foradia cdturisme

L’IVACE ja ha secundat més d’un centenar de projectes en comunitats energètiques i en 2023 destinarà 5 milions d’euros

El Pla de Foment de les Comunitats d'Energia contempla per a 2030 que tots els municipis de la Comunitat tinguen accés a una comunitat d'energia • L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), dependent de la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha donat suport a un total de 118 projectes d'energies renovables en comunitats d'energia des de l'any 2021, per al que ha destinat 5,2 milions d'euros.

“El conseller i la directora de l’IVACE, Júlia Company, visiten la comunitat d’energia del polígon industrial d’Alcodar a Gandia, recolzada per l’IVACE, amb 189.000 euros.”

El titular d’Economia Sostenible, Rafael Climent ha recalcat que la conselleria, a través de l’IVACE continuarà secundant “decididament l’expansió d’aquesta mena de comunitats” i ha avançat que per a l’any vinent destinarà un total de 5 milions d’euros al desenvolupament de projectes en aquesta mena de comunitats.

Climent ha destacat el paper de les comunitats energètiques “per a fomentar la producció d’energia renovable, reduir la factura energètica i, en el cas de les empreses, millorar la seua competitivitat” i ha posat l’accent que l’IVACE “està liderant les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva” de les comunitats d’energia en el nostre territori, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seua implantació i sent pioners en la posada en marxa d’una línia específica d’ajudes a les comunitats energètiques”.

Així doncs, el conseller ha explicat que amb la d’enguany, són ja tres edicions de la línia d’ajudes de l’IVACE per a impulsar les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica en comunitats d’energies renovables i “el nombre de projectes recolzats ha anat augmentant molt significativament en passar de 7 projectes el primer any, a 48 en 2021 i 70 iniciatives enguany”.

A més, ha afegit, l’IVACE està treballant en projectes de col·laboració entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, “amb l’objectiu de maximitzar el potencial que ofereixen les comunitats d’energies renovables”.

Tot aquest treball i compromís té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques desenvolupat per l’IVACE, que es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en la Comunitat Valenciana i que té com a finalitat que en 2030 tots els municipis de la Comunitat puguin comptar amb una comunitat local d’energia.

Ajudes de l’IVACE a les Comunitats d’Energia

La línia d’ajudes de l’IVACE està dirigida a qualsevol comunitat d’energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica a partir d’energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d’energies renovables.

IVACE Energia subvenciona fins a un 45% del cost de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu i la quantia màxima subvencionable per projecte és de 200.000 euros. No obstant això, la intensitat de l’ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l’entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l’agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d’energies renovables, eficiència energètica o mobilitat sostenible.

La finalitat de l’activitat de l’agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *