foradia pressupostparticipatiualcoi

Miquel Santamaria: “Enguany és de les Mostres més ambicioses que hem tingut”

S'estan ultimant els detalls per a portar a terme una nova edició de la Mostra de Teatre d'Alcoi, en concret la número 31, i que torna després de dos anys marcats per la pandèmia, amb més espectacles que mai. El seu director, Miquel Santamaria, ha fet un extens repàs de com serà aquest esdeveniment, i de la situació del sector de les arts escèniques

Encara que en l’any 2021 sí que va celebrar-se la Mostra de Teatre d’Alcoi, va ser una edició marcada per les restriccions de la pandèmia, i ara, en aquest 2022 en el qual pareix que ha tornat la normalitat, la XXXI edició de la Mostra de Teatre ha vingut amb més força que mai. I és que el seu director, Miquel Santamaria, ha assenyalat que “enguany és de les més ambicioses que he tingut, per no dir la que més”.

29 companyies, amb un total de 32 funcions ompliran els espais culturals de la ciutat des dels dies 23 al 27 de maig. De normal a la convocatòria de la Mostra, Santamaria indica que: “De normal teníem unes 300 propostes per a vindre a Alcoi, enguany hem tingut 732”. Aquesta crescuda s’ha pogut dur a terme gràcies al fet que les subvencions han augmentat considerablement, ja que les administracions, en particular la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura, està demostrant el seu suport cap al sector de les arts escèniques. “En l’última partida d’ajudes a exhibicions municipals hi havia 3 milions d’euros. Als anys de les etapes més fluixes, la Mostra rebia 15.000 euros, i enguany han sigut 125.000 per part de la Generalitat”, comenta el director. El 50% dels continguts són novetats de companyies valencianes, mentre que la resta són espectacles de companyies de 8 autonomies diferents, com Catalunya, les Illes Balears, Múrcia, Madrid, Aragó, Euskadi o Castella i Lleó.

Pel que fa al que es podrà veure aquests dies, hi ha una programació molt completa i variada, que podrà veure’s en més espais que mai: el Teatre Calderón, el Teatre Principal, la Casa de la Cultura, l’IVAM CADA, el Teatre Salesians, l’Àgora, la Glorieta, la plaça Ramón y Cajal, i el passeig de Cervantes.

Entre alguns dels espectacles que ha destacat Miquel Santamaria està ‘#Sueña”, de Mireia Miracle, que farà la seua preestrena a la Mostra alcoiana; ‘Migrare’ de la companyia de Sueca ‘Maduixa’, que actuarà al Teatre Principal amb un espectacle amb xanques; ‘Fairfly’, de la companyia catalana ‘La Calórica’, i que té entre uns dels seus membres a l’alcoià Xavi Francés, i que actuaran a l’Àgora; i parlant d’alcoians, l’espectacle encarregat de tancar aquesta Mostra serà ‘La Mirada de Eros’ que compta amb la presència del fill del fotògraf alcoià Miguel Oriola, que forma part de la companyia Teatro Tribueñe de Madrid.

‘Cigarreras’ és una altra de les obres que el director d’aquest important esdeveniment cultural destacat: “És una producció molt potent, que té una certa concordança amb el ‘Júlia’ que vam veure fa uns mesos de ‘La Dependent’, però en aquest cas no està basada en una novel·la d’Isabel-Clara Simó, sinó en una d’Emília Pardo Bazán, que està centrada en el món laboral de les cigarreres, però no en Sevilla com en ‘Carmen’, aquesta vegada en Galícia. Parla dels problemes sindicals, i totes les intèrprets són femenines”; i també a la companyia de Castelló ‘La Fam Cia de Teatre’: “De normal fa coses de carrer, i ara s’ha atrevit a fer un espectacle de circ clàssic, sense text, per a sala gran, que anirà al Teatre Calderón. Els intèrprets són internacionals i són de ‘lo milloret’ que hi ha actualment, tant de Clown com d’altres disciplines del circ clàssic. Ens fa molta il·lusió veure a la companyia fer eixe canvi”. ‘Hanle’ de l’actor Roberto Hoyo, és un altre dels punts de la programació que ha comentat Santamaria.

Pel que fa a l’IVAM CADA, acollirà a una companyia d’Israel, que té la seua seu en València, i que oferirà un espectacle d’equilibris i circ físic. Aquesta obra farà dos sessions.

Tots aquests espectacles es podran veure durant tot el dia, des de les 10 del matí, fins ben entrada la nit, per això, aquesta mostra va dirigida principalment als professionals del sector de les arts escèniques, com programadors, que venen a Alcoi a veure les novetats que hi ha dins del sector. Així i tot, aquelles obres que se celebren al Teatre Calderón, com al Teatre Principal tindran entrades a preus molt reduïts a ticketalcoi, i a la resta es podrà acudir a través d’unes acreditacions per a convidats que podran arreplegar-se a la taquilla del Calderón. Els espectacles de carrer estaran oberts per a tots els públics.

Aquestes són soles algunes de les actuacions que es podran veure durant aquesta setmana de Mostra, però a més d’espectacles, els professionals també faran altres tipus d’activitats. “Es presentaran les dades del circuit de l’any passat, que són les primeres en les quals va notant-se una recuperació. Cada any es presenten a Alcoi, i es fa una xicoteta realitat de com estan funcionant les sales valencianes. A aquest acte vindran càrrec de l’IVC. També hi haurà algun taller sobre com aprofitar millor l’estada a les fires, i com afrontar el canvi generacional, ja que hi ha una part del sector que per edat està retirant-se i entra gent jove. Així que el que seria ideal seria aprofitar l’experiència dels més majors, i la visió més actualitzada dels joves, que sabem més idiomes, de xarxes socials… Una altra de les activitats serà la presentació d’alguna publicació vinculada amb qüestions de gestió cultural, i un xicotet col·loqui organitzat per l’Institut Gil Albert al voltant de la situació de les arts escèniques a la província de València”.

Dins d’aquestes activitats dirigides als professionals, també realitzarà la presentació de l’Associació Valenciana de Distribució Professional de Teatre, Dansa i Circ.

La situació per al sector de la cultura ha sigut complicada, i hem preguntat al director de la Mostra, com s’estan recuperant: “Les companyies van tindre dificultats importants per a poder treballar, algunes han estat a punt de desaparéixer. El personal tècnic també ha tingut molts problemes. La majoria de companyies han continuat, hi han hagut moltes ajudes a la producció per part de la Generalitat, i d’altres institucions, i ara mateixa s’està produint igual o més que abans, fins al punt que vam arribar a una contracció que s’haurà de tindre en compte en algun moment, i és que tot no es pot exhibir. No hi ha teatres ni públic suficient per a mantenir la quantitat de coses que s’estan produint. Ixen contínuament convocatòries d’ajudes a la producció, a gires, creadors de textos. La Comunitat Valenciana crec que s’està comportant de manera exemplar”.

Aquesta recuperació, i que puguen celebrar-se esdeveniments com la Mostra, és també una bona injecció econòmica per a Alcoi, ja que durant aquesta setmana, seran uns 150 components de companyies, més uns 200 professionals i programadors els que visiten la nostra ciutat, i, per tant, que s’hagen d’allotjar, i consumir a Alcoi: “Intentem dins de les possibilitats d’allotjaments i del nostre pressupost, que la gent que vinga se senta ben tractada. Facilitem al màxim l’estada. Però ara tenim un problema que abans no teníem amb els hotels. Antigament, la gent compartia habitació, i ara no. Son tot habitacions individuals per la pandèmia. No hi ha lloc suficient”, comenta Miquel Santamaria.

Queda poc per a poder tornar a convertir a Alcoi en un gran escenari, i el director d’aquest esdeveniment confessa que: “En principi tenim bones expectatives. Esperem que no s’hagen de suspendre cap actuació per culpa de la Covid. No és descartable, és una circumstància imprevisible”. Així que: que s’alce el teló de la Mostra 2022.

Font: Belén Rivas./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *