foradia cdturisme

Les herbes remeieres al País Valencià: Borratja, Borago Officinalis

En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes en herbes remeieres, hui ens parla de la Borratja, de nom científic Borago Officinalis

Floració durant la primavera. Recol·lecció a partir del mes de maig fins a finals del mes de juny, sobretot la part aèria de la planta. Les flors són sudorífiques, i les fulles a l’interior en infusió són diürètiques, i a l’exterior emol·lients.

Me’n recorde que el meu company Rafael Moltó “el tío Siso”, vivint al barri del Penal, m’enviava al “Barranquet”, més avall d’on Rafael “Peluca” tenia els seus cavalls, a arreplegar un poc de borratja que en aquell lloc es criava en abundància, per a fer-se algunes tasses i poder suar les infeccions dels refredats.

La borratja és una de les flors de les anomenades cordials, molt bones com a pectorals i sudorífiques. Aquestes flors són: borratja, rosella, malva, i saüc. El doctor Andreu, en el seu llibre La farmàcia a casa, deia que la crema pectoral estava feta d’aquesta planta.

Com a diürètic, es mengen les fulles tendres bullides. Així mateix, l’aigua de cocció, beguda amb oli i suc de llima, és un bon depuratiu.

BORRATJA (Borago Officinalis) borraja, borratja, borrainera.

REMEI CASOLÀ: 

Per a rebaixar i ablanir grans i furóncols ma mare Remedios “del 19” em posava cataplasmes amb les fulles bullides i picades d’aquesta planta.

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.

Font: Ferran Albors./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *