sanitari” i ha anunciat que: “hem augmentat en 438 euros la inversió per alumne“.
Perquè tots tornen a les aules amb seguretat enguany s’ha fet una inversió extraordinària que ja supera els 207 milions d’euros, i té com a objectiu desenvolupar totes les mesures de prevenció que han dictat les autoritats sanitàries.
Enguany s’han contractat 4.374 docents més fins a arribar als 76.063, perquè els 1.845 centres educatius valencians sostinguts amb fons públics compten amb un professorat suficient per a baixar les ràtios, que permeten fer més de 3.000 desdoblaments de grups necessaris per a garantir la distància interpersonal d’1’5 metres entre l’alumnat i crear grups estables de convivència de 20 alumnes en Infantil i Primària.
L’alumnat d’Infantil, Primària, Educació Especial, 1r d’ESO i dels grups de reforç (PMAR, PR4 i PAC) i FP Bàsica assistirà cada dia a classe.
En els grups de 2n a 4t d’ESO, Batxillerat i FP en què no es poden garantir els 1,5 metres de distància interpersonal de tot el grup en el mateix espai, tindrà classe en dies alterns.
Les jornades que no vaja al centre educatiu treballarà a casa les tasques educatives marcades pel professorat.
També s’han contractat més de 3.000 nous monitors i monitores de menjador per a poder fer més torns i que l’alumnat puga dinar a l’aula, i així s’assegurarà que es mantinguen les distàncies de seguretat.
Marzà ha indicat que: “mantenim una estreta coordinació amb Sanitat en el desenvolupament de mesures, guies i protocols per a fer dels centres educatius espais segurs, i també és important la corresponsabilitat de tothom a l’hora d’acomplir les pautes i rutines de prevenció“.
Com ja vam informar dies anteriors, des d’Educació s’ha posat a disposició dels pares i mares la web ‘aulasegura.es’, en què es troba tota la informació sobre les mesures de protecció i prevenció que s’han desenvolupat en tots els centres educatius.
Aquesta planificació compta, també, amb la distribució en els centres educatius de més de tres milions de mascaretes, 86.000 litres de gel hidroalcohòlic, 50.000 termòmetres i l’ampliació dels serveis de neteja dels centres.
Una altra de les informacions que ha donat el conseller d’Educació ha sigut que: “hem preparat amb Salut Pública formació específica per al professorat al respecte. Un membre de cada equip directiu dels centres educatius o el docent en qui deleguen tindran un curs referit a com actuar en cada moment en cas de detecció d’un possible cas de contagi. El nostre objectiu és que sapiguem totes i tots què fer en cada moment per a avisar les autoritats sanitàries i que siguen aquestes autoritats les que indiquen i actuen en cada cas“.
Aquesta formació inclou els mecanismes de coordinació entre el centre educatiu amb el seu centre de salut de referència per tal que els professionals sanitaris actuen en cada cas concret, la formació del professorat en el treball d’educació emocional per tal que no s’estigmatitze l’alumnat que siga possible cas de contagi i la difusió de l’espai web informatiu ‘aulasegura.es’.
En cas que Sanitat determine l’aïllament de grups concrets o el tancament de centres per contagis, Educació ha preparat el pla ‘MULAN 21’, que segons ha explicat Vicent Marzà serveix “per tal que tinguen a la seua disposició formació a distància durant els dies que no puguen anar al centre. Per a dur-lo a terme, hem ampliat el servei de videoconferències en directe fins a les 44.600 i multiplicat per 7 la capacitat de la plataforma Aules“.
També es comptarà amb 30.000 dispositius amb connexió a Internet per a l’alumnat que els necessite, unes adquisicions que s’ampliaran durant la tardor.
Per a aquest curs s’han previst 143.000 beneficiaris de la beca de menjador i els bancs de llibres gratuïts de Xarxa Llibres estan preparats per a 430.471 xiquets i xiquetes de Primària i ESO.
I, pel que fa a les aules gratuïtes de 2 anys, s’oferiran 16.314 places en 835 aules d’escoletes municipals i de la Generalitat, així com en escoles.
Es compta també amb 55,5 milions d’euros inversió en el Bo Infantil per ajudar amb les despeses d’escolarització en escoletes privades de l’alumnat de 0-3 anys, amb una ajuda mínima mensual de 90 euros i una màxima mensual de 180 en el tram 2-3 anys.
Les infraestructures educatives també són una preocupació, i és per això que en aquest curs obrin les portes 8 nous centres educatius construïts: l’aulari del CRA Mariola-Benicadell, el CEIP Regina Violant d’Almassora, l’aulari d’Infantil del CEIP Carles Sarthou de Vila-real, el CEIP El Rajolar d’Aldaia i el CEIP Severí Torres de Villanueva de Castellón, a la Ribera.
A l’octubre entrarà en funcionament el CEIP La Xara de Dénia, mentre que al gener estarà preparat l’aulari del CRA Araboga de Canet lo Roig i el CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs.
A més a més, estan construint-se ja 6 centres nous amb una inversió de 31,5 milions d’euros: CEIP Lo Romero de Sant Joan d’Alacant, Secció de l’IES Clot del Moro a Algímia d’Alfara, el CEIP Francesc Carròs de la Font d’en Carròs i el CEIP 4 de Picassent (els quatre es fan a través d”Edificant’), més l’IES Vicent Verdú (núm. 11) d’Elx i el CEIP Maestro Aparicio d’Anna.
Comenta i participa-hi