foradia mediambient

La 18a Biennal de l’ONCE recorrerà tretze ciutats del País Valencià

L'esdeveniment està organitzat per l'ONCE i per l'Institut Valencià de Cultura, i es durà a terme entre els dies 26 i 29 d'abril. En total hi haurà 15 representacions a càrrec de deu companyies formades majoritàriament per actrius i actors amb discapacitat visual

L’ONCE i l’Institut Valencià de Cultura han presentat en València la 18a edició de la Biennal de Teatre. Enguany, des del dia 26 al 29 d’abril es visitaran escenaris de 13 localitats de tot el País Valencià, i comptarà amb una programació de 15 representacions a càrrec de 10 companyies formades majoritàriament per actors i actius cecs o amb discapacitat visual. La Biennal començarà el dia 25 a Castelló de la Plana i anirà a Torrent, Alcoi, Alzira, Alacant, Borriana, Elx, Oriola, Paterna, Gandia, Elda i Xàtiva.

A més de les propostes sobre els escenaris, aquesta 18a Biennal comptarà també amb dues actuacions musicals a càrrec de grups en el que també participen artístes amb aquest tipus de discapacitat.

Respecte a les companyies estaran presents, en aquesta edició són: Samaruc, de València; Valacar, de la Corunya; Muxicas, d’Ourense; La Luciérnaga, de Madrid; La Ruina, d’Albacete; Sa Boira, de Balears; El Malecón, de Màlaga; Tiflonuba, de Huelva; Homero, de Sevilla; i Amanida Teatre, de Tarragona. El programa preveu també una actuació a càrrec del grup de música valencià Eterno Dilema, i la coral Allegro, també valenciana, com a artistes invitats.

El públic podrà acudir a totes les funcions amb entrada gratuïta, amb retirada prèvia, fins a completar aforament. Les invitacions poden retirar-se en les taquilles o en els centres de l’ONCE de la Comunitat Valenciana, a partir del 10 d’abril (consulteu programació). Tant la representació inaugural al Teatre Principal de Castelló de la Plana, com la de clausura al Teatre Principal de València, comptaran amb audiodescripció per al públic invident i amb bucles magnètics per a persones amb discapacitat auditiva.

Ángel Luis Gómez, director de Promoció Sociocultural, Artística i Esportiva de l’ONCE, i el delegat de l’Organització a la Comunitat Valenciana, José Manuel Pichel, han detallat tots els detalls d’aquesta biennal, acompanyats pel director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos.

Durant l’acte dos actrius del grup valencià Samaruc van oferir un xicotet avanç del que es podrà veure als escenaris.

Per la seua part, Abel Guarinos ha fet una menció a la distinció que l’ens públic ha rebut de la Universitat Jaume I de Castelló, la Medalla d’Or de l’UJI, “per la seua contribució a fer de la cultura un instrument de vertebració territorial i compromís social, a més de vehicle de comunicació i acostament a les diferents realitats socials”, i ha assenyalat que “és un mèrit fruit del treball que està fent tot el personal de l’IVC i del treball col·laboratiu que duem a terme amb els professionals dels sectors de l’audiovisual, de les arts escèniques i de la música, així com dels ‘amateurs’ d’aquestes mateixes branques artístiques i de la cultura popular valenciana, dels ajuntaments que formen el Circuit Cultural Valencià i de les ONG amb què compartim projectes, com aquesta magnífica Biennal Estatal de Teatre de l’ONCE”. També ha remarcat el caràcter descentralitzador de la Biennal i no és casual que l’IVC haja estat directament implicat en projectes com les recents Jornades Estatals sobre la Inclusió Social i l’Educació en les Arts Escèniques i la Música, o el programa permanent Butaca Oberta. “Som conscients de la il·lusió que en aquesta biennal han posat els professionals i els ‘amateurs’ implicats, perquè, des de 2019, quan es va celebrar a Extremadura, no s’ha pogut repetir a conseqüència de la pandèmia; i, juntament amb la Delegació Valenciana de l’ONCE, els estem preparant els millors escenaris possibles”, ha explicat.

Ja en l’any 2013, els grups de teatre de l’ONCE van ser reconeguts amb el Premi Max de Teatre Aficionat; en 2021, la majoria dels qui participen en aquesta biennal van formar part de la producció audiovisual ‘Si Talía fuera ciega’, i, a finals d’aquell mateix any, l’ONCE va rebre la Medalla d’Or de l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya, en reconeixement de la tasca que l’organització du a terme, en general, en l’àmbit cultural, i, en particular, en el suport i la col·laboració per a la inclusió de les persones amb discapacitat visual en el món del teatre.

Per la seua banda, el delegat de l’ONCE ha animat a assistir a aquestes representacions teatrals perquè “la Biennal de Teatre compleix a València la majoria d’edat i mostrarà la qualitat dramàtica assolida per les deu millors companyies de teatre ONCE en l’àmbit estatal. Les actrius i els actors d’aquestes companyies demostren que el treball i el talent sobre l’escenari dilueixen les discapacitats per a mostrar únicament l’essencial: la brillantor de papers ben interpretats”. “Gràcies a l’Institut Valencià de Cultura i al seu director, Abel Guarinos, per fer tot açò possible”, ha conclòs.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *