foradia subscriutegrat

Alejandra F. Miñano guanyadora de la cinquena edició del Premi de Poesia de Beniopa Pare Miret

El treball que ha fet que aquesta jove poeta aconseguisca aquest reconeixement comença amb el vers 'Vull fer polsim de l'esquelet dels pocs/ocells'

La Societat Literària ‘Saforíssims’, juntament amb la Junta de Districte de Beniopa, la regidoria de Cultura de Gandia, i el Departament d’Escena Urbana i Política Festiva, ha anunciat que ja hi ha obra guanyadora de la cinquena edició del Premi de Poesia de Beniopa Pare Miret. Aquest premi s’està consolidant any rere any, gràcies al compromís de l’Ajuntament i de la ciutadania per a potenciar la cultura en Beniopa, en aquest petit homenatge al desaparegut poeta Francesc Miret.

En aquesta edició s’han presentat 42 poemes, i segons ha comentat el jurat, format per Maria Josep Escrivà, Anna Gascón i Josep Maria B. Barrachina, tots aquests treballs eren de gran qualitat: “A pesar que puga sonar tòpic, el jurat del Premi Pare Miret de Beniopa vol destacar amb enorme satisfacció la qualitat mitjana dels poemes presentats a aquesta cinquena edició. Una qualitat a la qual se suma la riquesa i la varietat d’expressions i de registres poètics”, una cosa que ha fet molt difícil l’elecció d’un guanyador, que finalment, ha sigut, per unanimitat, Alejandra F. Miñano, amb la seua obra que comença amb el vers ‘Vull fer polsim de l’esquelet dels pocs/ocells’.

El seu treball reuneix unes quantes qualitats destacables com un sentiment existencial profund i “terrible” —terme extret del poema—, expressat amb motius pròxims, físics, tangibles. Un desassossec que la poeta desplega en disset versos que desemboquen en l’acceptació d’una mateixa: “Vull… les mans arrugades de vella / així les he tingut sempre”, i en una imatge brillant, redemptora: “i la llengua de les coses, de les sargantanes.”
Tot això adquireix més valor, si cap, quan sabem que Alejandra Miñano té 19 anys i encara no ha publicat res en forma de llibre. Sí que ho ha fet a la revista electrònica Poetry Spam, des d’on se’ns va donar a conéixer.

A més del premi a Miñano, el jurat també va decidir fer una menció especial als poemes finalistes: ‘Omertà’, de Marçal Parcerisa; ‘Ma uela Mer’, de Mireia Peris; ‘Vivim al límit energètic’, de Neus Gómez; ‘Hi veig un punt i una línia recta’, d’Anna Campillo; i ‘Diccionari de la teua mirada’, de Ferran Bretó.

El lliurament del premi tindrà lloc el pròxim divendres 15 de juliol a les 20:00 hores a l’antic edifici de La Quadra de Beniopa i s’acompanyarà d’un recital poètic, amb la lectura del poema guanyador i dels finalistes, i del lliurament de la plaquette on s’han publicat les obres. L’acte comptarà amb una introducció musical del Grup de Cambra de vent-fusta del Centre Musical de Beniopa i de l’actuació del cantant gandià Vicent Roig, un esdeveniment al qual podrà assistir tota la ciutadania.

Cal destacar la col·laboració inestimable de l’artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset que, com cada any, ha creat l’escultura que es concedirà al guanyador. Com tota la seua obra, l’escultura s’ha fet a partir de materials reciclats donats per l’empresa Dulcesol. És d’acer inoxidable, de 30x14x35 cm. Representa una ploma escrivint sobre un paper en blanc.

Des de l’organització volen posar de manifest públicament la seua satisfacció per la consolidació d’un projecte cultural per a Beniopa de foment de la poesia que compta ja amb cinc anys d’història. També volen reiterar el seu compromís perquè el premi tinga continuïtat en el futur per tal que adquirisca reconeixement i prestigi dins el món literari i per divulgar el coneixement de l’obra del Pare Miret.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *