foradia becasivace

Ximo Puig fa balanç del 2021

El president de la Generalitat ha destacat que l'any 2022 s'inicia amb la xifra rècord de més de 2 milions de persones ocupades, i amb 10 milions de vacunes administrades contra la Covid-19

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha fet un balanç sobre com ha sigut l’any 2021, i com finalitza, i ha anunciat que l’any ha acabat amb la xifra rècord de dos milions de persones afiliades a la Seguretat Social, i amb 10 milions de vacunes contra la Covid-19 administrades a la ciutadania.

Tota aquesta informació la va explicar el president al seu missatge de Cap d’Any, que es va gravar a l’Elca, la casa del poeta Francisco Brines. En aquest discurs, el cap del consell va recordar a les “8.097 vides valencianes que la pandèmia s’ha emportat”, i ha donat força a totes aquelles persones que estan hospitalitzades o que estan passant una malaltia.

Puig ha indicat que fa justament un any, es dirigia a la ciutadania confiant en la recuperació econòmica i social i que “des d’aquell moment d’incertesa, 81.000 valencians han trobat treball, 222 cada dia”. Segons el president s’ha aconseguit “el rècord històric de treballadors en la Comunitat Valenciana: més de dos milions de persones afiliades a la Seguretat Social”.

Per a Ximo Puig, “la prioritat per al 2022 és precisament mantindre aquesta potència en la recuperació en forma de més ocupació i de millor ocupació, perquè és una indecència que hi haja treballadors pobres i és injust veure a famílies treballadores que no poden viure dignament del seu treball”.

Pel que fa a la pandèmia, el president ha explicat que fa un any, en aquestes dates “s’havien posat 5.000 vacunes; hui estem jo prop dels 10 milions de dosis administrades a la Comunitat Valenciana”.

El cap del Consell, ha situat a la Comunitat Valenciana com un exemple d’estabilitat, ja que el Consell ha aprovat els seus pressupostos dins del termini i en la forma escaient durant set anys seguits. “Enfront del soroll d’altres llocs, ací estem en el que toca, perquè és el temps de la unitat, d’espentar entre tots, sense partidismes” ha continuat el seu discurs.

En aquest sentit, ha convidat a “fugir de dogmes i d’extrems” i ha demanat estendre aquesta mirada plural a la manera d’entendre Espanya, perquè “és el temps d’apreciar la seua diversitat i de cosir millor les seues terres i les seues gents”. Puig ha plantejat que Espanya done en 2022 “un pas ferm que faça viable” el seu “projecte compartit“. Per al president, “si vam ser capaços de pactar la Constitució i l’entrada a Europa, com no pactarem un finançament autonòmic just? No hi ha alternativa a l’acord”.

Per això, ha convocat al consens a tots els grups polítics i a les 17 comunitats en favor d’un “gran acord per una Espanya justa”. “Aquest és el nostre discurs: el de la justícia i la igualtat” en les reivindicacions sobre finançament, sobre descentralització i sobre infraestructures com el Corredor Mediterrani, ha agregat.

“Ja hem vist on aboca l’independentisme: a cap lloc; també veiem on condueix l’egoisme centralista: a la divisió, i el que necessitem és sumar, amb la paraula serena i sense crits”, ha argumentat també.

El president ha recordat que en 2022 el País Valencià celebrarà “40 anys de l’Estatut d’Autonomia, 40 anys de l’autogovern recuperat després de la ‘desfeta d’Almansa'”, i ha indicat que aquesta norma ha sigut i és “una garantia de progrés en la vida diària”, i també “un marc de convivència on cabem tots”.

“La diversitat és un privilegi que ens fa més rics, i l’Estatut és el llibre que permet cinc milions de formes diferents de ser valencià, que ens permet recordar hui al gran poeta Paco Brines, Premi Cervantes en castellà, i que, alhora, ens farà celebrar, en 2022, l’Any Joan Fuster, un pensador universal que escrivia en valencià i que ja advertia contra els fanatismes amb una frase: ‘Tots, si arribem a tindre raó, la tenim a mitges'”.

El cap del Consell s’ha referit també a alguns desafiaments “que no poden quedar soterrats per cap pandèmia” com el de la violència masclista, “una repressió que fa impossible la igualtat real i que ha d’acabar ja”.

Ximo Puig ha manifestat, així mateix, que “responsabilitat” és la paraula que millor resumeix 2021, un any en què la ciutadania valenciana és “exemple” per a “tot el món”, amb un percentatge de vacunació del 94%. “Junts hem salvat 1.160 vides respecte a la mortalitat mitjana de tota Espanya, i això ha sigut fruit de l’esforç de la societat valenciana, amb l’enorme treball dels professionals sanitaris al capdavant”, ha assenyalat.

“Ara és crucial -després de quasi dos anys- protegir la salut mental i emocional. És el moment de la ciència i de la prudència, amb vacunació accelerada i corresponsabilitat, perquè sense ciència no anem a cap lloc, però sense consciència tampoc”, ha finalitzat.

Font: Redacció./


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *