foradia subscriutegrat

Les herbes remeieres al País Valencià: Maravilla, Calendula officinalis

En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes del País Valencià en herbes remeieres, hui ens parla de la Maravilla amb el nom científic Calendula officinalis, arvense

MARAVILLA (Calendula officinalis, arvense). Calèndula, flor de tot l’any, clavellina de mort, herba del podador

La calèndula es coneix com la planta que guareix les ferides.

Floreix quasi tot l’any, excepte a l’estiu si manca pluja en aquesta època, amb unes flors esplendoroses de color groc intens.

És molt eficaç en el tractament de les ferides mal cicatritzades, en luxacions, dislocacions o hematomes, aplicant una decocció de flors de la planta.

També s’aplica en forma de pomada, la qual, guareix ràpidament els arraps, les blaüres, les ferides i les cremades, millorant les ferides infectades. L’acció profilàctica de la pomada, es fa notar en els pacients amb úlcera de cúbita per reposos perllongats. 

Regula les menstruacions de les dones si es pren una setmana abans que aparega el període.

REMEI CASOLÀ:

Macerar 100 gr. de flors seques amb 0,5 litres d’alcohol de 90º en una botella tancada durant una setmana. Colar i prendre 10 gr. al dia diluïda amb aigua i endolcida una setmana abans que aparega la regla.

La gent del camp la utilitza per a estroncar la sang de les ferides, per això el nom d’herba del podador.

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.

Font: Ferran Albors./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *