Els Moros i Cristians tornen amb força als carrers de Muro
Les filaes dels Moros del Rif i Realistes en el bàndol moro i Arquers i Mare de Déu en el bàndol cristià, llueixen els càrrecs en unes festes que han estrenat un nou recorregut i amb un públic entregat

Murers i mureres han pogut gaudir, dos anys després, d’unes de les festes més esperades, repletes d’emoció, goig i festivitat, en els que els sentiments de la localitat s’ha pogut sentir en la seua màxima esplendor. El poble ha respost de manera contundent a les ganes de Moros i Cristians, i també s’ha manifestat en els nombrosos veïns de les localitats pròximes que s’han acostat a la festa. Aquest any, les festes han presentat novetats importants respecte al recorregut històric, ja que, per primera vegada, les filades no han xafat el carrer Sants, sinó que ho han fet per la carretera principal, per les avingudes de Valencià i País Valencià, fins a finalitzar al mateix punt de sempre, a la plaça del Matzem. Després de setmanes de pluja, el sol va brillar amb intensitat i les altes temperatures van deixar uns dies espectaculars per a les festes de Muro.
Després de tot un mes d’abril replet d’actes festers, la plaça del Matzem es va omplir de gom a gom el divendres 6 de maig, dia de la Vespra, per a veure com l’Angelet, representat per Claudia Gandía, donava el vistiplau al començament de les Festes de Moros i Cristians 2022. Amb aquest senyal, el director de la banda de música municipal arrancava amb l’himne de Muro, interpretat per tots els seus músics. A partir d’eixe moment, les filaes i els festers desfilaven per primera vegada en aquest cap de setmana fester, vestits de carrer.
El dissabte 7 de maig, amb la carretera principal vestida de gala per a l’ocasió, les tropes de la Mitja Lluna envaïen el poble. A les 17 hores començava l’entrada mora amb la filà dels Moros del Rif com a primera protagonista. La jove festera, Alba Sanchis, va ostentar el primer dels càrrecs com a capitana mora i, acompanyada per la banda de Beniarrés interpretant la peça de “Roperia Ximo”, va encapçalar les tropes mores. Alba es va mostrar esplèndida al llarg de tot el passacarrer al damunt d’una carrossa que feia els dots d’un palau musulmà i que anava relacionada amb la de les seues dames. El seu tratge, amb el color daurat com a protagonista, feia referència a la seua filà, de la que forma part des que va néixer. Davant seua, va estar acompanyada pel ballet d’Elena Tudela que, lluint els colors del bandó morisc, va interpretar una preciosa coreografia que va tornar l’alegria festera al poble de Muro dos anys després.
A continuació, i amb un públic completament entregat i abarrota’n el trajecte de l’entrada, els següents en desfilar per part del bàndol morisc van ser les filaes dels Tariks, Marroks, Verds i Llana. Amb diverses esquadres de ferotges guerrers i guerreres, acompanyats de les seues respectives bandes de música, van donar ambient i van fascinar al públic present.
Per a finalitzar l’entrada mora, l’abanderada Silvia Biot, acompanyada pels seus fidels ‘realistes’, van concloure la festa del dissabte. Al costat del seu fill i el seu marit, Silvia va desfilar al capdamunt d’una carrossa que feia referència a les muntanyes que envolten la localitat de Muro. La marxa mora que la va acompanyar va ser un regal del seu home Gustavo, titulada Sibica, interpretada per 110 músics de la unió musical de Bocairent i 15 dolçaines de ‘La Xafigà’. L’espectacular ballet de Mapi Moltó va obrir camí, acorde amb l’heràldica de l’abanderada, amb uns cavalls daurats que anticipaven el magnífic treball de la filà dels Realistes i de la seua abanderada Silvia Biot.
El diumenge 8 de maig, davall d’un sol esplèndid, el capità cristià, Rafael Vilaplana, i els seus arquers murers es van llançar als carrers per a recuperar la població de les garres del bàndol moro. Per primera vegada des de feia molts anys, la figura de l’Angelet va encetar l’entrada cristiana i va obrir camí als festers, una tradició que ha volgut reprendre aquest any la Junta de Festes de Muro.

El ballet de Virginia Bolufer va acompanyar durant tot el passacarrer al capità cristià, executant una coreografia que imitava el somni d’un guerrer lluitador. La dona, el seu fill i la seua filla, van fer costat a Rafael Vilaplana a la carrossa del capità i amb Zaphirus com a banda sonora, interpretada per la banda d’Alfarrasí. Els Arquers van voler fer moltes referències al camp, a les muntanyes, a la vida rural i, per aquest motiu, van omplir la seua capitania amb detalls d’aquest tipus, replets de troncs, arbres i arrels que representaven un bosc que cobra vida per a lluitar contra el bàndol rival.
Amb un públic que vibrava amb les marxes cristianes, van continuar desfilant la resta de les filaes. El Contrabando, Pirates, Maseros i Templaris van seguir els passos dels Arquers per la carretera principal de Muro i amb les seues respectives esquadres enfilaven cap a la plaça del Matzem.
L’abanderat cristià, Oscar Carreño, i la seua filà de la Mare de Déu van ser els encarregats de posar punt final a les entrades de les Festes de Moros i Cristians de Muro 2022. Al llom d’un espectacular dragó amb dos caps articulats, Oscar i la seua germana Noelia van enamorar a un públic que es veia enlluernat amb l’espectacle de focs que els acompanyava. La filà de la Mare de Déu va distribuir el seu càrrec en quatre parts, una per cada figura que forma el seu escut. Entre ballets, esquadres i cavallers, Oscar i la seua germana van lluir al poble de Muro acompanyats per la banda de música de l’Ateneu de Cocentaina i la peça ‘Immortal’. El ballet d’Iris, representant al foc i a les dragones, va obrir les portes de Muro a l’abanderat.
El dilluns, els actes festers van arrancar a les 10:30 hores, amb l’ambaixà del Tonell, en el que les dues filades de la Mare de Déu i La Llana realitzen una interpretació repleta d’ironies entre els dos ambaixadors a la plaça Molina. Més avant, els trons van sonar per tot el poble, filaes mores i cristianes van desempolsar els seus trabucs per a gastar tota la pólvora i concentrar-se a la plaça del Matze. Al matí, l’ambaixador moro interpretat per Pedro Corredor va recitar els versos escrits pel mestre Senabre i, juntament amb la capitana i l’abanderada, van exposar tot el llegat musulmà a les seues terres, conquerint per part de les tropes de la mitja lluna el castell de Muro. A la vesprada, el torn va ser de l’ambaixador cristià, Manuel Gonzàlez, qui no donant la lluita per acabada, va recuperar el castell de les mans del bàndol moro. Els cristians mantindran el seu poder fins a les festes de l’any 2023. Amb aquest acte, es van concloure el cap de setmana dels Moros i Cristians de Muro.
Com és habitual en les festes de Muro, una setmana després de la celebració de les entrades i de l’ambaixà, el diumenge 15 de maig va tindre lloc ‘La Puja’. La imatge de la Mare de Déu va gaudir de la seua última processó, acompanyada per totes les filaes, els habitants del poble, els càrrecs festers i de l’Ajuntament i les clavariesses. Després de recórrer els carrers de Muro des de l’església, la patrona va tornar a l’ermita del poble on estarà fins a l’any vinent. Abans de tornar a entrar, la Mare de Déu dels Desamparats va disfrutar, en primera persona, d’un espectacular castell de focs, acompanyada d’una sonora mascletada que ha sigut una novetat en aquesta ‘Pujà’.
Amb aquest acte, i l’anunciació per part de l’Angelet de les noves clavariesses i les filaes que tindran el càrrec de la capitania i l’abanderat per a l’any 2023, han quedat concloses unes festes de Moros i Cristians renovades i, sobretot, molt esperades pel poble de Muro.
Comenta i participa-hi