foradia subscriutegrat

Toni Francés: “Tenim l’esperança que 2021 siga l’any de la recuperació”

Missatge encoratjador el que ens transmet l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, en una entrevista concedida a El Grat pocs dies abans d’acabar un 2020 nefast. Una entrevista amb vocació de balanç anual, però que la conjuntura converteix en quasi un monòleg sobre la crisi sanitària. A pesar d’això també abordem altres temes com ara la conversió del Centre en zona per a vianants o l’elaboració del pressupost per a 2021

 • L’any 2019 va ser un any molt bo per a Alcoi i per al govern local. En canvi, 2020 ha mostrat una altra cara, primer amb la caiguda de cases al Centre i després amb la pandèmia. Quina reflexió fas sobre l’any que ja hem acabat?

Bé, doncs ja ho has dit tu… És el pitjor any que hem viscut, o que he viscut jo com a alcalde. Hem tingut primer una catàstrofe natural i les conseqüències del temporal Glòria, que va provocar que es desplomaren vivendes i també la mort d’una alcoiana; i quan encara no ens havíem recuperat d’eixa situació vam entrar en una pandèmia que ho ha canviat tot a escala mundial. A més, ha provocat una crisi sanitària, econòmica i social com no recordàvem. Així que ha sigut un any molt dur i molt difícil, a tots els nivells: personal, polític, social, econòmic i sanitari. Tenim l’esperança que 2021 siga l’any de la recuperació en tots els sentits.

 • L’Ajuntament ha dut a terme restriccions complementàries a les de Generalitat amb l’objectiu d’intentar frenar la propagació de la Covid-19, que basant-se en les últimes dades, s’ha incrementat prou en la ciutat. Es podrien ampliar encara més les restriccions?

Sí, tot anirà marcat per l’evolució de la pandèmia. Ja no és sols a nivell local; el ministre Illa ja ha dit que s’aniran prenent les mesures que en cada moment corresponguen. El president de la Generalitat també va anunciar que es prendrien decisions per fer un Nadal més restrictiu respecte el que hi havia previst. Ara, la prioritat absoluta és protegir la salut de les persones. Per a fer-ho, si s’han d’aplicar més restriccions, ho farem a tots els nivells.

L’objectiu és arribar a juny amb més d’un 50 % de la població vacunada.

 • Com està previst que es procedisca a fer les vacunacions en Alcoi?

El protocol de vacunació contempla que les primeres dosis s’administren a través dels centres de salut, tant per als residents com per al personal de les residències de majors. És una tasca que desenvolupa la Conselleria amb els seus mitjans, i per tant no requereix l’ajuda o participació dels ajuntaments. L’objectiu és arribar a juny amb més d’un 50 % de la població vacunada. Esperem que el procés siga ràpid, però tot dependrà en gran manera d’allò que fem cadascú de nosaltres el procés s’accelere o es ralentitze.

El problema ara mateixa és que hi ha molts professionals dels centres de majors, com ara l’Emilio Sala i el del Preventori, que s’han hagut de confinar per haver donat positiu. Açò sumat a què no hi ha ni metges, ni auxiliars, ni més personal mèdic a l’atur. Estan tots treballant, i per tant és difícil si s’ha de substituir a algun facultatiu. Al llarg d’aquest mes de gener esprem tenir la menor pressió possible des del punt de vista sanitari perquè aquests professionals es puguen dedicar a la vacunació i al pla de protecció a la població.

 • Alguns grups municipals van preguntar en el plenari de desembre respecte a la comissió d’investigació per la gestió de la pandèmia al centre DomusVi d’Alcoi. En quin estat es troba la investigació?

Em va estranyar la declaració de Guanyar sobre la comissió d’investigació, perquè vam fer una reunió a finals d’agost (on no estava la senyora Obiol, però sí que estava el senyor González) on tots els grups municipals vam acordar que no iniciaríem cap classe de comissió d’investigació, ja que se n’ha iniciat una per part de Sanitat i de la Conselleria de Polítiques Inclusives per saber com han gestionat la pandèmia els responsables de DomusVi. No té cap sentit que un Ajuntament es clave enmig d’un procés en el qual no té cap competència.

En tot cas, una vegada que finalitze la investigació per part de les autoritats competents, a la vista de les conclusions plantejarem si és necessari alguna altra acció per part nostra. Nosaltres el que estem fent de moment és donar suport a l’associació de familiars de residents del DomusVi perquè puguen dur a terme les seues reclamacions contra l’empresa. Eixe és el paper que crec que hem de tenir.

 • En aquesta segona onada les residències alcoianes que més estan patint els efectes de la pandèmia són Emilio Sala i la del Preventori. Com s’estan gestionant des del consistori els casos d’aquestes residències?

El que hem fet és contactar immediatament amb els responsables de les dos residències, amb les direccions i amb la Conselleria de Polítiques Inclusives i de Sanitat, que ja han intervingut les dos residències –ambdues en nivell G2 de control sanitari-. Des de l’Ajuntament ens hem posat a disposició de la Generalitat per a qualsevol cosa que puguen necessitar. Per exemple amb tot el tema de residus, ja que quan hi ha una residència amb casos positius s’ha de tenir un protocol especial per a la gestió de residus. La veritat és que la capacitat de l’Ajuntament a l’hora d’aportar és molt limitada. El que ha fet Sanitat és incrementar la plantilla de sanitaris i dotar les residències de més professionals per a atendre la crisi. És una qüestió sanitària en la qual l’Ajuntament no pot intervenir.

 • En matèria pressupostària, com condicionarà la crisi sanitària a l’elaboració dels comptes municipals de 2021?

Els condicionarà totalment. Apostaran per la reactivació econòmica de la ciutat, amb un increment de les ajudes a polítiques socials i al teixit productiu. També estarà molt orientat al repte que tenim ara totes les administracions, que és intentar utilitzar els fons europeus que vindran per al procés de transformació econòmica i ecològica de les ciutats.

 • Com estan sent els contactes amb la resta de partits per a negociar aquests comptes?

Quant a l’actitud, totes les forces polítiques han mostrat una predisposició a negociar i a aprovar els comptes. Jo crec que tots entenem la gravetat de la situació que vivim. Si en 2020 hem pogut reordenar el pressupost i destinar les partides a les prioritats –que eren l’ajuda a les famílies, autònoms, comerciats…- anem a intentar mantenir eixa línia de treball d’unitat durant el 2021. Espere que el pressupost s’aprove amb una ampla majoria i sense vots en contra.

 • Enguany heu convocat les ajudes de Reactiva amb un pressupost d’uns 900.000 euros. Quina valoració fa d’aquesta línia d’ajudes? Està previst continuar amb aquesta iniciativa en 2021?

Sí, es continuarà amb eixa línia d’ajudes al teixit productiu, al comerç, als autònoms i a la creació d’ocupació. Amb l’experiència d’enguany sabem que hi ha hagut moltes línies d’actuació, crec que són 7 les diferents línies de subvencions que hem tret. Unes han funcionat millor que altres, i per tant, no totes continuaran. Després de l’experiència anem a estudiar de quina manera podem millorar-les perquè contribuïsquen a la reactivació econòmica d’Alcoi.

La resta d’administracions també impulsaran aquest tipus de mesures. Tant la Diputació d’Alacant com la Generalitat Valenciana i l’Estat ajudaran als sectors afectats per la crisi econòmica i social. Per posar un exemple, la conselleria d’Economia Sostenible ja ha anunciat que traurà unes ajudes per a dinamitzar i impulsar el comerç local, i que aniran al 50% amb els ajuntaments. D’aquesta manera, cada euro que posem nosaltres es multiplicarà per dos amb les ajudes de Generalitat. Anem a sumar-nos a les sinergies amb altres administracions per a ser més efectius i ajudar més al nostre teixit productiu.

 • El gegant de la moda Inditex ha anunciat l’imminent tancament de tres de les seues tendes en Alcoi. Com valoreu aquesta decisió empresarial?

Veiem l’eixida d’aquestes tendes amb preocupació, perquè sabem que el grup Inditex és un motor que atrau els consumidors. Aquesta política de concentració en les capitals de província o les grans ciutats ens afecta negativament. Estem en contra de la decisió, i vam tindre ocasió de parlar-ho durant la darrera sessió del Consell Econòmic i Social. Arran de la sessió vam acordar dirigir-nos a Inditex, tant des del consistori com de la Cambra de Comerç i Comissions Obreres, sindicat que està en la mesa de negociació del procés a escala estatal.

La situació ens ha de fer reflexionar en la importància del comerç local, que al final és el que està arrelat al territori i és fidel. Aprofite per a demanar a tots els alcoians que facen ús del comerç local, el qual és molt competitiu i molt atractiu. A més caldria utilitzar el menys possible el comerç electrònic durant la  campanya nadalenca. S’ha demostrat que la decisió d’Inditex ve determinada perquè al seu compte de resultats allò que perd per la compra presencial ho guanya sobradament a través de la compra en línia.

 • Com respon el govern municipal a les més de 1.000 al·legacions presentades al projecte de convertir el Centre d’Alcoi en zona per a vianants?

Estem estudiant les al·legacions. La voluntat és que en gener es puga aprovar definitivament l’ordenança. Soles s’incorporaran aquelles al·legacions que milloren el projecte que hem presentat. Hi ha una qüestió tècnica i una altra de caràcter polític. ‘Peatonalitzar’ el Centre d’Alcoi és una decisió política en què el nostre govern està plenament convençut; és la millor aposta per a dinamitzar i regenerar el Centre. D’ací a l’estiu es procediria a la seua implementació.

El temps dissiparà per la via dels fets els dubtes de tots d’aquells que ara no estan convençuts amb el projecte de ‘peatonalització’ del Centre.

 • On es troba el desacord amb el veïnat i el sector comercial?

La principal discrepància amb el moviment popular està en l’accés per part de vehicles. Hi ha una part de la ciutadania que entén que ha de poder accedir a voluntat i en qualsevol horari al Centre d’Alcoi. Això no seria realment fer un Centre per a vianants. Hem d’apostar per models que ja han funcionat, i cal dir que totes les ciutats que han optat per aquesta via s’han trobat amb una contestació ciutadana -i a més combatent- tal com estem tenint en Alcoi. Recordem també que cap d’aquestes ciutats s’ha penedit després, per tant hem de tenir paciència i fer molta pedagogia. El temps dissiparà per la via dels fets tots els dubtes d’aquells que ara no estan molt convençuts amb el projecte.

 • La ‘peatonalització’ busca també reduir les emissions de CO₂, i justament Alcoi forma part de l’Agenda Urbana 2030, que té com a objectiu fer polítiques sostenibles. En 2020 s’han posat plaques fotovoltaiques als edificis municipals i s’ha canviat part de la lluminària. Quins projectes o accions es duran a terme en 2021?

Són vàries les accions encaminades a convertir a Alcoi en una ciutat neutra en carboni per a 2050, que és l’objectiu que s’ha marcat Europa. Continuarem amb la generació d’energia neta per a l’autoconsum, reduint així la factura energètica d’Alcoi. Açò es traduirà en la instal·lació de més plaques fotovoltaiques.

També continuarem apostant per l’eficiència energètica, tant en les lluminàries com en els edificis, i per això comptem amb una subvenció d’1 milió d’euros per a fer el Centre Cervantes Jove un centre eficient, canviant tant el sistema de climatització com el d’aïllament climàtic. Açò també ho farem a l’edifici de l’Ajuntament d’Alcoi, que és un gran consumidor d’energia. A més reformarem el Centre Cultural per a millorar la seua eficiència energètica.

D’altra banda s’està electrificant la flota dels vehicles municipals, on ja hem fet una aposta important en el servei de neteja urbana. Després serà el torn del transport públic, que apostarem perquè siga més eficient amb iniciatives com la utilització d’hidrogen com a combustible dels vehicles. Per a 2021 esperem recaptar fons de projectes europeus que van en la línia de fer les ciutats neutres en carboni.

 • Amb ocasió de la Capitalitat Cultural Alcoiana per a 2021 s’ha donat a conéixer un manifest (signat per col·lectius i persones de renom) que posa en dubte la política cultural municipal dels darrers anys. Et sembla justificat el que es planteja al text?

Estic totalment d’acord amb els punts que planteja el document. De fet són línies de treball en les quals aquest govern està apostant. No m’ho he pres tant com una crítica a la gestió sinó com una crida a intensificar la política cultural d’Alcoi. El manifest ha recollit tantes signatures perquè és fàcil compartir els punts d’acord. No obstant això, quan el text apunta al fet que en les últimes dècades no s’ha fet tot allò que es deuria, jo personalment marcaria un abans i un després. Crec que ningú compara la gestió cultural del Partit Popular amb la que ha fet el meu govern.

Un dels signants del manifest ha sigut gestor municipal durant els últims anys, com és el cas de Paco Agulló, qui va ostentar una tinença d’alcalde i la regidoria de Cultura. No crec que pense que ell ho ha fet malament o que ha sigut un desastre com a gestor, perquè no ho ha sigut. Respecte a la Capitalitat Cultural d’aquest 2021, confie que a partir de la primavera, i sabent que la cultura és segura, puguem ampliar formats i aforaments per a fer més propostes culturals.

Això és extrapolable a altres aspectes de la vida alcoiana….

Jo espere que després de l’estiu puguem recuperar moltes de les coses a les quals hem hagut de renunciar en 2020. Segurament no com les coneixíem; no crec que molts dels esdeveniments es puguen fer igual que altres anys, però sí que es podran fer adaptats a la situació.

Font: Pau Sellés i Belén Rivas./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *