foradia subscriutegrat

La tardor acull per primera vegada La Mostra de Teatre d’Alcoi

A pesar de haver d'organitzar en noves dates aquest gran esdeveniment que posa a Alcoi com a epicentre de la cultura al País Valencià, el director de la Mostra, Miquel Santamaria, ha sabut veure la part positiva al canvi, i ha comentat que una vegada finalitzada la Mostra serà el moment de fer balanç. Ara, Santamaria ha estat fent un repàs de com serà aquesta 32 edició del Festival d'Arts Escèniques

La Mostra de Teatre d’Alcoi arriba enguany a la seua 32 edició, enguany amb una novetat molt important. I és que, tradicionalment aquest Festival d’Arts Escèniques se celebrava a finals de maig o principis de juny, però en aquest 2023 se celebrarà durant l’última setmana d’octubre. Miquel Santamaria, director de la Mostra, ha explicat que aquest canvi es deu a diferents canvis administratius, i és que, a banda de canviar algunes de les lleis, també s’ha de tenir en compte que els pressupostos tant municipals com autonòmics han d’estar aprovats abans de la data de celebració de la Mostra per a poder fer les licitacions: “Fer-la en maig significaria tenir el pressupost aprovat i el conveni signat en novembre de l’any anterior, cosa que és totalment impossible. Així que, si continuen les qüestions administratives com fins ara, veig molt difícil fer-ho d’altra forma”.

A pesar de tot, aquest canvi ja compta amb diversos punts positius abans de poder comprovar si funcionarà o no: “Tot açò no és negatiu. El mes de maig està molt bé perquè el dia és més llarg i convida a fer coses al carrer, però, hi ha un problema, i és que estem a final de la temporada i no hi ha quasi estrenes, ja que les estrenes es produeixen a la tardor. Això ara ens ve molt bé a la Mostra perquè l’objectiu és ensenyar novetats, i enguany s’ha notat i tenim moltes més estrenes que en altres anys, simplement perquè el mercat teatral és així”, comenta Santamaria, que a més a més, afegeix que: “A banda, el Premi de Teatre sempre s’havia lliurat en companyia de la Mostra al mes de maig, fins que va eixir una llei de subvencions en la qual es va considerar una subvenció i, per tant, havíem d’esperar uns terminis per a convocar-los depenent del pressupost municipal. Per tant, des de fa uns anys el premi s’ha lliurat en la tardor, i ara, amb aquest canvi, enguany tornarà a coincidir en la mostra”.

Un total de 23 companyies visitaran Alcoi durant la setmana del 23 al 27 d’octubre, que oferiran diferents propostes molt variades

Un total de 23 companyies visitaran Alcoi durant la setmana del 23 al 27 d’octubre, que oferiran diferents propostes molt variades. Enguany, ha sigut casualitat, però, 22 d’aquestes companyies són valencianes, i una catalana: “Ens agrada molt que vinguen companyies de fora, però, en aquesta edició, hem vist com la línia d’ajudes de l’Institut Valencià de Cultura ha crescut tant als últims anys que això ha fet que s’estimule la producció de moltíssims espectacles. A banda, la mostra es fa principalment per als programadors valencians que formen part del Circuit, format per unes 100 ciutats. A ells els interessa molt veure produccions valencianes noves, perquè d’ahí alimentaran la seua programació en base al conveni que tenim de col·laboració amb el Circuit Cultural Valencià”.

Entre totes aquestes propostes hi ha moltes per a poder destacar, però sols podrem oferir una xicoteta pinzellada del que es podrà veure als espais habilitats per a la mostra com són el Teatre Calderón, el Teatre Principal, el Centre Cultural, els Salesians, l’Àgora, el CADA i els carrers d’Alcoi.

La Dependent serà la companyia d’inaugurar la Mostra amb el seu espectacle ‘Consciència’ al Teatre Principal: “És un espectacle de format mitjà. Podrien haver-ho fet en el Calderón, però ells han volgut fer-ho en el Principal perquè ho senten com a casa seua”. Eixa mateixa nit, també es farà un espectacle al Teatre Calderó, ‘Viva’, en el qual el públic haurà d’estar damunt de l’escenari per a poder veure l’obra.

Durant tots aquests dies hi haurà moltes propostes interessants, amb diferents temàtiques, i de moltes d’elles també podrà gaudir el públic en general, com totes les obres que es fan als teatres, demanant entrada, o gaudint del que es fa al carrer, en aquesta edició ‘Dinosaurios’, el dijous 26 a la vesprada, i en el qual els assistents podran veure a dinosaures de fins a 5 metres d’alçada. A banda, cal recordar que durant la setmana anterior a la Mostra, hi haurà una espècie de prèvia dedicada a l’alumnat de secundària, que podran gaudir de l’obra ‘La Tempesta’ de Shakespeare, una producció de l’Institut Valencià de Cultura que està pensada per a gent jove. La resta d’escolars també participaran en aquesta mostra assistint a obres al Teatre Salesians.

El teatre musical s’encarregarà de fer la cloenda d’aquesta edició amb la companyia ‘Melomans’, que porta a escena ‘Libre’, un musical a cappella, en el qual es farà un homenatge a la vida i obra del cantant d’Aielo de Malferit, Nino Bravo.

A hores d’ara, uns 30 programadors de ciutats diferents han confirmat la seua assistència, però encara és prompte per a poder fer un balanç de com funcionarà aquesta edició de la Mostra amb canvi de data. Miquel Santamaria ha avançat que acabada l’edició es farà una valoració per tal de saber quines coses han funcionat, i que s’haurà de millorar per al futur.

Font: Belén Rivas./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *