foradia subscriutegrat

Les herbes remeieres al País Valencià: Eufrasia, Euphrasia officinalis

En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes del País Valencià en herbes remeieres, hui ens parla de la Eufrasia amb el nom científic Euphrasia officinalis

EUFRASIA (Euphrasia officinalis)

Floració a partir del mes de maig. Es recol·lecta a principis del mes de juny en plena floració.

Es reconeix per les seues fulletes serrades i per les floretes blanques amb línies blaves o violàcies, i amb alguna taqueta groga.

La primera vegada que vaig recol·lectar aquesta planta era un día del mes de juny, quan estava esmorzant a la font del Pouet al costat del meu oncle Juanito “del 19”, i Tomaset Blanquer. La vaig trobar per indicació del meu oncle una vegada passada la font del Pouet, en les roques de la part dreta que puges a l’alt de Montcabrer.

Tomaset Blanquer em va dir que havia sentit parlar moltes vegades d’aquesta herba, per les virtuts excel·lents que té per a guarir malalties de la vista, però no l’havia vista mai. Les persones majors sempre l’han utilitzada per a les inflamacions dels ulls. La camamirla, el timó o el rabet de gat també són excel·lents per a aquest menester.

Les infusions per a dur a terme els col·liris, s’han de preparar cada vegada que es realitze aquesta cura, i utilitzar gases estèrils per a evitar infeccions.

REMEI CASOLÀ:

És una herba molt efectiva per a les malalties dels ulls, sobretot per a rentar-los quan estan lleganyosos o inflamats, com també per a la conjuntivitis. La preparació es realitza amb una infusió de la planta.

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.

Font: Ferran Albors./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *