foradia subscriutegrat

Les herbes remeieres al País Valencià: Orella de rata, Sarcocapnos saetabensis

En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes en herbes remeieres, hui ens parla de la Orella de rata, de nom científic Sarcocapnos saetabensis

Floreix entre finals de l’hivern i durant la primavera, i a voltes fins a finals del mes de juliol. Encara que la floració més bella es visualitza durant els mesos de març a juny.

És una planta especial, ja que es cria en les esquerdes de les roques calcàries i ombroses, entrades de coves o recers de bestiar, encara que també en murs antics a les zones properes al medi urbà.

En els usos medicinals, la part aèria ha sigut utilitzada pel saber popular en dolències tan dispars com la pulmonia, dolor o sorolls a les oïdes, i és eficaç per a la dissolució de càlculs urinaris.

ORELLA DE RATA. Sarcocapnos saetabensis. Oreja de ratón./

REMEI CASOLÀ:

Els nostres avantpassats maceraven aquesta planta amb oli d’oliva durant 40 dies a sol i serena, i ho aplicaven amb una mica de cotó a les oïdes quan hi havia dolor (otitis, infeccions o refredaments, etc.).

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.

Font: Ferran Albors ./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *